Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Правопис

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Правопис

Понеже съм безкрайно педантичен по въпросите с правописа, реших да сглобя следното малко ръководство; правилата са повече от елементарни:

Елементарна компютърна граматика на българския език

1. След всеки препинатален знак се поставя "интервал"

2а. Преди и след "тире" не се поставя интервал само когато то служи като връзка в съставна дума, примерно: най-голям, кажи-речи, горе-долу

2б. Преди и след "тире" се поставя интервал, когато последното е връзка в изречението, примерно:
    Най-големите градове са три - София, Пловдив, Варна.
    Фашистка свиня! - изрева Вася - Сега ще си платиш за злините!
    (всякакви прилики с действителни събития и лица са напълно случайни и неумишлени)

3. Запетайка се поставя на следните места:

преди: а, но, че, обаче, въпреки, макар
    запетайка се поставя след всяко второ "и" и "или" - "Този и онзи, и другият, и третият"

ако съм пропуснал нещо, кажете. Това са основните правила все пак.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Правопис

Запетая се поставя и пред: който; която; което; които.
    Със запетаи се ограждат подчинени изречения.

Всяко изречение започва с главна буква.
    scharfschutze ®

Comment

Империал това нарочно го пусна.Вчера цял ден ме "Ядеше" за интервалите
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

ами да (аз си запазвам правото да започвам всеки пост с малка буква ). Не виждам да си си взел поука

Ама не си само ти, доста хора не спазват правилата, а според мен това е все пак елементарна писмена култура...
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Така.Извинявам се, че не спазвам правилата много точно.
          В учебника ми по машинопис ги има,ама още не съм стигнала да тях.(нали сме във ваканция....)
          Ако някой иска мога да напиша всички.Уверявам ви - много интересни са
          Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Напиши ги, така ще потренираш десетопръстната система. :tup: :lol:
            Ако те мръзи, можеш да пишеш и на части.
            scharfschutze ®

Comment

Абе стараем се ама който си е играл на командос в втрои, трети клас... какво да се прави :lol:
              Това за Вася от коя книга е ? Може да съм я чел
              Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

Originally posted by "scharfschutze"

То е хубаво да потренирам десетопръстната, ама аз като съм взела
                досега само осем пръста???
                Такааа....Определено си прав, че ме мързи, особено като си помисля, че
                всичко общо е 3 листа
                Започвам съвсем от начлото, въпреки че някои правила си ги знаете.
                На когото не му е интерсно да не ги чете.

Членуване

Най-необходимото от граматиката на българския език, което трябва да се знае за
                бизнескореспонденцията:
                - Пълен член се поставя, когато съществителното е подлог в изречението.
                Когато заместите съществителното (прилагателното), за което се съмнявате, че е подлог, с местоимение,и това местоимение е ТОЙ, членувате с пълен член:
                Пример:Протоколът трябва да се напише още днес. (=той трябва да се...).
                - Възвратните глаголи изискват пълен член:
                Пример:Целта е да се защити потребителят.
                - Подчинено изречение, започващо с КАКТО, изисква пълен член:
                Пример:Решението на този проблем е трудно, както опитът показва.
                - Кратката форма се употребява, когато съществителното в изречението може да се замени с НЕГО и ГО:
                Пример:Той прочете протокола. (=той прочете него)
                - Подчинено изречение, започващо с като, изисква кратък член:
                Пример:Участниците в общото събрание, като акоционера Маринов, гласуваха против.
                - Глаголите ПРЕСТАВЛЯВАМ и СЪСТАВЛЯВАМ изискват кратък член:
                Пример:Думите съставляват речника на езика. (но: Думите се речникът на езика.)
                - Съществително,пред което има предлог, не можа да е подлог на изречението:
                Пример:Председателят говореше за протокола.

За сега това, после още.Все още е скучно, но после става по интересно - с любимите ви запетаи и тирета
                Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Originally posted by "scharfschutze"

A аз мисля да си взема СЕКРЕТАРКА, която да пише, да спазва правописа и да ми прави КАФЕ!
                  Аз ще се съсредоточа върху мисленето на постове и на други интересни занимания. :drink: :duel: :fire:

Междувременно искам да се оплача от scharfschutze постоянно се заяжда по ISQ-то с мен за този правопис. Предлагам с ПАРАБЕЛУМ да основем профсъюз на онеправданите и тормозените :drink: !

Comment

Aми то има защо!
                    Пише се ICQ, a не ISQ :lol: :lol:
                    scharfschutze ®

Comment

Originally posted by "ZWQRA"

Междувременно искам да се оплача от scharfschutze постоянно се заяжда по ISQ-то с мен за този правопис. Предлагам с ПАРАБЕЛУМ да основем профсъюз на онеправданите и тормозените :drink: !
                      ... и незнаещите правописа. :lol: :lol:

Зверо, вместо да ми благодариш за корекциите, ти се оплакваш. :roll:
                      ОК, спирам.
                      Чети какво е написала d'za. Има какво да научиш. :lol: 8) :twisted: :twisted:

Браво, d'za! Отлично! :tup:
                      scharfschutze ®

Comment

scharfschutze написа
                        A аз мисля да си взема СЕКРЕТАРКА, която да пише, да спазва правописа и да ми прави КАФЕ!
                        Аз ще се съсредоточа върху мисленето на постове и на други интересни занимания. :drink: :duel: :fire:

Аз съм "За"
                        Какво като не можем да пишем? Ние със Звяра се трудим за Благото на форума. :cry:
                        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Забавни разговори си водите тук
                          Може би Звяра има предвид (пишейки ISQ вместо ICQ) че съкращението идва от I seek you
                          Както и да е - това е едно благородно начинание, дано да има успех. Че като гледам някои от постовете, просто тръпки ме побиват ... а има и друго - и аз и Голъм имахме период, в който преподавахме на деца на 9-15 години и бяхме неприятно учудени от факта, че те предпочитат да пишат на латиница, вместо на кирилица.
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

забавно

Това е добра идея.Обявявам конкурс за Секретарка за Великият Магистър на Ордена

Външен вид-няма значение
                            Умения-да пише правилно, да прави кафе-еспресо

Comment

Originally posted by "Parabellum"

ZWQRA написа
                              Това е добра идея.Обявявам конкурс за Секретарка за Великият Магистър на Ордена

Външен вид-няма значение
                              Умения-да пише правилно, да прави кафе-еспресо
                              Може и "джезве" или нес. :lol: :lol: :lol:
                              scharfschutze ®

Comment

Working...
                              X