Поклон пред светлата му памет. Най-забележителният човек на нашето време! Нека почива в мир.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Папа Йоан Павел Втори почина
Collapse
X
-
Гост
Действително, една от най-големите фигури на времето ни. Уникално ерудиран и с много точно и дълбоко разбиране за морала и етиката на света и то не само на сегашния свят. Тепърва ще узнаваме мащаба на делата му.
-
cell, темата е за папа Йоан Павел ²² а не за твоята котка. Съжалявам за нея но и за това твое мнение което никак не е на място нито по тон нито по идея.Last edited by Док Холидей; 03-04-2005, 17:28.Човек се учи докато е жив.
Comment
-
cell написаПреди 3 дена ми отровиха котката.Кое според вас приемам по-тежко ? Майнату му на католика .Всяко чудо за 3 дена .Ама не искам да ми тровят котката .
Comment
-
Уважавана от мен личност...Мир на праха му....Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Comment
-
Да почива в мир.
Но, без да искам по никакъв начин да обиждам паметта му и казвайки, че за мен едва ли има нещо по-тъжно от загубата на един човек, ви питам защо ? Защо да съм тъжна от неговата смърт ?
Духовен баща на всички християни?
Достойни дела ? Отхвърлянето на идеята за презерватива, когато в света всекидневно от СПИН умират хиляди хора? За забраната на противозачатъчните и заклеймяването на аборта ?"Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Гост
Мелиса и Селл
не прекалявайте.
Сержант Алексей Воронин написаТехнически погледнато, православните християни не би трябвало да се натъжават особено от смъртта на главата на Римокатолическата църква. Но имайки предвид какъв забележителен човек бе той, не ни остава нищо друго освен да сведем глави.
Когато един човек има такъв принос за морала и хуманизма, няма значение от коя църква е. Православието не е остров.
Като се замисля, тук има един пост за изтриване, ако управата чете в момента.
Comment
-
KG125 написаМелиса и Селл
не прекалявайте.
Когато един човек има такъв принос за морала и хуманизма, няма значение от коя църква е. Православието не е остров.
Не мисля, че прекалявам и не мисля, че имаш право да ми казваш какво да мисля и как да го мисля ! Личността, за която говорим можем да погледнем от 2 страни - папата, религиозният водач на католиците Йоан Павал 2ри и човека, обикновеният мъж Карол Волтия.
Да, православието не е остров. Нито пък християнството. Но не си спомням някой да уважава и плаче при смъртта на главите на исляма или хиндиузма например. А ако утре умре вселенският патриарх католиците ще му отдадат ли почетта, която ние, православните отдаваме днес на папата ?
Съжалявам за смъртта на папата, но това не ме засяга, като ортодоксален християнин. А като историк виждам ползата, която папата даде на църквата, но и онова, което не и даде.
Човекът Карол заслужава поклон. Като човек, каквито сме всички ние. С какво един човек заслужава повече от друг сълзите на земното кълбо? Страданията му са страдания, през които са преминали стотици, хиляди, милиони, знанията му са знания, които имат мнозина. Забелижителните хора по света са много повече, отколкото си мислите. Смъртта на един човек ме натъжава, смъртта на всеки човек ме натъжава, но не ми казвайте, че камбаната бие само за един, тя бие винаги за всички нас. Ако не мога да плача за всеки човек, не искам да проявя лицемерието да плача за избрани хора, само защото са били по-известни от останалите и светът е видял онова, което е останало тайно или само лично у други."Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.
Comment
-
Гост
Не е тук мястото да се влиза в спорове. За прекаляването, дължа извинение, твоят текст е дoста търпим в сравнение с този на другия, към който се обърнах, така че не трябваше да ви слагам заедно и всъщност ти не прекаляваш, но просто не е тук мястото.
Когато някой друг глава на друга църква е от същата величина, хората ще се отнесат по същия начин. Католическата църква е една от трите големи християнски църкви, така че нормално е, тъй като сме жители на християнския свят, да имаме по-голямо съпричастие към случилото се.
Всеки човек си има страданията и заслужава уважение, но в някои случаи цeнността му стига до повече хора и влияе на повече хора, създава повече, отколкото друг. Затова милиони хора, които не го познават, днес изказват уважение, имайки предвид, че той възроди идеята на църквата за истински хуманизъм в модерния свят и показа, че тя следва, като основен израз на човешкия морал у религиозните хора, да бъде толерантна, уважаваща останалите религии и търсеща близост с тях.
Това, което Йоан Павел Втори направи, беше че от висотата на позицията си носеше навсякъде по света морала, хуманизма и търпимостта.
Това е, за което сега му се отдава почит, и неслучайно това става. Няма съвършени хора, но мястото и времето за полемики не са тук.
Comment
Comment