Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да ми стискате палци :)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

китайски език може да се намери само в 18то СОУ "Уилям Гладстон" и университета /катедра китаистика/ но там се почва всичко от начало /а аз ако трябва да почна от началото направо ще изперкам/
    Та затова - истински шанс да научиш нещо имаш само в 18то. Учителката ни е българка, на 27 и мисля, че е най-добрия учител, който можем да имаме. Наистина много я уважавам и се надявам да е с нас до края /защото част от китайската паралелка май не си е на мястото, от тези лигльовци, които само им дай да се жалват за нещо и не може да оценят какво имат./

А този език наистина е изключително добра възможност - все пак Китай е 1,6 милиарда души. Китайци под път и над път.

А пък и да си призная е доста интересно да се учи - лично на мен любими са ми йероглификата и китайските манджи...

Някой път трябва да си направите форумната среща в китайски ресторант... ще платите доста малко, за сметка на множеството манджи, които ще ви сервират
    "Нима, Създателю,
    съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
    мигар аз самият съм те молил
    от мрака да ме извлечеш?"

Comment

много обичам китайските манджи, а салатата от соеви кълнове каквърви с ракия.... не е истина
      may the Force be with you

Comment

Еми аз заради това сега едвам мърдам. Закотвих се на музичката пред компа ...
        То хубаво китайското, ама кой да ми каже на време да се спра... :o
        "Нима, Създателю,

Comment

VladDracul написа
          Еми аз заради това сега едвам мърдам. Закотвих се на музичката пред компа ...
          То хубаво китайското, ама кой да ми каже на време да се спра... :o
          Е нищо - един бегом до Черни връх и обратно ще стопи излишните калории.... апропо кога пак ще се катерим?

Comment

Han Solo написа
            Е нищо - един бегом до Черни връх и обратно ще стопи излишните калории.... апропо кога пак ще се катерим?
            Уфф не знам и аз - така ми се ходи натам, но тези седмици е ад - подпукали са ме яко и не мога да мръдна на никъде. Ваканцията бях на Осогово, да ти се похваля. Беше невероятно - Сняг, Слънце, Хижа, Добра компания ... какво по - хубаво!...

Надявам се скоро да мога ама ...
            А пък и май последните събота и неделя на Януари ще се ходи на Етро Поле да се празнува традиционно Атанасов Ден. Но пък това няма да е зле - ще се катери някакъв хълм преди изгрев в 5:30 някъде.
            Забавни работи...
            "Нима, Създателю,

Comment

Освен езика, изучавате ли и история на Китай ?

Comment

Хехе как ме подпукахте само.
                Ами, Glenn Miller, имахме специални часове за История на Китай и
                в момента имам доста информация за Китай, всяка една династия, до официалното създаване на КНР. Поне 20 листа голям формат : )
                "Нима, Създателю,

Comment

VladDracul написа
                  Уфф не знам и аз - така ми се ходи натам, но тези седмици е ад - подпукали са ме яко и не мога да мръдна на никъде. Ваканцията бях на Осогово, да ти се похваля. Беше невероятно - Сняг, Слънце, Хижа, Добра компания ... какво по - хубаво!...

Надявам се скоро да мога ама ...
                  А пък и май последните събота и неделя на Януари ще се ходи на Етро Поле да се празнува традиционно Атанасов Ден. Но пък това няма да е зле - ще се катери някакъв хълм преди изгрев в 5:30 някъде.
                  Забавни работи...
                  Като се запътите на някъде по планините пусни едно ЛС, ако съм свободен ще дойда

Comment

Непременно! ...
                    ти си приготви от Трансилванските фанелки, че съм им метнала оче ...
                    :teu24:
                    "Нима, Създателю,

Comment

VladDracul написа
                      Непременно! ...
                      ти си приготви от Трансилванските фанелки, че съм им метнала оче ...
                      :teu24:
                      :mhehe: :mhehe: :mhehe: те са всичко на всичко две

Comment

Han Solo написа
                        :mhehe: :mhehe: :mhehe: те са всичко на всичко две
                        Ми едната за мен
                        :streichel

:trink39:
                        "Нима, Създателю,

Comment

VladDracul написа
                          Хехе как ме подпукахте само.
                          Ами, Glenn Miller, имахме специални часове за История на Китай и
                          в момента имам доста информация за Китай, всяка една династия, до официалното създаване на КНР. Поне 20 листа голям формат : )
                          Идеално начало за една нова тема във форума

Comment

От известно време се чудя, та сега се сетих да питам. Как се работи с речник на китайски? Е, и на всеки изцяло йероглифен език, но да не обобщаваме. Т. е. чета си аз вестника и изведнъж виждам дума, която не ми е позната. Как я намирам в речника? Предполагаме, че не знам как се произнасят съответните йероглифи.

Comment

bsb написа
                              От известно време се чудя, та сега се сетих да питам. Как се работи с речник на китайски? Е, и на всеки изцяло йероглифен език, но да не обобщаваме. Т. е. чета си аз вестника и изведнъж виждам дума, която не ми е позната. Как я намирам в речника? Предполагаме, че не знам как се произнасят съответните йероглифи.
                              Ами аз съм щастлив притежател на 4 китайски речника, но основния по който се ориентирам е Китайско-Английски
                              Принципно един йероглиф се дели на Ключ и Фонетик
                              Като видиш непознатия йероглиф първо гледаш ключа.
                              /като ключовете се учат в 8ми клас /те са към 180 някъде...
                              намираш Номер на Ключа /това е разположено в средата на речника.
                              после отиваш на номера и имаш една колона йероглифи с такъв ключ /може да бъде от колонка до няколко листа/
                              После пак гледаш непознатия йероглиф, но този път Фонетика - броиш колко черти има фонетика и то на колоните ти пише
                              от 1 до 5
                              от 5 до 10
                              и така за чертите - така намираш как се чете йероглифа...
                              да кажем WEI в трети тон
                              търсиш си вече по транскрипция и между всички много йероглифи с четене Wei трети тон си намираш своя си.

Може да звучи сложно, но когато 3 години работиш с такъв речник едно търсене да ми отнеме максимум минута.
                              "Нима, Създателю,

Comment

Glenn Miller написа
                                Идеално начало за една нова тема във форума
                                Какво те интересува ?
                                "Нима, Създателю,