Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Що е то крайно дясна партия и има ли тя почва у нас?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Що е то крайно дясна партия и има ли тя почва у нас?

Според мен – има.
    Крайно десните биха имали сериозна обществена база сред настроения от патриотично през патриотарски и националистични до ксенофобски, а такива настроения са факт. От омразата към циганите и турците като основен носител на чуждото и другото, през ироничното и настръхнало отношение към съседите сърби, македонци, турци, гърци, недоверието към Европа, която не ни приема с разтворени обятия, както ние си мислим, че заслужаваме, и анти-американските отношения в част от обществото. Така че социална основа за такава партия или движение има.
    Освен това и ние сме част от света и от Европа, в която Хайдер управлява Австрия вече няколко години, след смъртта на Тео Ван Гог плака цяла Холандия, льо Пен е фактор вече десетилетие във Франция, бившите съветски републики се формираха като държави до голяма степен на базата на национализма си и т.н.

Защо обаче такава партия няма (не броя малобройните и еднодневни формирования без обществена значимост)?
    Има определени проблеми в идеологическата платформа на едно такова формирование. Западните националисти са анти-мюсюлмански настроени най-вече заради имигрантите и гастарбайтерите. От там и неприемането на терористи, Садам, Осама и т.н. В България дяснорадикалните възгледи обаче определено са антиамерикански и особено против войната в Ирак. Крайно десните би трябвало да са и крайно антиевропеисти, а такива крайни настрония в България няма.
    Има и определени проблеми с партийното строителство на такава партия, хората с подобни възгледи са разпръснати в целия политически спектър и трудно ще се обединят на друга основа: сред тях има много комунисти, а крайнодясното по идея е антикомунистическо. Няма и умна и харизматична личност, която да обедини след себе си единомишлениците.

Все пак според мен такава партия ще възникне в близко бъдеще.

Аз съм ляв, но не понасям циганите. Значи ли, че съм и крайнодесен?

Comment

Темата е интересна, но уви нямам време сега да напиша нещо по-конкретно. Само да добавя, че поянтията "ляво" и "дясно" са доста размити и се нуждаят от известно дефиниране, ако ще ги ползваме повече от интутивно. Ето една стара тема, където има дискусия точно по този въпрос:
      За дискусии по всякакви общо-културни, философски, исторически и др. теми, които не се вписват във специализираните форуми

Comment

Не, не точно такава крайно дясно партия не може да има, може голяма част от хората да мразят циганите и да недолюбват турците, но пък това не им пречи да слушат Азис и най-новия хит директно от Турция, у такива хора според мен не може да се породият разни расистки или каквито и да било крайно десни идеи.Почва за партия от такъв тип няма и то не само поради тазя причина.По-скоро може да има партия, прокламираща типа патриотизъм/национализъм, който доминира предаването на С.Трифонов, което вероятно ще е още също толкова лошо, колкото и разните нацистчета с кафеви униформи.Доколкото съм гледал и чел негови изказвания, ми се вижда, че по-голям демагог от него няма, да не говорим и какви комплекси и други такива неща го гонят.Работата е там, че необяснима защо болшинството от хората си пускат албума с 'лекото' рекламно звучене Прима Патриот и се радват да лошия поглед на Бойко Борисов и адски патриотичните цигански ритми. :|

Comment

Аз си запазвам място за по-обширно мнение по-късно.
          А иначе - може би да, трябва да анализираме какви са обстоятелствата у нас и ще видим. Може би е назряло мнението за точно такава дискусия сега.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Убеден сьм , че ако вьобще политическият живот в страната допусне формира-
            нето на силна крайнодясна партия , тя би се радвала на широк успех .Друг е вьп-
            раса , че Льо Пен се опира на традиции дали примери като ' Аферата Драйфус ' ,
            а Хайдер ( апропо вече не стои начело на Австрия ) на стария паннемски дух .
            Изобщо , струва ми се сьмнително , че вьобще бьлгарска крайнодясна партия
            би разпалила сьщински национализам , освен обичайното еснафско недоволство.

Comment

Льо Пен не е толкова обикновен случай, защото той не е радетел за "гонение", а за "просвещение", т.е. "нека образоваме малцинстват и преселниците, та да си стоят вкъщи" и също така "нека инвестираме в Алжир, Сенегал, Бряг на слоновата кост и т.н., да изградим икономика та техните специалисти да работят там, а не да идват в Европа, а родините им да наема от скъпо прескъпо европейци и американци".

А за крайно-десна партия в България. Никакъв шанс. И слава Богу, защото не искам да съм "втори сърбин на Балканите".
              "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
              нека четат пред вратите
              нашата памет остъклена
              с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Нека бъдем точни - нима Хитлер не твърдеше , че " Хилядолетния Райх " ще опази Европа от зловредното влияние на нисшите култури, а чрез арийската гениалност
                ще се осигури Просветление , което да гарантира световна хегемония. В този смисъл Льо
                Пен и прочее нео-крайнодесни са обречени само да вегетират / в идеологичен план /
                върху вече изградени и изпробвани тези . Да проповядват и да се надяват как в един миг ще достигнат целта на всяка политическа система -доктринална доминация .

Comment

Абе аз мога да се определя като десен е не от баш крайните , но не мисля че в България има почва такава партия, ако се създаде такава изобщо. Просто българите не са големи патриоти освен на масата за съжаление. В това число не включвам всички българи разбира се, но мисля че голяма част от населението не са патриотично настроени. Просто всеки гледа само себе си да оправи.
                  Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Първо да си доизчистя понятията. Озаглавих темата "крайно дясна партия", но сега като чета мнениятар виждам, че е по-точно "националистична партия", която може да е крайно дясна, но може и да бъде умерена.

Доколкото разбирам, мнозинството смятат, че в България няма основа за такава партия. Хмммм, твърде се надявам оптимизмът ви да е реален. Аз обаче не мисля така. Нещо повече - не смятам, че това би било нещо толкова опасно, колкото изглежда на пръв поглед. Националистическите партии са част от политическия спектър и на много места това не създава кой знае какви проблеми. Имам поглед върху Австрия, където Партията на Свободата (макар и не самият Хайдер, който се отказа скоро след като спечели изборите) начело със сестрата на Хайдер, управлява в коалиция с дясноцентристи.

Shelenberg написа
                    Просто българите не са големи патриоти освен на масата за съжаление.
                    Патриотарското настроение в България си го има. Въпросът е дали то наистина може да изкристализира в политическа позиция или ще си остане в подпийнали приказки на маса и удряне в гърдите "Булгар! Булгар!" Както е известно обаче, национал-социалистите са тръгнали точно така от бирариите.

Comment

Темата е изключително сериозна и много уместна. Политическото пространство в България не е балансирано , точно защото такава партия липсва. Това не е полезно за общественият живот. Навсякъде по света има хора с подобни убеждения , включително и у нас. Обикновено те не са много. Но добре е те да са представени в публичното пространство , за да не се чувстват изолирани. В противен случай това може да доведе до нежелателни последици.
                      Hannibal ante portas.

Comment

Има ли място за крайна дясно-националистическа партия в България?
                        Първо, да огледаме сегашните партии (големите):
                        БСП - е вече инертна и макар да има много привърженици, малко от тях са в съответната възраст или със съответните убеждения.
                        НДСВ - почти същото, но тази партия, без личността, на която е кръстена няма лице. А въпросната личност мисля не би допуснала да се залитне натам. Колкото до членската маса - същата тайфа безпринципни кариеристи, както и в останалите политически сили.
                        СДС - почти същото като горе, макар и с вариации. Но в момента мисля си имат други проблеми на главата.
                        ДСБ - не са ми много ясни. Може би би могло, ако вятъра задуха натам.
                        ДПС по подразбиране не може да бъде такава.
                        От партиите дотук нито една не е изразено дясна или лява, всички следват почти една и съща политика, когато са на власт. Разлики има, но не и от позицията, от която разглеждаме нещата (който има възражения - справка темата горе). А доколкото тези партии гледат и слушат европейските чиновници и политици, вероятността за такъв уклон е малка. Говорим за реален уклон, не за политическа пропаганда.
                        Нататък - да видим народа какво мисли, доколкото може да се види от моята камбанария. Основната маса хора по начало нехае за това, поради факта, че енергията им е насочена към работата и въобще други, странични за нашата тема неща. Наистина, има движения, повечето доста хаотични, които имат някакви цели и могат да бъдат означени като десни националисти. Обаче, засега те са в категорията 'маргинали', макар и да набират постепенно сила. Най-вероятно криза ще има след повечко време 10-20 години, ако дотогава поне част от циганите не се социализира малко повече. Но този тип движения не дават отговори или решения, а само задълбочават проблема. Струва ми се, че до това време би трябвало вече да има резултати от икономическите реформи, което ще тушира и проблемите и проблемните движения в достатъчна степен.
                        Как може да отличим някоя такава партия, ако се запъти към властта и стане 'видима' за всички нас? Според мен - чрез тези белези:
                        - партията ще трябва да залага на нещо от миналото ни - реално или не. Например като тези, които ни убеждават, че българската държава е на 6000+ години.
                        - докато не не придобие достатъчно влияние няма да се занимава с открита конфронтация с малцинствата, но затова пък най-вероятно ще се заяжда открито и явно с тези българи, които изразяват несъгласие с линията й. Историята на Германия през 20-30 години на ХХ век може да бъде илюстрация за ефекта.
                        - трябва да има медийна поддръжка, под формата на прикриващи се зад безобидни на пръв поглед еснафски предавания, но затова пък - със сигурност с антисемитска насоченост.
                        Засега няма и помен от силно национално движение, с представители по цялата страна, което би могло да заеме тази роля. И ми се струва, че няма да му стигне темп за да се развие - икономиката на страната се развива и доколкото положението бавно, но стабилно се оправя, няма да има достатъчно хора със съответната нагласа, за да създадат членската й маса.

Разбира се, това което съм написал горе се отнася за крайните националисти, които седят по средата на дясното и лявото, в позиция точно противоположна на 'центристите'. Каквито също няма у нас. А умерена националистическа партия би било добре да има, но е просто трудно да се създаде.
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Аз съм крайно десен но такава партия нищо добро няма да донесе на страната.Трябва доста акълни хора да е направят а за съжаление повечето крайни националисти имат IQ клонящо към абсолютната нула.
                          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Дали в България има място за крайнодясна/националистическа партия ? Според мен въпросът не е толкова дали има място, а дали един ден ще се стигне до подобно създаване. Вярно е, че обикновенно нуждата ръководи задоволяването на пазара и че ако няма търсене едва ли ще има и предлагане, но освен този критерий се наблюдават и външните фактори, като общоевропейското политическо влияние. А както Хана каза, през последното десетилетие тенденцията е за формиране и налагане във властта на крайно десни и националистически партии. От север на юг, днес управляващите десни/крайно десни партии са мнозинство в Европа и не изглежда това да е временнен процес.
                            Що се отнася до България, то неизменно е да се стигне до традиционната попивателна реакция и подобно движение да се наложи / не казвам зароди, защото то вече съществува, скрито точно зад тези шовинистични идеи и желание за преправяне на историята, за които говори и Воланд по нагоре/. Но не съм съгласна с теорията, че със стабилизиране на страната времето за латентен период на такава партия ще изтече и какавидата няма да има време за трансформация в пеперуда. Ако погледнем страните с националистически партии в парламента, то това са предимно страни, които са добре развити. Крайно десните партии са продукт и на прекалено бързото разрастване на една Обединена Европа, в която националните митове са все още ръководещ фактор на индивидуалното мислене и преценка и които се наблюдават дори и в този форум - само преди няколко дни чехите бяха наречени страхливци например. Средностатистическият европейски гражданин се страхува от едно разрастване и обединяване, което, видяно от неговата позиция, не му носи нищо добро, а напротив, го лишава от изконни привилегии. И възползвайки се от незнанието, уплахата, защо не и страха на електората, националистическите партии печелят привърженици в западна Европа. България е в състояние да произведе такава партия не само следвайки вече описаната от мен пътека, но дори само като ответна реакция към подобно геополитическо пространство в европейския съюз. Не защото има реална обществена нужда сред нашите граждани, а като противотежест и отговор на нуждата от такива партии у съседите.
                            "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                            Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Мда
                              От друга страна обаче България не е развита западноевропейска страна. Ние сме по-скоро в процес на развитие, или по-скоро на промяна, от източно-ориенталското ни досегашно битие и морал в някакви още неясни бъдещи форми. И съответно, не е много ясно накъде ще отскочат нещата. Настоящият национализъм се развива май в различни направления обаче:
                              - от една страна имаме хора, които осъзнават, че България има място в обединена Европа, за всичките ни национални особености и култура. И че национализъм не значи омраза към съседите на страната ни, а любов към Родината. В тази група попадат най-различни хора, но точно поради по-голямото богатство на гледни точки, те не са организирани.
                              - от друга има хора, които изграждат национализма си върху омразата: към САЩ (като силните в момента, причина за всичките ни беди), към ЕС, когото те подозират, че иска да открадне нещо от нас (но интересно какво?), към съседите (с които според тях имаме да водим войни) и тъй нататък. В тази група попадат всякакви - и крайно леви и крайно десни. Те са по-организирани, тъй като общата омраза сближава повече, отколкото разумната дискусия.

За ЕС - там десните движения не са ли по-скоро продукт на обединението и на това, че националистите са се почувствали в известна степен "натясно", главно заради падането на границите и увеличаване на информацията?
                              Проект 22.06.1941 г.

Comment

Working...
                              X