Или по-скоро "митология". Искам да покажа твърдения, които смятам за неверни, но които са дълбоко залегнали в съзнанието на много хора като факти, които дори не се нуждаят от проверка.
(source encoding : WINDOWS-1251)
- "Ако Левски беше с ботуши, а Ботев беше с каска..."
Левски не е заловен при бягство, така че цървулите му нямат нищо общо. Има няколко теми по въпроса в раздел "България - Възраждане".
По същия начин Ботев не е улучен от куршум в главата, а в гърдите. Това за главата май е измислица на Иван Вазов.
- Айнщайн е измислил атомната бомба
... Или е участвал в нейното създаване, или най-малкото имал съществен принос за него - основно чрез знаменитото си уравнение E=m*c^2. Нито е участвал, нито има какъвто и да е принос. Уравнението за връзка между енергия и маса определено е от полза за изчисленията при изучаването на деленето на атомното ядро. Но ако не беше се стигнало теоретично до него, щеше да бъде изведено експериментално от опитите. На практика няма връзка между теорията на относителността и ядрената физика по онова време (да не говорим, че и в момента е трудно да се свържат двете неща, но това излиза извън темата).
- Българите са втори по интелигентност в света след израелците
Като база за това твърдение се сочат някакви данни на "Менса интърнешънъл" или "Менса България". Какви са тези данни, не е много ясно, поне за мен. Най-вероятно е среден коефициент на интелигентност сред членовете на "Менса" в различните страни. Другият вариант е да са резултати от състезанията на организацията. При всички положения в подобен подход има два проблема. Първият и основният е, че, поне за мен, няма критерий за интелигентност. Тестовете за интелигентност в най-разпространения по списанията вариант представляват тестове за логическо мислене. Има и по-балансирани тестове, като например използваните в предаванията "Тест на нацията". Но тъй като не знам дефиниция за интелигентност, намирам тези тестове за най-малкото неангажиращи. И вторият проблем в този случай е, че се сравнява не коефициентът на интелигентност на нацията, а този на членовете на обществото - а те далеч не са представителна извадка на нацията.
- Българските жени са най-красивите на света
Тук проблемът е в обективността. Красотата е относително понятие. Личният ми опит показва, че от страните, в които съм бил, наистина в България е най-висока концентрацията на красиви жени. Само че това е според мен. Другите хора най-вероятно мислят различно. Поради липсата на обективен критерий за женска красота това твърдение не може да бъде общовалидно.
- Българските мъже са много добри любовници
Това не знам кой го е измислил. Май е някаква колективна самозаблуда (или на английски wishful thinking). Просто няма данни, подкрепящи това твърдение. А социологическите изследвания, които се правят, трябва да имат много внимателно формулирани въпроси, за да се получи обективна картина - защото иначе всеки запитан ще гледа да се изкара велик мъж, независимо от гарантираната анонимност на проучването.
- Немците през Втората световна война масово са били въоръжени с автомати
... Пък и руснаците не са оставали по-назад - въоръжили са своите войници с автомата на Шпагин, онзи, с дисковия пълнител. Несъмнено отговорност за тази заблуда носят филмите. Това също е дискутирано някъде из форума - и в двете армии през по-голямата част от войната личното стрелково оръжие е било винтовка.
(source encoding : WINDOWS-1251)
Comment