Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За какво съжалявате в историята?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

танкиста от Харков написа
    Енрико Дандоло е дожът на венецианците, който насочва усилията на 4 кръстоносен поход, не към светите земи, а към Константинопол и Балканите. Може да се каже, че той стои в основата на онази страшна битка, която се е случила на днешна дата, преди 800 години. :nworthy: Царю Калояну - Вечна му памет!! :nworthy:
    Погледнато на национален ешалон несъмнено имаш право, но Енрико Дандоло е и човекът, отговорен почти изцяло за превземането на Константинопол и отслабването на Византия, от което тя никога няма да се съвземе напълно и което в следствие ще доведе до падането й в ръцете на турците. Респективно и нашето. Това ми напомни на една шега от страна на Еко в Бодолино, когато мисля в края на 1ва глава Никита и той си говорят и Бодолино казва, предпочитам турците да бяха превзели града, щяха да сторят по-малко ужаси, а византиецът отговаря, турците са наши съюзници и никога не биха го сторили. Страхотна игра с бъдещата история и знаещия читател.
    Без да говорим за безценните антики и предмети, изчезнали, изгорени, унищожени /не казвам откраднати, защото това е сравнително добре, все пак е някаква форма на спасяване/ от онези, които носят върху плащовете си божият кръст и са тръгнали, в името божие, да освобождават Йерусалим.
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

[QUOTE=mellisa]...Еко в Бодолино...QUOTE]

Абе тая книга става ли на работа? Каква оценка би и дала като цяло?
      Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
      (собствен патент)

Comment

[QUOTE=Batko Charly]
        mellisa написа
        ...Еко в Бодолино...QUOTE]

Абе тая книга става ли на работа? Каква оценка би и дала като цяло?
        Няма тежестта на Махалото, което я прави по-общодостъпна. Прочети я, мисля, че освен ако не си крайно настроен като мен, ще ти хареса

Някъде имаше тема за това...
        "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."

Comment

Comment

Аз на Еко не съм му чел нищо. Но ме подразни няккво негово изказване за хората дето се интересували от Тамплиерите за което чух, демек пререфразирано. Иначе май му бях мярнал първата страница на Махалото.
            Абе тва Фуко да не е някква задявка или пък знак на уважение към Michel Foucault...?

В крайна сметка стигнах до извода, че е по-добре да прочета нещо по-лесно за четене и да науча нещо умно, отколкото да си блъскам главата с трудни неща и почти нищо да не схвана. Пък кат поумнеим...

(собствен патент)

Comment

Ех Мишел Фукльо е голяма работа.

Тези два месеца - март и април ни напуснаха много хора. Току що разбрах, че един от много уважаваните от мен писатели както предполагам и от вас - Ивайло Петров е починал. И да - съжалявам за това. Той беше един от живите класици на българската литература и слово - наред с Йордан Радичков например - едни от върховете на българската проза.

Comment

Не, не няма много общо с Мишел Фуко .

Comment

gollum написа
                  Не, не няма много общо с Мишел Фуко .
                  Между другото сигурен ли си?

Един от любимите му изрази е "Как може в историята да има истина, когато истината има история..."

Ае хора вий за нищо ли не съжалявате в историята???

(собствен патент)

Comment

Ами сигурен съм дотолкова ,доколкото става въпрос за съвсем друг Фуко . Естествено, не е изключено да има и друга скрита алюзия, но все паке малко вероятно, като се има предвид, че образът на махалото, създадено и поставено от въпросният друг Фуко, е достатъчно съществен в романа.

Що се отнася до историята и съжаляването - да, има много неща в личната ми история, за които съжалявам и които бих променил. Но инак ми се струва, че "общата" исотиря не е за съжаляване, а за изучаване. Не можем да я порменим, но поне можем да си извадим някакви изводи от нея. Надявам се.
                    Last edited by gollum; 22-04-2005, 17:19. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Е, ясно е , че в историята няма ако, ама пусто, нали винаги има едно малко дяволче да ни човърка ,та и аз ще дам мои няколко виждания:
                      1. Нямаше да е лошо цивилизацията да се зароди в Австралия...щяхме да караме сърф още много, много отдавна
                      2. ако Архимед беше имал време да доразвие парната си машина, също нямаше да е зле...щяхме да имаме влакове през средновековието, ако не и в късната античност!!!
                      3.Че финикииците не са се заселили и в Южна Африка, днес африканерите щяха да бърборят иврит... е това не че е кой знае къв напредък, но за колорит...
                      4. Че китайците не стигнаха до Португалия, къв готин китаиски квартал щяха да си направят в 15-ти век и после "банка дск!!!"
                      5. Че леонардо не направи летяща машина, войните през реформацията щяха да станат сериозно нещо!
                      6. Че забравиха отключена Керко-порта
                      7. Че не победи комунизмът по целя свят, сега щяхме да ги учим калифорнииските другари как се правят елки и паста за бръснене "каро", и нашите началник отдел кадри, щаха да им преподават на тъпите им хюман рисорси...
                      8. че комунистите дойдоха на власт в България, ей това ми е голямата мъка, няма оправия!! :not:

Comment

1. Че изгоря Александрийската библиотека
                        2. Че Целзий лекувал сифилиса с живак
                        3. Че Ходжа Булгари се родил в Афганистан, а не в България
                        4. Че всички българи страдат открай време от Астерикс синдром (описан накратко гласи - от древни времена всички българи вярват че за техните страдания са виновни чужди сили, които чакат на границата да им изядат прасето, нагазят лука и откраднат турлю-гювеча от мазето. И накрая да им унищожат държавицата)
                        5. Че за 1314 г не схванахме, че само от нас завис как да живеем
                        Че за споменатия срок не се научихме да имаме национална гордост, а си останахме подлизурковци
                        Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                        Неизвестен руски адмирал

Comment

Odzava написа
                          4. Че всички българи страдат открай време от Астерикс синдром (описан накратко гласи - от древни времена всички българи вярват че за техните страдания са виновни чужди сили, които чакат на границата да им изядат прасето, нагазят лука и откраднат турлю-гювеча от мазето. И накрая да им унищожат държавицата)
                          Напълно си прав.

Comment

Odzava написа

Николай написа
                            Напълно си прав.
                            Хм, не всички българи страдат от този комплекс, но аз съжалявам, че онези, които не са болни отказват да лекуват другите.

Comment

1. Съжалявам за 500-те години черно и кърваво робство, което ни унижи и принизи до положение, в което робските окови просто не щат и не щат да паднат. Държим си ги още, пазим си ориенталски традиции, което се отразява пагубно за народа ни. Не мога да простя факта, че 500 години мръсни турски нозе са тъпкали свещената ни земя, а днес те пак са тук - във властта, в новините, навсякъде!

2. Съжалявам, че цар Борис не се е сетил да прати с влакове всички цигани в Аушвиц по време на войната...Ей така, до един! Ако съм бил жив тогава и такова нещо е имало, щях да целувам земята пред тези влакове!

3. Съжалявам за огромните части български земи, които сега са извън границите на тези пикливи 111 000 кв. км, които ни оставиха тия обитаци Великите сили. Върховна несправедливост, за която ще съжалявам до смъртта си!

4. Съжалявам, че допуснахме съществуването на държавица като Македония, която сега поголовно ни краде историята и ни прави на боядисани врабчета.

5. Съжалявам, че на България липсва един истински, велик български син, който да поведе народът към славата и могъществото; да събуди спящия Тангра, да издигне отново конската опашка!
                              Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!

Comment

А не осъзнаваш ли как ни връщаш с тези си желания точно с 500 години назад? Ако толкова искаш да робуваш на миналото - заповядай, лично право си ти е. Но не се учудвай ако разумните хора предпочитат да гледат напред и да се трудят за днешна България вместо да си губят времето да въздишат по остарели с пет века неща.
                                XV mile the sea brode is
                                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Working...
                                X