Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвременна митология

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Съвременна митология

Или по-скоро "митология". Искам да покажа твърдения, които смятам за неверни, но които са дълбоко залегнали в съзнанието на много хора като факти, които дори не се нуждаят от проверка.
    • "Ако Левски беше с ботуши, а Ботев беше с каска..."
      Левски не е заловен при бягство, така че цървулите му нямат нищо общо. Има няколко теми по въпроса в раздел "България - Възраждане".
      По същия начин Ботев не е улучен от куршум в главата, а в гърдите. Това за главата май е измислица на Иван Вазов.

• Айнщайн е измислил атомната бомба
      ... Или е участвал в нейното създаване, или най-малкото имал съществен принос за него - основно чрез знаменитото си уравнение E=m*c^2. Нито е участвал, нито има какъвто и да е принос. Уравнението за връзка между енергия и маса определено е от полза за изчисленията при изучаването на деленето на атомното ядро. Но ако не беше се стигнало теоретично до него, щеше да бъде изведено експериментално от опитите. На практика няма връзка между теорията на относителността и ядрената физика по онова време (да не говорим, че и в момента е трудно да се свържат двете неща, но това излиза извън темата).

• Българите са втори по интелигентност в света след израелците
      Като база за това твърдение се сочат някакви данни на "Менса интърнешънъл" или "Менса България". Какви са тези данни, не е много ясно, поне за мен. Най-вероятно е среден коефициент на интелигентност сред членовете на "Менса" в различните страни. Другият вариант е да са резултати от състезанията на организацията. При всички положения в подобен подход има два проблема. Първият и основният е, че, поне за мен, няма критерий за интелигентност. Тестовете за интелигентност в най-разпространения по списанията вариант представляват тестове за логическо мислене. Има и по-балансирани тестове, като например използваните в предаванията "Тест на нацията". Но тъй като не знам дефиниция за интелигентност, намирам тези тестове за най-малкото неангажиращи. И вторият проблем в този случай е, че се сравнява не коефициентът на интелигентност на нацията, а този на членовете на обществото - а те далеч не са представителна извадка на нацията.

• Българските жени са най-красивите на света
      Тук проблемът е в обективността. Красотата е относително понятие. Личният ми опит показва, че от страните, в които съм бил, наистина в България е най-висока концентрацията на красиви жени. Само че това е според мен. Другите хора най-вероятно мислят различно. Поради липсата на обективен критерий за женска красота това твърдение не може да бъде общовалидно.

• Българските мъже са много добри любовници
      Това не знам кой го е измислил. Май е някаква колективна самозаблуда (или на английски wishful thinking). Просто няма данни, подкрепящи това твърдение. А социологическите изследвания, които се правят, трябва да имат много внимателно формулирани въпроси, за да се получи обективна картина - защото иначе всеки запитан ще гледа да се изкара велик мъж, независимо от гарантираната анонимност на проучването.

• Немците през Втората световна война масово са били въоръжени с автомати
      ... Пък и руснаците не са оставали по-назад - въоръжили са своите войници с автомата на Шпагин, онзи, с дисковия пълнител. Несъмнено отговорност за тази заблуда носят филмите. Това също е дискутирано някъде из форума - и в двете армии през по-голямата част от войната личното стрелково оръжие е било винтовка.

(source encoding : WINDOWS-1251)

bsb написа
    [list]Българските жени са най-красивите на свет
    Някои неща са просто факти
    „Аз, Драгомир, писах.
    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

bsb написа
      Българските мъже са много добри любовници
      А други окровени лъжи
      "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
      Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

така е ..... най-добрите любовници сме ... АЗ
        Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
        [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
        きさまはしんでくださいませんか
        [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Мда, много точно казано bsb. Има много митология, дето витае тука
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

bsb написа
            [list]Българите са втори по интелигентност в света след израелците
            Всъщност са първи, но още никой не го е разбрал...
            "Нима, Създателю,
            съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
            мигар аз самият съм те молил
            от мрака да ме извлечеш?"

Comment

хъмн .... стнанно но досега не съм срещал българин по-умен от мен ;Р хи хи хи
              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
              きさまはしんでくださいませんか

Comment

bsb написа
                • Айнщайн е измислил атомната бомба
                  ... Или е участвал в нейното създаване, или най-малкото имал съществен принос за него - основно чрез знаменитото си уравнение E=m*c^2. Нито е участвал, нито има какъвто и да е принос. Уравнението за връзка между енергия и маса определено е от полза за изчисленията при изучаването на деленето на атомното ядро. Но ако не беше се стигнало теоретично до него, щеше да бъде изведено експериментално от опитите. На практика няма връзка между теорията на относителността и ядрената физика по онова време (да не говорим, че и в момента е трудно да се свържат двете неща, но това излиза извън темата)
                Това, че Айнщайн не е измислил атомната бомба едва ли е оспоримо /спомнете си за реакцията му, когато научава за случилото се над Хирошима - Ой, беда!/, но това каква е ролята му остава оспоримо.
                Разберете ме добре, обожавам го, но това не означава, че трябва да пренебрегваме някои факти все пак.

Когато Лео Сцилард уведомява бившия си учител за разработките и изследванията на немците в нацистка Германия, Айнщайн, може би предчувствайки каква катастрофа ще е подобно откритие, ако се осъществи и още повече, ако е в ръцете на Хитлер, пише на Рузвелд. В писмото си казва на американския президент да обърне на свой ред американските изследвания в тази посока за да изпревари нацистите. Точно това писмо, запазено и до днес и което ще изровя, ако интересува някой, е основанието Рузвелт да си даде сметка за опасността и да сформира Манхатън.
                Що се отнася до прословутата формула, не се наемам да кажа дали би било възможно империчното й извеждане в следствие на опитите, но със сигурност яко не бе известна, проектът би се развил много по бавно. Но не само деленето на ядрото, но и верижната реакция на ураниума и освобождаването на огромни количества енергия ! Тази формула е в основата на освобождаването на ядрената енергия, но ако трябва да се върнем още по-назад, със същият успех можем да обвиним и Ръдърфорд, обяснил десинтеграцията на някои атомни ядра в резултат на радиоактивността.

Какво е винтовка ?
                Last edited by mellisa; 08-04-2005, 15:05.
                "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

bsb написа
                  • Немците през Втората световна война масово са били въоръжени с автомати
                    ... Пък и руснаците не са оставали по-назад - въоръжили са своите войници с автомата на Шпагин, онзи, с дисковия пълнител. Несъмнено отговорност за тази заблуда носят филмите. Това също е дискутирано някъде из форума - и в двете армии през по-голямата част от войната личното стрелково оръжие е било винтовка.
                  Немците от началото на войната си използват Мр 18 и Мр 38, но наистина съвсем не много. После идва Мр 40. Наистина, немците си използват масово К98 през по-голямата част от войната. Но е факт, че в края на войната, 1944/45, повечето войници са въоръжени с автомати.

От Шпагина руснаците произвеждат 3 милиона, а от Сударевия - още 1 милион. Руснаците, при тяхната огромна армия и огромни загуби, наистина тия 4 милиона автомати не са особено достатъчно. Тъй че Мосин-наганта си остава основното оръжие.

Comment

Винтовка-общо казано, пушка

По принцип са ги ползвали без оптиката.
                    „Аз, Драгомир, писах.
                    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Comment

Буахахахаха... това с оптиката ме радва

Comment

Всъщност немците в никакъв момент нямат масово лично автоматично оръжие - включително и в края на войната. Също може да се кажеи за РККА, но като цяло тя е малкопо-добре снабдена с автоматично оръжие.

Comment

княз Крылов написа
                          хъмн .... стнанно но досега не съм срещал българин по-умен от мен ;Р хи хи хи
                          Скромността направо се лее от вас, князе....
                          "Нима, Създателю,
                          съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
                          мигар аз самият съм те молил
                          от мрака да ме извлечеш?"

Comment

Мда това ни е семейна черта предаваща се по рда заедно с гениалността, красотата, патентността, и още няколко добродетели

请您死在地狱般的阵痛
                            きさまはしんでくださいませんか

Comment

И най-вече скромност, нали?
                              „Аз, Драгомир, писах.

Comment

Working...
                              X