Odzava написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Идат избори. А ние кога ще дойдем?
Collapse
X
-
-
Гост
von Danitz написаА да не споменавам правото ни за свободно придвижване, ограничавано по изключение от нашите съюзници, специално за нас, като Британия и САЩ вече 12 години....там нещо нашите политици хич ги няма, по-ниски са от тревата... и му викат на това дипломация...ние си траем, вие ни обичкате, на това ли му викате дипломация, аз не, безстрастно си му викам пуделски маймунджилъци, ако мога по-захаристояновски да се изразя
Comment
-
Е аз понеже съм младо яре и не се тормозя с проблема за кого да гласувам /по простата причина, че не мога / :p
А това наистина си е проблем - този път колко стотици са партиите?
(може и да сте написали, но да съм пропуснала)"Нима, Създателю,
съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
мигар аз самият съм те молил
от мрака да ме извлечеш?"
Comment
-
Ок, съгласен съм с това. Но нали идеята е всеки да има възможност да отстоява правата си. Това не става автоматично нито от самосебе си, не и ако обществото и държавата не са така усторени, а очевидно нашите все още не са. Т.е., нещо трябва да се направи за да се придвижат в тази желана от нас (очевидно) посока. Какво ще е то, обаче?
Така като гледам се очертават най-общо казано две позиции, които ще се опитам да обобщя:
1. хора, които ще гласуват най-вече водени от мотива за по-малкото зло.
Те не смятат, че така нещата ще се оправят, а по-скоро че поне няма да се влошат (или поне не много). Вероятно някак предполагат, че след много време нещата постепенно и еволюционно ще се оправят. Има и подвид от хора, които участват в изборите, но всъщност искат революционни промени.
2. хора, които не желаят да гласуват
Мотивът е, че това право на практика не им дава нищо, а самата политическа система не предлага никакви възможности за промяна.
Интересното е, че всички искаме нещата да се променят или поне декларираме, че не ни харесват така както са. Никой обаче нищо не прави или се отказва да направи каквото и да е. Причините, така както аз ги виждам са комбинация от отчаяние и безразличие - политическата система не предлага никакви възможности, а друг път няма. Но след като никой нищо не желае да прави/не смята за възможно да се направи, то как въобще е възможно нещо да се промени?
Comment
-
Изминалите 16 години доказаха несъстоятелността на пропорционалната система в BG политически живот: оказва се, че всъщност гласуваме за един файтон, като не зависи от електоралната единици кой ще се качи " в пайтона". ...Имал съм случай да видя някои народни избранници в живия живот - идвало ми е да кажа " Господи, ела слез на земята и си вземи верисиите !!!" Достатъчно е да споменем порочната и незаконна практика на гласуване с чужди карти в Парламента . Конституционният съд я обяви за ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА и какво от това ?! Парламентът грубо и безочливо нарушава и продължава да нарушава Конституцията :aaa: :aaa: :aaa: Какво от това, на кого му пука ? Едва ли предстоящите избори ще променят нещо . Само някои пътници в "пайтона"..
Comment
-
Spoden, това което става в Парламента е по-скоро последствие от общата ниска политическа култура, която няма откъде да се вземе наготово (еднопартийната система не предполага развитието на такава), ориенталското мислене на народа ни (за съжаление сме по-близо до Ориента, отколкото на мен би ми се искало) и общата грубиянщина, хаос и беззаконие, царящи у нас. Същите, че и по-тежки примери могат да се проследят в историята на страни минали по подобен път. Веднага се сещам за поведението на депутатите на първата руска Дума, още по царско време - същата родна гледка, нашите все едно са били там и са гледали.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Нека да погледнем какво положението на партиите които се готвят за избори. От моя гледна точка нещата са малко странни и има вероятност да се появи и неизвестна все още партия:
С наближаването на изборите партията на Иван Костов все повече изсмуква гласове от СДС и дори може да изпревари сините в следващия парламент. Надежда Михайлова губи от коалицията с "Гергьовден" и други десни партии, а БСП се доближава до абсолютното мнозинство. Това показва национално представително проучване на агенция "Афис". То е направено от 7 до 11 март сред 1250 души. Директорът на агенцията Юрий Асланов подчерта, че 1% отговаря на 6000 души при 6 млн. гласоподаватели. Изследването е по поръчка на чужда организация.
Данните сочат, че ако вотът беше сега, БСП би взела 27,4%. При преизчислени резултати спрямо потенциалните преминаващи 4%-а бариера това прави 50,5% или 121 депутати. За НДСВ остават 55 депутати, за СДС - 28, за ДПС - 21, а за ДСБ - 15. Изследването е при избирателна активност 67%.
Според Асланов за първи път от 2 г. насам БСП се доближава до абсолютното мнозинство. Социологът обаче отбеляза, че НДСВ все още не е оползотворило целия си електорален потенциал, докато БСП има по-малко резерви.
Данните показват още, че има голяма вероятност в 40-ото Народно събрание да попаднат 6 политически субекта, което означава, че нито една партия няма да има мнозинство. Шестият субект може да е ССД, БЗНС-НС и ВМРО, които сами не биха влезли в парламента, но заедно имат шанс.
Интересното е, че тенденцията на увеличение на привържениците на ДСБ за сметка на електората на СДС е трайна и необратима. "Именно от тази тенденция ще дойде голямата изненада на изборите - размяна на местата", обясни Асланов. ДСБ има и скрит електорат - хора, които биха гласували за Костов, но не биха го признали в анкета.
Изследването показва и, че Надежда Михайлова губи гласове от коалирането с други партии, а ДСБ нараства при наличието на такъв съюз.
На въпрос "Ако преди избори се образуват следните коалиции, кого бихте подкрепили", преизчислените резултати спрямо преминаващите 4%-та бариера са: БСП и Коалиция за България - 45.1% или 108 депутати, НДСВ и Новото време - 23.5% или 56 депутати (с 1 депутат повече, ако жълтите са сами), СДС и коалиция - 10.1% или 24 депутати, ДПС - 7.4% или 18 депутати, ДСБ - 8.2% или 20 депутати и ССД, БЗНС-НС и ВМРО 5.7% или 14 депутати.
Изненадващо с наближаването на изборите вместо да намалява, нараства броят на колебаещите се за кого да гласуват и дали изобщо да дадат вота си - от 1/4 преди 2 месеца на 30%. Най-много са колебаещите се в полза на БСП и НДСВ. Най-силна е мобилизацията на електората при ДСБ и ДПС.
Според данните няма заплаха за ДПС от партии, създадени като алтернатива на Доган. Няма и феномен, наречен Евророма.
---НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Една новина, пряко касаеща изборите:
(от НетИнфо: http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=714316)
Бюлетината за вота без плик, ще се сгъва
Избирателите ще я получават от член на секционната комисия; удрят върху нея два печата
07.04.2005
Член на секционната избирателна комисия ще връчва лично на всеки избирател бюлетина, която се подпечатва в момента на получаването, информира БНР за решението на парламента относно реда на гласуването, определен след продължителни дебати и консултации.
Гласоподавателят ще поставя знак в квадратчето срещу името на избраната от него партия (коалиция), изписано върху общата бюлетина, и след това ще сгъва листа, за да не се види неговият вот.
После член на комисията ще подпечатва отново сгънатата бюлетина и тя се пуска в урната.
Вчера депутатите решиха вотът да бъде с бяла интегрална бюлетина, припомня БНР.
Когато ученици (студенти) гласуват в населеното място, където учат, както беше позволено с промените вчера, ще се слага печат в ученическите (студентските) им книжки.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
Comment