Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да ми стискате палци :)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Всичко
    Но като за начало, да кажем - Гражданската война в Китай 30-40-те години; Китай и войната в Корея; Културната революция в Китай, Съветско-китайските отношения...

Comment

Ами доста интересни нещица има,но ще трябва малко време да ги препиша - най-вече за династия Тан. Там май най-интересно ще ти се стори.
      Ами дай ми време до ден - два и ще имаш известно количество информация /поне такава,каквато имам,защото по твоите теми май не се намира много/... но може някъде да съм пропуснала лист - два. Ще прегледам основно.
      "Нима, Създателю,
      съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
      мигар аз самият съм те молил
      от мрака да ме извлечеш?"

Comment

Поздравления за взетия изпит! Като каза за китаистиката в СУ та ще те питам имаш ли информация за тази и другите лингвистични дисциплини?
        "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
        нека четат пред вратите
        нашата памет остъклена
        с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Heinz W. Guderian написа
          Поздравления за взетия изпит! Като каза за китаистиката в СУ та ще те питам имаш ли информация за тази и другите лингвистични дисциплини?
          Ами мисля, че се влиза със стандартните си изпити /в смисъл няма нужда да си учил преди съответния език.../

И се почва от самото начало - което е транскрипция, фонетика,
          произношение на специфични звуци и т.н...

/аз затова казвам, че ако пак трябва да почна от там ще изперкам/
          "Нима, Създателю,

Comment

Както се казва:
            "Песимистът изучава китайски език, оптимистът - английски, а реалистът - автомат Калашников."
            "I'm a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!"

Comment

Мисълта ми бе, дали е на Европейско ниво. Благодаря ти.
              "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
              нека четат пред вратите
              нашата памет остъклена
              с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Heinz W. Guderian написа
                Мисълта ми бе, дали е на Европейско ниво. Благодаря ти.
                Ами не - на по-добро е

Ние вече знаем повече от някои китайци ...
                "Нима, Създателю,

Comment

Glenn Miller ето ти част от История на Китай
                  Да имаш да си четеш - ако ти стане интересно свиркай

ПЕРИОДИТЕ "ПРОЛЕТИ И ЕСЕНИ" - (VIII - V век пр.н.е) И "ВОЮВАЩИ ЦАРСТВА" - (V - III век пр.н.е.)
                  В тези времена възникват първите школи в китайската военна наука и изобретяването на такива оръжия, като: меча -Цзиен, сабята -Дао, секирата -Цзи, сърпа - Гъ и др. Методите за водене на ръкопашен бой в този период били известни под назватието "Сян Буо" - "стълкновение".
                  ПЕРИОД НА ПЪРВИТЕ ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ ИМПЕРИИ
                  По времето на династия Цин (221 - 207г.пр.н.е.) ръкопашния бой бил известен под името "Шоу Буо" - "ръкопашен бой", през династия Хан (202 г.пр.н.е. - 220 г.н.е.) се използвал термина "Биен" - "ръкопашна схватка". През 1975 г. по време на разкопките в планината Фън Хуан Шан, област Цзян Лин, провинция Хъ Бей, в гроб от времето на династия Цин бил намерен дървен гребен, на чиито гръб имало изображение на "Шоу Буо". По времето на династия Хан, майстора на Шоу Буо - Гуо И, създал система, наречена "Чан Шоу" - "Дълга ръка". На всички фрески от Ханския период в провинция Съ Чуан и на стенописите в гробове от времето на династия Източна Хан, в областа Ми Сиен, провинция Хъ Нан има изображения на Шоу Буо. През династия Хан била популярна и борбата, наречена "Цзюе Ди" - "встъпване в схватка" или "Цзюе Ли" - " премерване на силите".
                  За развитието на техниката с оръжие, огромно значение за китайците имала войната им с хуните. Ако до тогава основната бойна единица била колесницата, то против номадите тя се оказала безполезна. Малко ефективна се оказала и пехотата с щитове. Трябвало да се създаде кавалерия. При императорите Гуан У Ди (25-27г.) и Мин Ди (58-75г.) , Китай подчинил земите, лежащи на Великия Копринен Път и получил достъп към Средна Азия, откъдето започнали да внасят в Поднебесната отлични коне. Създавайки кавалерия, китайците направили прелом в своя полза във войните с номадите. Естествено, в подготовката на бойците вече влизало и умението да се води бой с хладно оръжие по време на езда.
                  ПЕРИОД НА ПОЛИТИЧЕСКО РАЗДЕЛЕНИЕ
                  Ханската империя пада вследствие на селско възстание, след което в резултат на борба за власт между отделните пълководци, страната се разделила на три части. Този период е известин под името "Троецарствие" (220-280). В резултат на вътрешните междуособици, населението на Китай за по-малко от столетие се съкращава от 50-60 милиона на 16-17 милиона. След това северното царство Вей успяло да покори царствата Шу и У и отново да обедини страната. Властта идва в ръцете на могъщия род Съ Ма, един от неговите представители свалил царя на Вей и заел престола, наричайки своята династия Цзин. Но отслабналата страна се оказала лесна плячка за номадите.
                  В резултат на номадско нашествие, Китай преживял трагедия от национален мащаб - целия север бил завладян от степните племена. В 311 година пада Луо Ян, през 316 г. - Чан Ан. Императора на династия Цзин бил пленен, унижен и убит. Придворните се събрали в град Цзян - днешен Нан Цзин, провъзгласили една издънка от рода Съ Ма за император на династия Източна Цзин (316-419 г.), предходния исторически период започнали да наричат Западна Цзин (265-316).
                  Държавата създадена от завоевателите на северен Китай се отличавала с политическа нестабилност. Северен Китай се превърнал в арена на почти стогодишна война. Така започнал периода на Северните и Южни династии. Непрекъснатите военни конфликти били прекъснати само заради ново грандиозно нашествие. Северен Китай бил завзет от сянбийските племена от рода Тоба. На завоюваната територия се създали органи на властта от китайски тип и била провъзгласена династия Северна Вей (386 - 534 г.) .
                  Северен Китай се превърнал на котел, в който се смесвали разни етноси и се извършвало интензивно взаимодействие на различни култури. Чрез степите в Китай проникнал будизма. В частност, именно по това време в Северен Китай се разпространила популярната сред степните народи борба, в която двамата борци водят схватка, захващайки поясите си. Тази борба станала известна като "Сян Пу" - "взаимно нахвърляне".
                  "Нима, Създателю,

Comment

Сърдечно благодаря !
                    В часовете по физ.възпитание да не изучавате китайски бойни изкуства ?

Comment

Много би ми се искало, но не...
                      Въпреки, че китайските движения с оръжие са невероятно красиви.

Но аз си общувам само с Карпатското ми кинжалче на стената
                      "Нима, Създателю,

Comment

VladDracul написа
                        Много би ми се искало, но не...
                        Въпреки, че китайските движения с оръжие са невероятно красиви.

Но аз си общувам само с Карпатското ми кинжалче на стената
                        Кавказко, не карпатско

Comment

TVV написа
                          Кавказко, не карпатско
                          Ъъъ, да де )

Грешка на езика :p
                          "Нима, Създателю,

Comment

Working...