Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Историческая ответсвенность России и русского народа.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Историческая ответсвенность России и русского народа.

    После окончания Холодной войны практически весь цивилизованный мир дружно осудил Советский Союз как империю зла. В частности за поддержку коммунистических режимов в Восточной Европе и прочих деяниях. Так было в 1991 году.
    В 1991 Советский Союз распался на ряд независимых государств и Россия стала правоприемником Советского Союза. В последнее время со стороны бывших республик, а ныне независимых государств в сторону России слышаться упреки в организации депортаций народов, организации голодомора на Украине и прочих античеловечных деяниях совершенных советской властью. Русские - оккупанты и прочее и прочее и прочее. Такое мнение в определенной мере можно понять от стран никогда не входивших в СССР но вот крайне неприятно от стран граждане которого сами и проводили эти решения в жизнь совместно с народами России.

    В связи с этим хотелось бы услышать мнение болгарских камрадов по следующим вопросам -

    1) ответственна ли Россия перед прочими советскими республиками за злодеяния советских властей или они несут коллективную ответственность друг перед другом и соответственно никаких моральных приемуществ не имеют.

    2) ответственено ли современное поколение россиян и русских в частности, перед народами как бывших республик так и других пострадавших от советсткой оккупации (поддержки режимов) стран. Имеется ввиду моральная ответственность.

    3) Чисто практический вопрос - в 1991 году последний съезд депутатов СССР признал пакт Молотова-Риббентропа агрессивным деянием коммунистического режима против стран Балтии, осудил его и признал независимость этих стран, принятую местными съездами депутатов.
    Недавно главы стран Балтии потребовали от России извинится перед ними за пакт Молотова-Рибентропа и признать оккупацию их стран СССР, на что получили ответ что если СССР на официальном уровне признал это то России от себя добавить нечего и извиняться она не будет. И перешло в очередной раз далее в плоскость "нежных " русско-балтийских отношений. Дайте оценку этому деянию.

    Хотелось бы знать мнение болгар по этим вопросам, потому что Болгария в данном случае просто уникальная страна . Будучи в составе "народных режимов" знает о проблеме оккупации не понаслышке и вместе с тем никогда не испытывала русофобских взглядов. Она абсолютно далека от русско-украинских (грузинских, балтийских и пр.) взаимоотношений, что позволяет объективно их оценивать.

    Всем кто откликнится заранее спасибо.
    Извенявам за грешки кога пишу на български. Български не е роден език.

    #2
    Никой народ не е отговорен за престъпните си правителства; никоя съвременна държава не е отговорна за тоталитарното си минало, защото то е наложено с насилие и се отрича от съвременността.
    Освен обаче ако не го реабилитира по един или друг начин, на практика или на теория, не отрича действията му и не се съгласява със справедливите им оценки.
    Ако прави това, ако реабилитира стария режим на практика или теория, ако отрича действията му и ако не се съгласява с международноприетите и общоприети оценки за миналото, тогава държавата е отговорна за миналото си, в степента, в която прави опита за реабилитация.

    Comment


      #3
      Въпросите са интересни и те засягат темата за колективната отговорност.
      Относно първия въпрос - Според моето мнение Русия носи отговорност за съветските злодеяния точно толкова, колкото и другите републики, влизащи в състава на СССР.
      По втория въпрос - Съвременното поколение няма никаква вина за събитията от онези мрачни години, но в историята почти винаги се налага децата да плащат за греховете на дедите си. И да им берат срама..
      Третия въпрос - Тук вече става дума за трупане на политически дивиденти от страна на някои политици, а не за някакви обосновани политически искания.

      П.П. И да си благодарен, че се отказах да напиша това на руски ....Нямаше да си познаеш родния език....

      Comment


        #4
        Накратко казано- първо не знам въобще какво означава "историческа отговорност". За мен никой човек и никое поколение не може да носи морална вина за нещо сторено от някой друг- вината, била тя и морална, е винаги лична.
        Тъй че отговора ми на първите два въпроса е категорично не. Руският и другите народи от бившият СССР (говоря точно за народи, а не за държави!) никаква отговорност не могат да носят за престъпленията на един режим, дошъл на власт с насилие и крепил се 70 години с диктатура.
        А по въпроса за извиненията - те за мен са напълно излишни. Нужно е помирение, а то не се постига с думи. За него трябва време. Време и взаимно опознаване и взаимно уважение.

        Поздрави

        Comment


          #5
          Според мене "историческа" или "политическа" отговорност е общопризната негативна оценка за определени събития или действия, общо съгласие за недопускането им и толкова.

          Comment


            #6
            Е, тогава излиза, че германският народ во веки веков е заклеймен и прокълнат и трябва мине-не мине 20 години да се извинява за Хитлер. Понятието историческа отговорност е просто едно политическо клише. Понятието колективна вина и колективна отговорност е едно тоталитарно понятие, нямащо никакъв реален правен смисъл. В едно "нормално" общество вината и отговорността може да бъде само лична. Още по-малко пък може да се говори за някаква обремененост на следващите поколения.
            "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

            Comment


              #7
              rambler написа
              Понятието колективна вина и колективна отговорност е едно тоталитарно понятие, нямащо никакъв реален правен смисъл. В едно "нормално" общество вината и отговорността може да бъде само лична. Още по-малко пък може да се говори за някаква обремененост на следващите поколения.
              Именно. Обществото, още по-малко следващи поколения от него, никога не е виновно и не носи отговорност. Понятието отговорност винаги е било строго индивидуално и частно.
              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

              Comment


                #8
                rambler написа
                Е, тогава излиза, че германският народ во веки веков е заклеймен и прокълнат и трябва мине-не мине 20 години да се извинява за Хитлер. Понятието историческа отговорност е просто едно политическо клише. Понятието колективна вина и колективна отговорност е едно тоталитарно понятие, нямащо никакъв реален правен смисъл. В едно "нормално" общество вината и отговорността може да бъде само лична. Още по-малко пък може да се говори за някаква обремененост на следващите поколения.
                Корекция- народите не носят такава политическа или историческа отговорност. Носят е политическите организации и принципи. Не народите на Германия или на Русия направиха поразиите. Тях никой не ги пита.
                Но понятието "политическа" или "историческа" отговорност си има покритие. Тя не е колективна, защото няма конкретен субект. Представлява оценка на принципи и събития. Най-много на политически организации, като НДСАП и КПСС и др.КП, например, може и други.
                Лицата си носят лична отговорност, ако има кой да ги съди, но то е друго.
                Хора

                mellisa написа
                Именно. Обществото, още по-малко следващи поколения от него, никога не е виновно и не носи отговорност. Понятието отговорност винаги е било строго индивидуално и частно.
                Когато е в правния смисъл да.
                В по-широкия, обществен ли да ги нарека, има обща отговорност. Например всички, изповядващи комунизми и фашизми (давам го като най-близък пример) носят отговорност за това, изразяваща се в съответната негативна оценка на идеологиите им. Това е общоприетото мнение за негативността им, не повече.
                Като се изправят някъде, обществото да каже "Пфу" и толкоз. т.е. отрицанието им да стане що-годе норма.
                Last edited by ; 27-05-2005, 17:28. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                Comment

                Working...
                X