Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Идат избори. А ние кога ще дойдем?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Всъщност, отрицателния вот понякога води до парадоксални ситуации и човек може да стане за смях
    На последните президентски избори един познат, доста краен привърженик на СДС, реши да направи следната комбинация: понеже на изборите имаше освен основния кандидат на сините и още един (Богомил Бонев май, но не съм сигурен), той реши, че за втория тур на изборите трябва да отпадне въпросния Бонев и че най-добрия начин това да стане е като гласува за кандидата на БСП. Като сподели с нас таи си интересна логика. После разбира се го спукахме от подигравки
    Но така или иначе, Първанов се оказа добър президент.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Естествено, че става дума за гласуване за някоя от по-големите партии, а не онези, за които гласуват само роднините. И когато гласуваш за партия А, Б няма да получи по-малко гласове, а по-малко места, което е важното всъщност.
      По моя преценка съм обективен.

Comment

И когато гласуваш за партия А, Б няма да получи по-малко гласове, а по-малко места, което е важното всъщност.
        По-правилно ще е да кажеш, че ако преценката ти за ситуацията е вярна, тя ще получи по-малко места в парламента. Като се има предвид нивото на информираност и начинът, по който се правят социологическите проучвания преди изборите.... преценката лесно може да подведе. Иначе логиката ти в тази част, Лзл, е вярна. Проблемът е, че ти по този начин увеличаваш местата на партия А, без обаче въобще да вярваш в способностите й да се справи по-добре в управлението. Дори с подсъзнателното усещане, че тя вероятно ще е новата омразна партия Б за теб при следващите избори. Затова този начин на гласуване по същество е положителен вот за партия А, т.е., ти ще си един от тези, отговорни за идването й на власт. А дали ще искаш тази отговорност?

Comment

BAGA_TUR написа
          Нещо такова:
          Да ! Предполагам че това може да бъде българската база на Титан.
          НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Миро, нали няма да се обидиш ако ти кажа, че сайтът ти е доста добър, но изказването ти тук е идиотско?

И какво ще кажете за Евро Рома? Гледах няколко интервюта на лидера им и мога да оценя идеите му като необичайни и интересни. Поне не раздава безплатни топли лайна от екрана, като другите кандидати за гласа ми или поне така ми се струва на мен.

Comment

Не знам, Лонганлон, моето менние по въпроса (партия Евро Рома) е противоположно на твоето. Според мен, тези хора са тръгнали по точно обратният път на този, който би могъл евентуано да социализира циганите. Т.е., според мен това което правят е вредно за общността, която представляват. Да не говорим, че това става вече втората антиконституционна партия (организирана на етнически признак).

Comment

gollum написа
                А дали ще искаш тази отговорност?
                Предпочитам я, пред отговорността да помогна на БСП, защото ако не гласувам правя това.
                По моя преценка съм обективен.

Comment

lzl написа
                  Предпочитам я, пред отговорността да помогна на БСП, защото ако не гласувам правя това.
                  Съгласен съм!

Salute!

=BgAF= Bulgarian Air Force

Comment

Ок, Лзл, да си поиграем с тази конкретан ситуация. Първо, ти предполагаш, че БСП ще спечели предстоящите избори, освен ако ти не направиш нещо (естествено, ти и хората, които предполагаш, че мислят като теб). За целта се налага да подсилиш друга партия като гласуваш за нея, така че въпросната БСП да има по-малко места в парламента.
                    За момент оставяме настрана доколко е вярна преценката ти по първата предпоставка ("ако аз не направя нещо, то БСП ще спечели властта") и взимаме втората - "БСП да спечели властта с мнозинство в парламента ще е възможно най-лошия вариант на развитие на събитията". Тази втора предпоставка има две възможности:

1-ви вариант - ти се надяваш, че вместо БСП достатъчно мнозинство ще получи партията, която си си избрал като нейн антипод (или поне като такава, имаща реална възможност да "надвие" БСП);

2-ри вариант - ти се надяваш никоя партия да не получи достатъчно мнозинство, включително и тази, която "мразиш" в дадения случай. Т.е., стремежът ти е към някакво равенство и сформиране на някакъв тип коалиционно правителство, което да управлява през следващите 4 години.

Ако допуснем, че е верен първият вариант, то той предполага ти да оценяваш способностите на избраната от теб партия-антипод на БСП да управлява по-добре, т.е., ефектът от нейното присъствие във властта през следващите 4 години да е по-добър, отколкото ще бъде ако БСП спечели. Което по същество означава, че ти оценяваш донякъде положително тази избрана от тебполитическа сила, тя е "по-малкото зло" не само защото има шанс да ограничи местата в парламента за БСП, но и защото реално ще се справи поне малко по-добре в управлението. Ако не допускаш това развитие (избраната от мен партия ще се справи малко по-добре), то всъщност ти не избираш "по-малкото зло", защото реално преценяваш, че тя ще се справи също толкова зле, т.е., дали ще е БСП или избраната от теб партия на власт през следващите 4 години няма особено значение - все е лошо. Т.е., изчезва обективният елемент на "по-малко зло" и остава субективният - ти поради някаква причина изпитваш най-много отрицателни емоции именно към БСП, поради което предпочиташ въпросният нейн портивник.
                    Но освен тези отрицателни емоции, изборът ти не се ръководи от нищо рационално.

Ако тръгнем по вторият вариант, то в избора ти несъмнено има заложено нещо рационално - ти смяташ, че държавата се управлява по-добре окгато никоя политическа сила няма достатъчно власт и трябва при всяко решение да се съобразява с останалите, т.е., да се движи по пътя на политическите компромиси. В този случаи едва ли отрицателните емоции са водещите, "най-голямот зло" в този случай се оказва една партия да спечели достатъчно мнозинство и в този смисъл то се епрсонифицира в зависимост от предвижданията преди изборите за това коя партия има най-голям шанс да спечели при гласуването.
                    Единственото ми сериозно възражение спрямо този тип мотивация е, че в този случай отново най-голямо влияние ще има ДПС като неизбежният балансьор при постигането на компромис.

Comment

Imperial написа
                      Според мен отказването от глас е опит за бягство от реалността.
                      Всъщност отказът от гласуване на практика е отрицателен вот срещу всички. Импер, а каква е реалността в България, че да не искаш да избягаш от нея? Само :mike: :mike: :mike: , а през това време зад гърба ти :aaa: , :twak: и т.н. Според мен е време да се спре да се гласува изобщо, да въведат задължителното гласуване в последствие, за да се разбере най-накрая, че нама никаква разлика преди, по време на и след това. Все са едни и същи. Но не е необходимо ние да сме :horse: за да ни яхат години наред.
                      На една стена бях прочел тази драсканица - "Ако от изборите зависеше нещо щяха да ги забранят". И съм напълно съгласен с нея.
                      Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                      Неизвестен руски адмирал

Comment

Всъщност отказът от гласуване на практика е отрицателен вот срещу всички.
                        Оздава, според мен така е само на теория, но не и на практика. В последната подобно поведение означава да дадеш гласа си за партията, която ще спечели изборите (или по-точно, на партиите, които минат 4% бариера). Т.е., да декларираш, че няма значение кой ще те управлява.

Comment

Ам-Гъл за мен наистина няма значение кой ме управлява. Освен това смятам, че ако една партия спечели изборите с 12% или 65% подкрепа-какво от това. Единствената разлика ще бъде броя на заблудените пуснали бюлетина за нея. Като казвам заблудени имам в предвид повярвали на обещанията-не получили нищо. От моята гледна точка няма смислена разлика между политическите субекти, тъй като на практика въпреки изповядваните от тях ОФИЦИАЛНИ идеологии (гръмогласно заявени многократно център-Х, като под Х се разбира всичко освен национализъм и комунизъм), те реализират решения на една обща за всички линия на мислене и поведение-да доизтупаме чувала.
                          Но да участвам в изборите чрез даването на моя глас на някого-Ам-Гъл струва ми се че все още имам съвест. Аз искам да спя спокойно :rock:
                          Неизвестен руски адмирал

Comment

Уважавам мнението ти, още повече, че съм напълно съгласен с твоята квалификацияза политическата ни каста - в идейно отношение няма никаква разлика между партиите, защото те по същество имат само названия и лозунги, но не и идеи, от които да се ръководят (от идеите е останала само външната информационна обвивка). По същество и аз стяматм, че няма голямо значение кой ще спечели изборите за политиката на държавата през следващите 4 години, та едва ли бих могъл сериозно да ти възразя. Единственото, което подчертах е, че твоят отказ от гласуване по същество не влияе никак на политическата каста (за да се постигне ефект трябва по същия начин да действат поне 80% от избирателите).
                            Одзава, как се отнасяш към политическите си права, те имат ли смисъл? Как би могло да се промени ситуацията, според теб (защото към това се свежда настоящата тема)?

Comment

gollum написа
                              твоят отказ от гласуване по същество не влияе никак на политическата каста (за да се постигне ефект трябва по същия начин да действат поне 80% от избирателите).
                              Одзава, как се отнасяш към политическите си права, те имат ли смисъл? Как би могло да се промени ситуацията, според теб (защото към това се свежда настоящата тема)?
                              Лично аз съм привлечена от идеята да бъде признат за съществуващ вотът с бяла бюлетина - бялата бюлетина от една страна като различаваща се от негласуването и от друга официален наказателен вот, а не както днес се извършва той - гласувайки не за някой, а срещу някой, което не решава по никакъв начин проблемите.
                              Едно е да се мисли, че някой е спечелил с 30 процента и съвсем друга да се види реалността - не повече от половината.
                              "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                              Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

Моите политически права? Аз имам такива? В какво се изразяват те? За промяна на ситуацията-не знам. Може би ако ни окупира някой на когото ще му пука за дребните нещастни папуаси покрай път Е-80 Шегичка разбира се. Предполагам ситуацията ще се подобри когато ни управляват не БОГАТИ, а ЧЕСТНИ политици. Стига някой да изнамери такива.
                                Неизвестен руски адмирал

Comment

Working...
                                X