Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Идат избори. А ние кога ще дойдем?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Лично за мен в момента няма партия която да върви в желаната от мен посока но има партии които могат да попречат да се върви в нежеланата от мен посока. Тъкмо към тези партии е обърната погледа ми и някоя от тях ще привлече моя глас. А иначе в момента ако искаме нещо да се оправи то вместо да си губим времето с избори трябва да организираме революция и пометем управляващата в момента измет. Е в момента няма революционна ситуация но това не значи че няма да има в бъдеще:fire::fire::fire:
    НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Елемаг, кои са тия партии според теб, ако разбира се не е тайна?
      А за революциите ... именно изучаването на историята показва, че положението след една революция е най-малкото много по-лошо в сравнение с това преди нея. И освен това - начин за издигане на всякаква измет и достъп на нечистоплътни хора до властта.
      Аз лично предпочитам еволюционните промени - по-бавни, но много по-ефективни в крайна сметка.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа
        Елемаг, кои са тия партии според теб, ако разбира се не е тайна?
        А за революциите ... именно изучаването на историята показва, че положението след една революция е най-малкото много по-лошо в сравнение с това преди нея. И освен това - начин за издигане на всякаква измет и достъп на нечистоплътни хора до властта.
        Аз лично предпочитам еволюционните промени - по-бавни, но много по-ефективни в крайна сметка.

Както споменах по-горе конкретните партии ще уточня малко преди изборите. По принцип веднага след всяка революция наистина положението се влошава но след това възхода е по-голям. И революцията само чисти скапаняците. Имаше даже такъв израз за френската буржоазна революция-"Революцията сама изяжда децата си". И човечеството се движи на скокове а не постепенно.
        НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Елемаг написа

Както споменах по-горе конкретните партии ще уточня малко преди изборите. По принцип веднага след всяка революция наистина положението се влошава но след това възхода е по-голям. И революцията само чисти скапаняците. Имаше даже такъв израз за френската буржоазна революция-"Революцията сама изяжда децата си". И човечеството се движи на скокове а не постепенно.
          Хм...! Вярно, че в човешката история има внезапни еволютични скокове, но чак цялата история да е създадена от такива е малко прекалено силно казано. Ние не сме скакалци все пак.
          Специално за Френската, не съм убедена, че покрай сухото не е горяло и мокрото. Въобще, как можеш да определиш кой е скапаняк и кой не е, кой е за чистене и кои не ?
          "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
          Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

А, недей така
            Чак пък на скокове ... не, по-скоро си е постепенно, революциите и другите катастрофични за обществото събития като цяло създават хаос и разруха, която забавя нещата, макар и старата система, разрушена от съответната революция да е била толкова закостеняла и неподлежаща на еволюция, че да е нямало друг начин да бъде променена. Виж обаче страните от Западна Европа (Англия, Франция, Германия, Швеция, Швейцария, ...). Като цяло при тях не е имало революции от много отдавна и въпреки всичко се движат стабилно напред. Виж Япония също ... има разбира се и доста примери за страни, които са успели да се изправят бързо след разрухата на революционните движения и войните - Китай например, н пак над половин столетие им трябва.
            Но да се върнем на политиката.
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Че то революциите са средно на 70-100 години. А ВСВ изиграва подобна роля. Без нея нямаше да има технологичен бум а космонавтиката щеше да се появи по-късно.Да не говорим за Студената война.
              НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Аз се включвам късно. Но наистина големия проблем е за кого да се гласува. Аз лично мислех да гласувам за ВМРО но за сега само мисля. Искам да видя окончателно с кого ще се коалират. Други партии за гласуване за сега не виждам, но все пак е добре един човек да си използва правото да се гласува и аз до сега не съм гласувал ама ефект нулев, за това е по-добре да гласувам.
                Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

gollum написа
                  Ок, Лзл, да си поиграем с тази конкретан ситуация. Първо, ти предполагаш, че БСП ще спечели предстоящите избори, освен ако ти не направиш нещо (естествено, ти и хората, които предполагаш, че мислят като теб). За целта се налага да подсилиш друга партия като гласуваш за нея, така че въпросната БСП да има по-малко места в парламента.
                  За момент оставяме настрана доколко е вярна преценката ти по първата предпоставка ("ако аз не направя нещо, то БСП ще спечели властта") и взимаме втората - "БСП да спечели властта с мнозинство в парламента ще е възможно най-лошия вариант на развитие на събитията". Тази втора предпоставка има две възможности:

1-ви вариант - ти се надяваш, че вместо БСП достатъчно мнозинство ще получи партията, която си си избрал като нейн антипод (или поне като такава, имаща реална възможност да "надвие" БСП);

2-ри вариант - ти се надяваш никоя партия да не получи достатъчно мнозинство, включително и тази, която "мразиш" в дадения случай. Т.е., стремежът ти е към някакво равенство и сформиране на някакъв тип коалиционно правителство, което да управлява през следващите 4 години.

Ако допуснем, че е верен първият вариант, то той предполага ти да оценяваш способностите на избраната от теб партия-антипод на БСП да управлява по-добре, т.е., ефектът от нейното присъствие във властта през следващите 4 години да е по-добър, отколкото ще бъде ако БСП спечели. Което по същество означава, че ти оценяваш донякъде положително тази избрана от тебполитическа сила, тя е "по-малкото зло" не само защото има шанс да ограничи местата в парламента за БСП, но и защото реално ще се справи поне малко по-добре в управлението. Ако не допускаш това развитие (избраната от мен партия ще се справи малко по-добре), то всъщност ти не избираш "по-малкото зло", защото реално преценяваш, че тя ще се справи също толкова зле, т.е., дали ще е БСП или избраната от теб партия на власт през следващите 4 години няма особено значение - все е лошо. Т.е., изчезва обективният елемент на "по-малко зло" и остава субективният - ти поради някаква причина изпитваш най-много отрицателни емоции именно към БСП, поради което предпочиташ въпросният нейн портивник.
                  Но освен тези отрицателни емоции, изборът ти не се ръководи от нищо рационално.

Е ти направо ме обиди. От къде ти хрумна, че ще смятам всички за еднакви, но ще гласувам против някой? Естествено е, да смяташ, че някоя партия ще се справи най-зле. Друга партия пък смятам, че ще се справи много зле, но в сравнение с това, което може да направи (или пък на мен ми се иска да направи, то това е друга тема вече), ако единствената й цел е по-ефективно и добро управление, но все пак ще е много по-добре от най-лошата.
                  Коалицията от безброй партии също не ми се струва добра идея някакси. Манджа с грозде без ясна идея и потенциал за много задколисни сделки. Предпочитам да има сравнително по-малко фигури/партии, които да понесат отговорността, че иначе ще започне едно оправдаване с другите. Не знам, може и да бъркам.
                  И това за ДПС и аз си го мислех - ако по някакъв начин НДСВ и БСП получат приблизително равен брой места, но и двете партии под 50% (а то май натам върви работата, ако може да се вярва на проучванията, процентът на подкрепящите НДСВ расте поради някаква, неизвестна за мен, причина) и ще се наложи най-вероятно да се коалират с ДПС... БСП и ДПС на власт... май ще стягам куфарите .
                  По моя преценка съм обективен.

Comment

Според мен пък, отказването от глас е неотменимо човешко право, точно толкова важно, колкото и правото на глас, повечето от вас не си спомнят, но преди 15 години отказването от глас беше едва ли не престъпление.
                    "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

rambler написа
                      Според мен пък, отказването от глас е неотменимо човешко право, точно толкова важно, колкото и правото на глас, повечето от вас не си спомнят, но преди 15 години отказването от глас беше едва ли не престъпление.
                      Мда , и ти си прав. Спомням си, имаше някаква имитация на избори някъде последните години от управлението на бай Тошо. '88ма май беше. Та, аз и майка ми решихме да не ходим, обаче по някое време (май около обяд) дойдоха двама с костюми и казаха "хайде". План имаха да изпълняват, а вече май почти всички от квартала се бяха "отчели". Не че имаше кой знае какъв избор, мисля тогава гласувахме за общиснки съветници или нещо от сорта, а и двамата, които бяха за нашия квартал бяха големи гадове, като единия мръсник даже живееше в съседния блок.
                      Проект 22.06.1941 г.

Comment

Да, и ти си прав - това е също толкова неотменно човешко право, колкото и всички останали (включително правото сам да се лишиш от съществуване).

Лзл, просто исках да си изясня позицията ти, което и стана с този твой пост. Извинявай, ако съм те обидил. Та сега вече ясно, че ти всъщност ще гласуваш общо взето положително .

Моите политически права? Аз имам такива? В какво се изразяват те?
                        Ами, Одзава, по конституция имаш известни политически права - едното е парвото на свободна волеизява, включително и на избори (да дадеш гласа си за някоя политическа организация). Другото е правото на свободно сдружаване с политико-общестевни цели.

Връщайки се на основният проблем на темата ми се иска да подчертая нещо - всички малко или много се оплакваме от политическите перспективи, от политическата класа, от политическите партии. Общо взето досега никой от нас не е изявил кой знае колко положително отношение към нито една от съществуващите политически организации. Стига се дотам, че на практика смятаме правото си на глас, при това свободен, за безсмислено (а една от причините дастигнем дотук беше именно липсата на такова право преди). Т.е., всички смятат, че нещата са лоши, но никой (освен Елемаг с неговата революция ) няма идея как това може да стане.
                        Странното е, че имаме още едно право, което забравяме - това на сдружаване с политическа цел. След като няма нито една "читава" партия, то може би има нужда от нова/ви партии?

ПП. Елемаг, това за войните, революциите иролята им за човешката цивилизация е тема за съвсем отделна дискусия. Ако имаш желание, може би мястото й е в раздел "Анализи". Само бих споменал, че според мен много грешиш в оценката си.

Comment

ПП. Елемаг, това за войните, революциите иролята им за човешката цивилизация е тема за съвсем отделна дискусия. Ако имаш желание, може би мястото й е в раздел "Анализи". Само бих споменал, че според мен много грешиш в оценката си
                          Нямам нищо против да дискутираме темата но защо в "Анализи"!? Лично аз не си падам (с малки изключения) по дългите постове и рядко правя други анализи освен технически и военни.
                          НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Нямам нищо против да дискутираме темата но защо в "Анализи"!? Лично аз не си падам (с малки изключения) по дългите постове и рядко правя други анализи освен технически и военни.
                            Защото темата е сериозна и в голямата си част хуманитарна (като научна област) и определено изисква аналитичен подход. Не би могла да бъде решена с общи фрази или пък с лозунги.
                            Но предлагам да не отклоняваме повече тази тема - ако имаш някакви други съображения, прати ми ги на ЛС.

Comment

Ам-Гъл тези "права" смятам са абсолютно нищожни в сравнение с нарушените ми други такива:
                              1. Имам право на достоен живот (всеки сам си го тълкува-аз не се оплаквам) но колко е достоен живота на един пенсионер на село с 46 лв. пенсия, поне 100 хронични болести и безкрайни сметки към НЕК и ВиК-другите изобщо не броя.
                              2. Имам право да гласувам-но нямам възможността да избирам в хомогенно-бозавата палтра родни политикани.
                              3. Имам право на свободно сдружение-с кого? И за какво да се сдружавам-"да седнем и ние на масата"- както казва един познат. Не благодаря.
                              Това че са ти "дадени" правата съвсем не означава, че можеш да се възползваш от тях. За това ми беше думата.
                              П.С. Иначе Елемаг, като почнеш "революцията" си викни ме да те закърпя като я свършвате
                              Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                              Неизвестен руски адмирал

Comment

Политиката не е само избори

gollum написа
                                Т.е., според теб има политическа сила, за която си струва да се гласува. Интерено ще е да се чуе коя е тя.
                                Политиката не е само избори!Ние сами можем да се опитаме да спрем порочната практика на хората във властта,които казват:Гласувайте да ви оправим ние!Аман от такива!Ние можем да наптравим и друг избор-по примера на тези младежи: http://bg-prava.hit.bgНе е важно само да си знаем правата,а и да си ги отстояваме!
                                Last edited by ; 17-03-2005, 18:07.

Comment

Working...
                                X