Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Променя ли се към по-добро Българската армия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Към Manstein

Само ще ти отговоря на въпроса защо не съм в България и не уча в Софийския.

Много просто. Казах вече, и аз мислех като теб и себеподобните ти. Мислех, защото това ми бе повтаряно цял живот, че в България не се успява, че тук образованието не толкова добро и че там ще усетя истинската академична обстановка. Но, в момента в който завърша, ще се прибера по най-бързият начин и ще си организирам живота на единственото място в което съм някой и се чувствам на място. Срам ме е че плюех по България като теб, но това през което минах и видях ми отвори очите. Просто хвани един учебник, който описа какво значи митология, епос, и символизъм и ще разбереш за какво ти говоря с моя патос.

Comment

Хане, не виждаш ли нещата малко от черната им страна и по отношение на Англия. Това, за което пишеш е налице донякъде, но в сравнение с него нашата тука "модерна лумпенизация" е не по-малка. Това е тревожна тенденция не само за Запада, ами и за света. Така, както техните традиционни ценности се потискат, така и нашите, и то как! Ако България има своите ценности, ония пък какво имат! Не може да се противопоставят, и двете са достатъчно ценни. Лумпенщината пък е такава навсякъде.
      Ще видиш, че ще влезеш в контакт с читави хора и там.Само че, трябва да се подхожда с респект към местните обичаи. Навремето един виден български юрист възмутено казваше: "Да им... на англичаните, не щат да изпият по една ракия!" Еми няма да щат, там има други навици...

khanbulgarski написа
      Към Manstein

Само ще ти отговоря на въпроса защо не съм в България и не уча в Софийския.

Много просто. Казах вече, и аз мислех като теб и себеподобните ти. Мислех, защото това ми бе повтаряно цял живот, че в България не се успява, че тук образованието не толкова добро и че там ще усетя истинската академична обстановка. Но, в момента в който завърша, ще се прибера по най-бързият начин и ще си организирам живота на единственото място в което съм някой и се чувствам на място. Срам ме е че плюех по България като теб, но това през което минах и видях ми отвори очите. Просто хвани един учебник, който описа какво значи митология, епос, и символизъм и ще разбереш за какво ти говоря с моя патос.
      Абе то добре, но по тоя въпрос подходи внимателно. Тук за митология, епос и символизъм пет пари не дава обществото, тъй че, ако ще се занимаваш с наука..... пак до чужбина ще опреш.

Erich Von Manstein написа
      За момента тя не може да е мястото където ще реализираш мечтите си............. България нищо хубаво не я чака уважаеми.
      Това е заради периода, в който сме. Не че е задължително, но нещата могат и да се променят, както се измениха драстично през 89-та. Във всека държава има добро и лошо начало, въпросът е обстоятелствата какво ще провокират да излезе начело. Най-добре е обаче да не се чака на държавата, а да се оправяш сам, както може. И да си помниш, че даже сега да е зле, свястната тенденция е в чекмеджето, но я има и винаги има шанс.
      Last edited by Imperial; 04-02-2005, 00:38.

Comment

KG125 написа
        Хане, не виждаш ли нещата малко от черната им страна и по отношение на Англия. Това, за което пишеш е налице донякъде, но в сравнение с него нашата тука "модерна лумпенизация" е не по-малка. Това е тревожна тенденция не само за Запада, ами и за света. Така, както техните традиционни ценности се потискат, така и нашите, и то как! Ако България има своите ценности, ония пък какво имат! Не може да се противопоставят, и двете са достатъчно ценни. Лумпенщината пък е такава навсякъде.
        Ще видиш, че ще влезеш в контакт с читави хора и там.Само че, трябва да се подхожда с респект към местните обичаи. Навремето един виден български юрист възмутено казваше: "Да им... на англичаните, не щат да изпият по една ракия!" Еми няма да щат, там има други навици...
        Пробвах, даже бях съквартирант с един от тях. Опитах се да погледна от друга страна държавата, но не се получава. Не им говоря за ракия, салати и кръчми, а нашият фолклор, история и ценности. Говоря им и за робството и за турските гонитби и зверства. Нали човешките права и демокрацията са модерни в наше време. Но разбери, че например повечето от тях не бяха дори чували за Беслан, а тези които бяха не се интересуваха. Нали са некви там руснаци. А що се отнася за подобни влияния в България, съм съгласен абсолютно с теб, но пак ще допълня знам че има хора и от другия тип и си мисля че те са повече отколкото в Англия.

Comment

Гледам по-горе за чудесата от героизъм. Не той е първопричината за тогавашните победи. Такова е било времето - на масови народни армии и битки и подем. В това време България, чрез българския войник се оказва на ниво. Днешните реалности са други, точно така е, не може да се търси оная армия, ония хора и оная масовост. Всичко е професионално. Обаче старото трябва да се ПОМНИ и знае точно от тия професионалисти. Защото ако потрябва, те ще го проявят същото, макар думата днес да е "високо ниво на психическа подготвка", "бойна психика" или там друго. Това е само форма на българската военна психология, а тя е доста на ниво. Това е във военно отношение.

А държавата с това няма да се оправи. Колкото и да си спомняме миналото, докато не се появи оптимизъм в съвременността.... тц. Сега, ако се обръщаме към историята за това, става едно патриотарство.... Ако пък се забрави, пак лошо. Затуй, не бива да се противопоставят сегашните, "западни" ценности на едновремешните, ами да се търси позитивизма и в двете.

khanbulgarski написа
          Пробвах, даже бях съквартирант с един от тях. Опитах се да погледна от друга страна държавата, но не се получава. Не им говоря за ракия, салати и кръчми, а нашият фолклор, история и ценности. Говоря им и за робството и за турските гонитби и зверства. Нали човешките права и демокрацията са модерни в наше време. Но разбери, че например повечето от тях не бяха дори чували за Беслан, а тези които бяха не се интересуваха. Нали са некви там руснаци. А що се отнася за подобни влияния в България, съм съгласен абсолютно с теб, но пак ще допълня знам че има хора и от другия тип и си мисля че те са повече отколкото в Англия.
          И аз им говорех, но мен ме разбраха! Но да не забравяме, реалността е, че те от тези неща имат много, даже повече от нас (което не ни прави малоценни, защото светът е пъстър!)- Шекспировите времена и т.н. и т.н. Пък и, имат антибалканско и антибългарско предубеждение страшно. А като дойдат тука и се качат на един влак, то се потвърждава и въпросът "като сте толкова голяма работа, защо сте стигнали дотука" в техните глави е повече от закономерен.
          Не знам къде си и какво става там, моите впечатления от англичаните са доста добри. Познавам 3-4 семейства с разни професии, вкл. един горски. Той се оказа толкоз начетен, че чак говорим за китайците "Хан"
          Гледай по-спокойно и по-широко, ако питаш мене.

И в България, и в Англия, читавите хора намаляват в еднаква прогресия)
          Това на шега. Иначе също е еднакво, да знаеш.

А, да. Салатите и кръчмите доста ги харесват, когато не са повод за национален възторг)
          Last edited by Imperial; 04-02-2005, 00:45.

Comment

:tup: Абсолютно вярно казано!
            Кога най-после ще стане ясно на всички, че човека срещу теб има значение, а не разните стереотипи дето ги има изградени двупосочно и в големи количества :evil: Дори Хамериканците не заслужават да плюем по тях така генерално, все пак половината НЕ подкрепиха Буш.
            knowledge is power

Comment

Не точно човека срещу тебе, ами това в собствената ти глава.Има хора, които като си втълпят някаква идея и нищо не може да им промени мнението.Същата работа и с Хан Български, решил е, че всички други освен българите са деморализирана паплач и явно няма как да му се промени тая представа.

Не е въпроса дали ще "плюеш по България", а доколко ще се самозаблуждаваш.Макар че те разбирам донякъде, сигурно студентския живот в чужбина е доста труден и не е лесно да видиш положителната страна на нещата.

Comment

Смея също да представлявам "студент в чужбина" и моята гледна точка е диаметрално противоположна, най-малкото от целия сайт би трябвало да си личи
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Основният проблем на обикновените хора е точно този - рядко успяваме да погледнем по-далеч от носа си и почти всичко, което се случва около нас го възприемаме така, сякаш се случва в главата ни. А така едва ли можеш да разбереш нещо друго, чуждо (а смея да мисля, че ако не можеш да видиш другия и неговата култура, то много малко вероятно е да можеш да оцениш и опознаеш и себе си).
                  Що се отнася до тези толкова често повтаряни обвинения в "национално предателство" - ще ми се хората, които ги отрпавят да са наясно със себе си и да разбират какво е това нация и предателство. Хубаво би било да имат и някакъв положителен подход към тая работа. Да не говорим, че ми е смешно да ги чувам отправени към мен - аз все пак съм именно тук, работя тук, създал съм семейство и очевидно ме е грижа за родината ми (след като съм направил всичките тези неща именно тук). Колко от хората, отправящи подобни обвинения са напарвили дори и това?

Comment

Аз се включва малко късно ама ще си кажа моето мнение. Значи и аз мисля като Араслан че армията ни трябва да е 50 000 дори може и 60 000 да я направят. Иначе от военни знам че влизането ни в НАТО е хем добре, хем не. Добре е защото вдигат заплатите и ще подменят старото с ново въоръжение. Лошото е че вече на работа няма толкова да бездействат (не че пак няма да го правят ама няма да бъде чак толкова много) просто защото вече ще ги пращат на обучение за 1-2 седмици абе ще ги държат малко по изкъсо, ще се ходи на мисии не по тяхно желание, а ако решат да те пращат примерно в Ирак отиваш няма тън-пън. А иначе моето мнение е че в момента нашата армия е пълна с алкохолици (то не че и аз не пия много ) и безделници главно това го казвам защото те са станали кадрови защото не са могли да си намерят по-добра работа и знаят че като станат военни ще взимат що годе добри заплати за България и нищо няма да правят на работното си място и ще ползват още някои други привилегии като военни. А искам да кажа че когато някои става военен е добре да го прави защото му е по сърце да бъде такъв, иска да бъде такъв и наистина да е готов за жертви (каквито и да са те) пред родината.
                    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Всъщност в Ирак НАТО не е намесено.

А работата е там, че в съвременния свят, хората от най-ниската прослойка на обществото стават професионални военни.Това важи общо взето за всички страни, сега като пример ми изниква онзи момент от филма на Майкъл Мур, където онези двамата офицери търсят най-големите отрепки и им предлагат да станат войници

Офицерите са друга работа де, те са като цяло по-образовани.

Comment

Hussar написа

А работата е там, че в съвременния свят, хората от най-ниската прослойка на обществото стават професионални военни.Това важи общо взето за всички страни, сега като пример ми изниква онзи момент от филма на Майкъл Мур, където онези двамата офицери търсят най-големите отрепки и им предлагат да станат войници

Знам че НАТО не е намесено в Ирак аз просто исках да дам нещо като пример. А за това че ниската прослойка стават главно военни е вярно.
                        Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Не съм чел всичките постове защото ми се спи и ме домързя но специално за колегата Манщайн искам да напиша едно изречение изречено от автора на "Бай Ганио" : "Опознай родината,за да я обикнеш." А сега се сети какво искам да ти кажа с тази мисъл
                          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Странно, но това изречение не го помня а препрочетох книгата преди 2 дни.

Comment

Hussar написа

М....ната му на М. Мур, от мене да знаете. Професионалната армия си има много предимства. Вярно, че поначало всякакви махленски рамбовци отиват да се правят на велики, но не е вярно, че всички са такива. Мнозинството са си нормални хора. Ако там има истнинска армейска дисциплина, дух и обучение, рамобвците или ще станат хора, или ще се издънят страшно, рано или късно, като тия, дето наподадоха рапорти да се връщат от Ирак. Защото голяма заблуда е, че армията е място за бабаити. Колкото и да е разпасана, бабаитлар там не вървят.
                              Това си е риск, но само ако командването не е на ниво. Така стана с първите професионалисти, в Камбоджа, и отчасти после, но до Ирак. След това като че ли нещата малко се наместват.

Лошото е друго - не трябва да се прекъсва връзката между народа и войската, а при професионалната рамия това малко го има...

Comment

Araslan написа
                                Не съм чел всичките постове защото ми се спи и ме домързя но специално за колегата Манщайн искам да напиша едно изречение изречено от автора на "Бай Ганио" : "Опознай родината,за да я обикнеш." А сега се сети какво искам да ти кажа с тази мисъл
                                Обаче авторът на бай Ганьо не включва в родината си сънародниците си. От тях той бяга в природата, а на тях стоварва цялото черногледтсво на психиката си.

Comment

Working...
                                X