Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Черно море

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Черно море

Снощи случайно попаднах на документален филм за Черно море и държавите, които го обграждат. Освен многото интересни данни, се спомена и за това от къде идва името на този воден басейн, теория, която няма да излагам веднага за да не ви повлияя, но която противоречи на легендите, които аз съм чувала.
    Така че въпросът ми е - от къде идва името на Черно море ?
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Нямам представа, но наистина ми е любопитно да узная.
    Даже ако е възможно за незапознатите като мен да кажеш и тази теория, и легендите, за които спомена...
    Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Понт Евксински? Бурно море, гадно море, проклето море? Едно-друго, нещо такова? Много корабокрушения - така ли е?
      Last edited by dibo; 01-05-2005, 22:18. Причина: Правопис

Comment

Erich Von Manstein написа
        Понт Евксински? Бурно море гадно море проклето море? Едно-друго, нещо такова? Много корабокрушения - така ли е?
        По-скоро е май точно обратното. (Върти ми се някакъв спомен.) Гръцката преставка "ев-" е със значението на нещо добро - напр. в имената: Евгения - доброродна, Евтимия - благоразположена и т.н. Евксински Понт май означава нещо като Добро-, Гостоприемно море. А славянското му наименование (Черно) е резултат на магическо мислене - няма да го наричаме като гърците "добро", "гостоприемно" ("за да не чуе дявола!"), а "зло", "черно", та дано си бъде добро морето...
        "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
        Предизборна програма

Comment

Erich Von Manstein написа
          Бурно море гадно море проклето море?
          По принцип между еднородни части в изброяване се слага запетая. :p

трудовак написа
          По-скоро е май точно обратното. (Върти ми се някакъв спомен.) Гръцката преставка "ев-" е със значението на нещо добро - напр. в имената: Евгения - доброродна, Евтимия - благоразположена и т.н. Евксински Понт май означава нещо като Добро-, Гостоприемно море. А славянското му наименование (Черно) е резултат на магическо мислене - няма да го наричаме като гърците "добро", "гостоприемно" ("за да не чуе дявола!"), а "зло", "черно", та дано си бъде добро морето...
          Така е, прав си за представката В началото, до 5-ти век пр.Хр, Черно море е било наричано Pontos axeinos /представката а- е за отричане/, преди да стане Pontos Euxeinos, гостоприемното море.
          Last edited by dibo; 01-05-2005, 22:18. Причина: Правопис
          "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."

Comment

Аз черните морета ги свързвам само с промишлени инциденти като разливите на нефт, примерно.
            "На рилеца герой
            титан калимански,
            герой от Булаир
            с гърди от желязо
            и воля от гранит."

Comment

Марш марш, технократе! Дете на индустриализацията! Анатема! Анатема! :p

Comment

Според това, което научих, името на Черно море идва от турците и тяхната картография от началото на 13ти век. Все още не съм изяснила добре версиите, според едната идва от противопоставянето на Бяло и Черно море, според друга, е свързано с идеята за посоките и цветовете. Т.е., в арабските и турски картографни системи всяка една посока е отговаряла на определен цвят, на севера, където е разположено Черно море, отговарял черният цвят. От тук имената на Бяло и Червено море, но аз лично съм чувала поне още 2 версии за името на последното, така че нищо не е сигурно.
                А легендата, която съм чувала е свързана с многото моряци, загинали в морето и траура на техните майки и съпруги. Но най-вероято е не майчианта скръб да е °оцветила° на морето, а по този начин българите да са си обяснявали името му.

Comment

Корабите, често като се връщали и ги изтегляли за калафатене, оказвало се, че са черни отдолу. Това е поради въглеродния двиуокис, които обикновено е на около 200 под морското равнище, но понякога и в големи концентрации е на плитко... и оттам идва името !

Comment

Колкото до Червено море, то дължи името си на червените корали и водорасли, които дават такъв цвят на водата.
                    Не зная, свързано ли е с някаква географска посока?!
                    Това за посоките и техните цветова го чувам за първи път, звучи интересно...
                    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Има мнения, че името "Черно море " датира от края на VIII в. Пр.Хр., когато скитите станали господари на бреговете му. Те го наричали "Ахшаена", тоест тъмноцветно - иранска дума. По горе споменахме, че старите гърцки писатели наричали "Черно море " - Axenus - негостоприемно, както обяснява професор Кацаров, това старо скитско название сближили с лесно разбираемата дума "Аксенос". Това обяснение е приемливо, ако се поставим на фалшива етимологична база. Но неможем тогава да си обясним, защо отпосле гръцките писатели наричат морето гостоприемно. Ето защо твърденията на проф. Кацаров не могат да бъдат приети за меродавни.
                      Славяните по късно наричат морето "черно" - поради тъмно зеления характер на водата. Това определение пренесено от италианци, англичани, -турци добива гражданство - името на Черно море като георгафско понятие днес.
                      Други названия на Черно море от старо време - "Румско море", "Суданско море", но названието от X век "Черно море " се е утвърдило като такова.

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Working...
                      X