Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Идат избори. А ние кога ще дойдем?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Longanlon написа
    което, мелиса, не отговаря на основния ми въпрос.
    Има въпроси, които са по-важни от техните отговори! Какво очакваш да чуеш тук ? Подкрепа за решението, което явно си взел напълно самостоятелно и с чиста съвест? Или търсиш да се оправдаеш сам пред себе си - °Няма за кого да гласувам, не гласувам, не съм виновен за последствията°? Ами мога да те разбера точно толкова, колкото искаш да бъдеш разбран, да потвърдя казаното от теб с още по-голям плам, но това не променя основното - ТИ и само ти знаеш как да постъпиш и за кого да (не)гласуваш. Никой друг не може да вземе решението на твое място или да ти даде готов отговор. Разбирам аргументите ти, споделям част от опасенията ти, но не приемам извода, до който си стигал. И ще ти кажа само, че след като доброволно си се отказал от свободата на избор, всичко останало е мълчание. Свободата просто се е освободила сама от себе си....
    "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
    Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

gollum написа
      Фикция е, защото ти всъщност гласуваш положително за някого, който не те интересува, за да навредиш на другиго, който те интересува. Т.е., даваш положителен вот, воден от отрицателни чувства и в крайна сметка спомагаш този безразличен за теб някой да дойде на власт. Вотът ти по същество е положителен (просто самата система е така създадена, че изключва отрицателния вот (по разбираеми причини)).
      Ако смяташ, че трябва да избереш най-малкото зло ти гласуваш положително за него, а не отрицателно срещу по-голямото (още повече, ако твоето "по-малко зло" не мине 4% то гласът ти се разпределя за "по-голямото зло").
      Е то идеален начин за пълен контрол върху избора няма. То ако имаше нямаше нито един от задниците които ни управляваха последните 15 години да дойде на власт. Целта е чрез гласуването си да дадеш някаква насока (колкото й нищожна да е) на желаната от теб политика.
      НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

А аз смятам да гласувам. Нима смятате, че има политическа сила, която да успее да пасне на нагласите на всички в тази държава. Не! Аз ще гласувам да се промени мисленето на българските политици, и да не е буде както е досега - щом не е наша идея - лоша е.

Не сте ли останали с убеждението, че до момента който и да дойде на власт, основната задача на опозицията е не да бъде коректив на управлението, а да търси поводи да отнеме тази власт.

Аз смятам, че към момента има политическа сила, която да отговаря на тези ми нагласи и мисля да гласувам за нея. Дали съм прав - за мен, за сега, да.
        Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
        СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
        НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
        СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Понеже тук явно се задават въпроси с леко политическо-фолософска насоченост, и понеже и в мен назравят мисли, които не е много хубаво да назряват, използвам възможността да питам и аз. Редно ли е, имам ли морално право да гласувам и определям /макар и много задочно/ хода на политическия живот на една държава, била тя и моята, но в която не живея ? Мога да изчета всички програми и лозунги, да познавам ситуацията по-добре от повечето живеещи в България българи, но това не променя факта, че аз лично няма да съм пряк носител на собственото си политическо решение и други ще бъдат директно повлияни от него. Тогава ? С какви очи да отида да гласувам ?
          "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
          Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

Comment

mellisa написа
            Понеже тук явно се задават въпроси с леко политическо-фолософска насоченост, и понеже и в мен назравят мисли, които не е много хубаво да назряват, използвам възможността да питам и аз. Редно ли е, имам ли морално право да гласувам и определям /макар и много задочно/ хода на политическия живот на една държава, била тя и моята, но в която не живея ? Мога да изчета всички програми и лозунги, да познавам ситуацията по-добре от повечето живеещи в България българи, но това не променя факта, че аз лично няма да съм пряк носител на собственото си политическо решение и други ще бъдат директно повлияни от него. Тогава ? С какви очи да отида да гласувам ?
            Отговора се съдържа във въпросите ти.
            НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Според мен всички трябва да гласуват за някого, като по този начин не се позволи на ДПС да преминат 4% бариера или поне управляващите след това (БСП, НДСВ, СДС-все тая) да не играят по свирката на тези гадове. Не бива да бъдем пасивни и да оставин циганите и турците да ни ръководят държавата. Защото сега до някъде е така-НДСВ няма да направи нищо без съгласието на ДПС, а ДПС може да си прави каквото си иска.
              „Аз, Драгомир, писах.
              Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Не бих казал - въпросите й, съдържат въпросите й.
                Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
                СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
                НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
                СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

mellisa написа
                  Точно сега и за българската ситуация в момента, според мен отговора е "да". И нека не забравяме, колко много наши сънародници работят извън страната за по няколко месеца в годината и също колко много излязоха извън нея, след като видяха, че не могат да се реализират тук. Според мен, в сегашната ситуация, в която се намира страната, те трябва да имат право на глас.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Според мен отказването от глас е опит за бягство от реалността.
                    albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Господа!
                      По-горе <Пилот> го каза ясно. Предпочитам да гласувам за някой, макар и знаейки че не струва, отколкото да оставя разни турци дето идват с автобусите само по избори да вкарат членове на ДПС или някоя друга сразана партия в Българския парламент.
                      Не казвам че има за кого да гласувам, но по-добре да живея с лоши БЪЛГАРИ управляващи, отколкото (каквито и да са) ТУРЦИ във власта.
                      Страх ме е само да си го помисля. Не давайте шанс на турци и цигани да се гаврят с българщината, само и само да покажем че виждаш ли не сме съгласни със властимащите....

По-горе някой беше написал - да изберем по-малкото зло !!

Salute!

=BgAF= Bulgarian Air Force

Comment

Напълно съм съгласен с теб, Мелиса, - общо взето отказът от гласуване е отказ от тази свобода, която уж търсехме от известно време насам. Въпросът е все пак как точно човек да се разпореди с тази си (общо взето единствена) чисто политическа свобода. Ясно е, че този въпрос всеки си го решава сам за себе си и е малко вероятно да стигнем до общо становище по него. Но все пак не пречи да го обсъдим (мисля че дори ще помогне на всеки да си изясни малко или много своята позиция чрез погледа на другите).

Според мен всички трябва да гласуват за някого, като по този начин не се позволи на ДПС да преминат 4% бариера или поне управляващите след това (БСП, НДСВ, СДС-все тая) да не играят по свирката на тези гадове.
                        Да оставим настрана това, че тези "гадове" са български граждани. Но те така или иначе преминават 4% бариера благодарение на количеството си, на естествения си твърд електорат. Така че дали ще дадем гласа си или ще се въздържим, това няма да промени точно този политически факт.
                        Още повече, че тези, които позволяват въпросните игрички са именно политиците от изброените политически формации, които ги позволяват именно защото слушат едниствено гласа на моментия си политически интерес, така както го разбират. Някак не ми се струва уместно да гласувам за същите тези хора, които са довели нещата до това състояние.

Comment

gollum написа
                          Фикция е, защото ти всъщност гласуваш положително за някого, който не те интересува, за да навредиш на другиго, който те интересува. Т.е., даваш положителен вот, воден от отрицателни чувства и в крайна сметка спомагаш този безразличен за теб някой да дойде на власт. Вотът ти по същество е положителен (просто самата система е така създадена, че изключва отрицателния вот (по разбираеми причини)).
                          Ако смяташ, че трябва да избереш най-малкото зло ти гласуваш положително за него, а не отрицателно срещу по-голямото (още повече, ако твоето "по-малко зло" не мине 4% то гласът ти се разпределя за "по-голямото зло").

Хъх, добро извъртане на думите, но това не променя факта, че като гласуваш за някоя партия, другата, която не ти харесва, ще получи по-малко места. Нали не е нужно да се дават елементарни примери?

И много интересно, как смятате, че ще се промени "нещо" без да правим нищо? Сигурно с минаването на поколенията, е, то промените не идват от простото минаване на време, а то действията извършени през това време. На времето не можем да му влияем, докато...
                          Last edited by lzl; 15-03-2005, 22:09.
                          По моя преценка съм обективен.

Comment

Може да ме обвините че се отклонявам от темата но съм в добро настроение в момента. Ако трябва да обобщя дългосрочната програма за развитието на Българската държава според мен ще го направя с една картина:

On Patrol
                            by Larry Price
                            Жалко че няма космически емотикон да изразя емоцията си.
                            НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Хъх, добро извъртане на думите, но това не променя факта, че като гласуваш за някоя партия, другата, която не ти харесва, ще получи по-малко места. Нали не е нужно да се дават елементарни примери?
                              Не, Лзл, не мисля така. И ще дам пример - когато гласуваш за дадена партия само защото не искаш да гласуваш за друга, то другата не получава "по-малко гласове" чрез това ти действие - ти така или иначе не си имал намерение да гласуваш за нея. Единственото в твоето действие, което може тъй да се каже, "да й накриви капата" е ако гласуваш за силен нейн политически опонент, с надеждата, че той ще спечели изборите. В противен случай ако гласуваш за която и да е партия (само за да изразиш възмущението си от тази, която мразиш), ти всъщност я подпомагаш, защото с голяма увереност може да се предскаже, че с вота ти ще се случат две неща:

а) партията, за която си гласувал няма да мине 4% бариера и гласовете, дадени за нея ще се разпределят между останалите (включително тази, която мразиш);

б) партията, за която си гласувал все пак ще влезе в парламента и най-вероятно там ще действа по начин много сходен, на тази, която си мразил. Възможно е и да влезе в коалиция с нея.

Т.е., както споменах "отрицателният вот" е фикция, по този начин ти даваш своя положителен вот, гласувайки за партия, с която не се чувстваш свързан и чието единствено достойнство е едно от двете: тя не е тази партия, която ти е омразна или тя е политически противник на тази партия, която ти е омразна.
                              Очевидно ако просто не гласуваш, даваш вота си за партията, която ще спечели изборите.
                              Ако се върнем пак на горният пример, ще видим следното нещо - първият извод, който идва на ум е, че когато сме ръководени в упражняването на основното си политическо право само и единствено от омраза към дадена политическа сила, едниствената ни алтернатива е да намерим най-силният й политически опонент и да дадем гласа си нему.
                              Но дали подобно поведение всъщност има някакъв смисъл? Разбира се, поне е положително действие, което само по себе си е добре (за разлика от по-лесното решение да се откажем от упражняване на правото си на глас (избор улеснен още от вече споменатата практическа безсмисленост на упражняването му в тази ситуация).
                              Поне за мен първата крачка в тая наглед обречена работа е да се ръководя от някакви положителни подбуди - не да гласувам против нещо, а да се опитам да гласувам за нещо. Дори и да се окажа излъган (което е най-вероятното, особено ако взема, че наистина се надявам на нещо ), това все пак е по-добро начало от другото.

Comment

Може да ме обвините че се отклонявам от темата но съм в добро настроение в момента. Ако трябва да обобщя дългосрочната програма за развитието на Българската държава според мен ще го направя с една картина:
                                Нещо такова:
                                Attached Files
                                ..И кажи ми ти страннико,
                                чувал ли си звук,
                                по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Working...
                                X