Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Национален фолклорен събор - Рожен, 2006 г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Национален фолклорен събор - Рожен, 2006 г.

    Около 6 хиляди изпълнители ще участват в националното надпяване и надсвирване на Роженските поляни на 12 и 13 август. Заявки за участие са подадени от всички фолклорни области на страната, но има и две групи от Полша и Унгария. Според правилата на фестивала чуждестранните изпълнители могат да се състезават само ако изпълняват автентичен български фолклор. Целта на организаторите е да се върне народния характер на събора. В продължение на 2 дни на трите сцени ще се изявяват танцови състави и оркестри, групи за фолклор и народни обичаи, индивидуални певци, разказвачи, гайдари, кавалджии и гъдулари.
    Победителите на "Рожен 2006" ще бъдат обявени в неделя, след което ще започне гала-концертът.
    За първи път съборът ще се наблюдава от цял свят чрез мобилния телецентър на БТК
    За първи път тази година гостите на Националния фолклорен събор "Рожен - 2006" ще могат да се насладят освен на звезден концерт, и на истински звезден дъжд. Астрономите на Планетариума в Смолян съобщиха, че през нощите на август в небето над Рожен може да се наблюдава метеорния поток "Персей". "Звездният дъжд" се очаква да се вижда най-добре на 11 срещу 12 и 13 август, когато ще се проведе Националният фолклорен събор "Рожен 2006". Падащите звезди се изсипват по 100-120 на час и могат да се видят само в нощното небе. Явлението в България се повтаря всяка година в късното лято, когато орбитата на Земята преминава през потока "Персей". По този случай Роженската обсерватория предлага специална нощна гледка на звездното небе на посетителите на фолклорния събор тази събота и неделя. Те ще могат да наблюдават съзвездията с подвижен телескоп и да чуят беседата на дежурен астроном.
    За първи път специалната гледка на звездното небе в града, както и музикалното събитие, ще могат да се наблюдават от цял свят чрез мобилния телецентър на БТК, който ще заснеме уникалния празник на българската народна песен. Сателитна интернет-връзка ще предава непрекъснато проявите от двата дни на събора.
    Освен това, БТК ще предостави и адреса на сайта на Община Смолян, изграден специално за събора. Десет компютъра ще бъдат на разположение на всички, които искат да получат или предадат информация за това, което чуват и виждат на роженските поляни.



    :bulgaria:
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Working...
X