Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Променя ли се към по-добро Българската армия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Erich Von Manstein написа
    khanbulgarski когато чудесата от героизъм са били възможни и са се случвали - това важи за България в периода 1912-1918 или поне за мен е така.
    Забравяш че доста векове преди това е имало Българска държава и са правени доста чудеса от героизъм.А иначе изречението на хана Български е много така "наше" изречение.Ем показва отрицателно наше качество ем му се радваме като негарчета на дъвка.
    Last edited by Док Холидей; 03-02-2005, 18:56.
    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Всъщност, основният въпрос е за какво й е на България да воюва. Защото ако ще смятаме само по това коя държава колко население има и може да мобилизира (за твое сведение, khanbulgarski, няма в историята държава, която да е успяла да мобилизира повече от 20% от населението си) - най-малкото в това отношение съседите ни като Румъния и Турция имат очевидно предимство. Така че - какво може България да соптигне с война? Единственото, за което се сещам в момента е да понесе огромни жертви. А отбелязвах и другаде - статистиката е достатъчно ясна - и без всякаква война намаляваме всяка година с по около 70 000 души. Една война, в която ще загине не малка част от младежтаще влоши това положение много.
      Впрочем, изчислението, което си направил, khanbulgarski, е съвсем неточно, защото забравяш, че една никак не малка част от изброеното от теб мъжко население страда от разнообразни болести - като се почне от сърдечно-съдови, диабет и се стиген до какви ли не. Тези хора не биха могли да бъдат войници. Вторият проблем е, че ако мобилизираш 80-90% от мъжкото население държавата ти буквално ще умре - защото освен икономика, държавата се нуждае от огромно количество хора, които да задвижват много други области. Отпратиш ли ги в армията всички тези обласит загиват. ДА не говорим, че не само че няма да има с какво да въоръжиш тази армия, но и тя много скоро ще умре от глад.
      И накрая - ние не сме Китай или Иран, че да можем да си позволим да заливаме врага с човешка маса (това е единственото, което подобна армия би могла да постигне). Да не говорим, че при съвременните въоръжения подобна армия (както отблеязах в предни яси пост) ще произвежда само огромно количество жертви. Героизмът не е толкова съществен фактор (вникога не е имал значение над тактическото ниво) - друго нещо е морала на армията. Но както още японците през ВСВ установяват, бойният дух сам по себе си не е достатъчен за да бъде победен модерно въоръжен противник. Тази военна истина въобще не се е променила за изминалото оттогава време.

И сега няколко думи за някои странни неща, които открих в постовете ти:

1.
      Не че нашият случай ще бъде такъв, но нека не забравяме, че при превземането на Червения площад в Сталинград руските воиници са се движели по двойки, като едият е носил пушка, а другият пет патрона в ръка. Но с умело използване на артилерия и снайперистки огън са унищожили успешно германските MG42 картечни установки.
      Това не знам къде си го чел, но няма нищо общо с дейстивтелността.
      Но дори и даси го представим буквално, знаеш ли че при Сталинград жени и деца са се пъхали в дулата на немските танкове преди да изтрелят поредният залп.
      Това е още по-малко близо до реалността на онази война.

2.
      Нека не забравяме, че Русия печели войната с чисто числено превъзходство.
      Хубаво е да не го забравяме, но СССР във въпросната война има числено превъзходство и то не толкова по отношение на живата си сила, колкото по отоншение на въоръженията си. А малкият проблем на България е, че тя няма да има числено превъзходство (освен ако не воюва с Македония).

3.
      Втори проблем- организация. Пак пример от Русия и Втората Световна война. Политическите офицери са застрелвали всеки, които не се отзове на призивът за фронтална атака срещу укрепени немски позиции, по заповед на Сталин. Не казвам, че това е начинът, защото това е чисто жертване на живот, но такава война може би така се печели. С по-твърда ръка и с достатъчно добра пропаганда организацията сама ще си дойде. Когато знаеш, че семейството ти е в опастност, в твой интерес е да слушаш офицерите, макар и да знаеш, че дадено решение не е най-доброто. Ти си войник и нищо друго няма значение. Мога да говоря и още за това, но да продължим нататък.
      Боя се, че мотивацията, а още повече репресиите, имат много малко общо с организацията на армията. Последната се постига по съвсем други методи, на първо място с обучение и знания. Проблемът на една 2-3 милионна армия в държава с население 7 милиона е, че няма кой да я подготви, нито кой да я издържа и въоръжава докато тя се подготвя. Единственото, което можеш да постигнеш с твърда ръка и пропаганда е да повишиш дисциплината в армията си, но същевременно и да повишиш нивото на загубите си и да намалиш ефективността й.
      Въобще, добър пример за държава, която се отнася към армията си по подобен начин е Северна Корея. Щастлив ли ще си ако България заприлича на Северна Корея?

4.
      Трети проблем- обучение. Първо правило, в бойна ситуация, питай който и да е истински войник, не се мисли, оставяш се на инстинктите си. Достатъчно е да ги научат как се презарежда и чисти оръжие, да ги оставят в дадена позиция, да си спомнят `Опълченците на Шипка` и няма да отстъпят и един метър земя. Не забравяй че чистият факт че бранят земята и близките си им дава огромно превъзходство пред атакуващият враг в смисъл на стимул и интереси. Два часа, истинско сражение и ти вече си по-подготвен от всичките мирновремеви офицери.
      Не знам къде си ги чул тези "истински войници" да казват/пишат подобни неща, но няма нищо вярно в тези думи. Обучена по подобен начин армия няма да има никакъв интегритет на никакво ниво, т.е., ще се бие като тълпа и ще бъде унищожена за броени часове. Единстевното, което подобни войници и офицери биха могли да постигнат е да умрат за родината си.
      Да не говорим, че ако мислиш тази армия като отбранителна, то единственото, което на портивника ще му трябва да направи е да изчака два-три месеца държавата да колабира икономически и социално, след което на мястото на България ще имаме нещо сходно с Етиопия.
      Армията не е съвкупност от огромно множество хора, които стрелят - тя е съвкупност от отделения (и хора, които се бият в състава на отделение, а други ги ръководят), които се организират във взводове (със собствена командна струкутра и поддържащо въоръжение), които се организират в роти, които се организират в батальони, които се организират в полкове и т.н. На всяко ниво имаш нужда от дълги тренировки на войниците за да могат да изпълняват команди в състава на подразделението, след това на частта си и т.н. Имаш нужда от огромно множество подготвени и кадърни подофицери и офицери, които да организират и командват на всяко ниво. Имаш нужда от огромно монжество добре подготвени специалисти - свързочници, инженери, шофьори с транспортната им техника, оператори на разнообразно тежко въоръжение, да не говорим за щабни офицери. Без някоя от тези съставки армията ще страда от фатален недостатък. Я сега си помисли колко ще струва обучението на необходимия персонал за една армия от 2-3 милиона души и колко време ще продължава (задай си дори простия въпрос къде ще се разквартируват, на какви полигони ще тернират всичките тези хора, да не говорим колко боеприпаси ще трябва да изстрелят за да получат дори базова тренировка (едно малко изчисление - тези 3 000 000 пехотинци ще трябва да изстрелят поне по един пълнител за да имат представа от стрелба - това са 90 000 000 патрона, ще трябва да хвърлят поне по една граната, това са 3 000 000 гранати, да не говорим, че ще ти трябват 3 000 000 автомата, аз да ги въоръжиш).

5.
      Неслучайно в модерните военни академии в света учат китайска тактика и маневри от `Изкуството на войната` на И-Дзин.
      Малка поправка - "И Дзин" е "Книгата на промените", там не става въпрос за война. "Изкуството на войната" е трактат приписван на Сун Дзъ и доколкото знам не се изучава в много съвременни военни академии (предимно в Азия).

6.
      А за воюването срещу съседите, имам предвид отбранителни действия в случай на агресия, а не за десанти и отмъстителни войни.
      Както още много отдавна е отбелязано, основният проблем на отбранителните войни и въобще на отбраната в стратегически план е, че тя сама по себе си има негативни цели, т.е., не може да доведе до положителен резултат, тя е липса на инициатива. Т.е., не можеш да създадеш 2-3 милионна армия в държава с 7 милиона население, защото могат да я нападнат. Защото самата мобилизация на това количество хора би съсипала за месец-два икономиката на всяка държава, а за малко по-дълго време вероятно ще унищожи и самата държава. От друга страна, не можеш да започнеш създаването на тази армия след като войната започне, защото няма да имаш време, ресурси или възможност, с една дума няма да ти достига стартегически темп за това.

7.
      Вече не се разчита на неяснотата на бойното поле, а на задкулисните игри и сделки.
      Такава е била винаги политиката и дипломацията, а и войната като част от тази сфера.

8.
      Говоря за българския дух и себеотрицание, които са ненадминати в цял свят.
      Това е заблуда - да се мисли, че ние сме уникални в това отношение - всеки народ и нация си имат совите моменти на величие и своите герои. Важното е да познаваме совите, но да се заблуждаваме, че те са уникални ми се вижда глупаво.

Единственото, с окето съм донякъде съгласен е това, че имаме нужда от повече самочуствие. Но не мисля че е парвилно то да се добива по пътя на възвеличаване на нацията (това е много опасен път), а по-скоро трябва всеки да го постигне сам за себе си - като личност.

Comment

Araslan написа
        Забравяш че доста векове преди това е имало Българска държава и са правени доста чудеса от героизъм.А иначе изречението на хана Български е много така "наше" изречение.Ем показва отрицателно наше качество ем му се радваме като негарчета на дъвка.
        Аз говорех конкретно за чудеса от сорта на Одрин и въобще трите войни 12-18 а че преди българите са правили чудеса е така, но аз исках да свържа казаното от khanbulgarski за съвременните българи с нещо по-близо до 21 век а именно 20. Не 11 например.

Comment

Erich Von Manstein написа
          Аз говорех конкретно за чудеса от сорта на Одрин и въобще трите войни 12-18 а че преди българите са правили чудеса е така, но аз исках да свържа казаното от khanbulgarski за съвременните българи с нещо по-близо до 21 век а именно 20. Не 11 например.

Това не е вярно! Само жалките страхливци мислещи само за себе си не биха пожертвали себе си и смазали врага и днес и преди сто а и преди 1000 години! Българин който не би умрял за родината си.:fire: :fire: :fire:
          Не са се променили нито ценностите нито българите. Просто жалките продажни страхливци изпъкват и вдигат най-голям шум да ни учат на "европейски морал" и други гадни идотщини! Но по време на война веднага ще си проличи ще за стока!:fire: :fire:
          НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

Пред съвремения български морал и мироглед предпочитам европейския, ако ще и "гадна идиотщина" да е. Не знам що тъй...

А за по-голямото самочувствие - и на кое отгоре да го имаме?
            Мен пък много ме дразнят разни хвалби за това, колко сме безстрашни, умни...
            Не знам защо се сетих за следната полушега - На масата говорим за работа, на работа - за маси...
            По моя преценка съм обективен.

Comment

Аз казах каквото имаше да кажа по тази тема, но все пак...

Да, мисля че българите сме най-великите, и най-смелите и най-уникалните. Живял съм в чужбина и ги знам `европейците` що за стока са. Ако искаме техният `морал` и мироглед много сме го закъсали. Имаме толкова много неща с които да се гордеем като българи. Срам ме от вас хора, които плюете по България и нейните ценности. Жалко е! Боли ме когато хората виждат само негативното и лошото в страната ни, когато ги е срам и се мислят за жалки, само защото са българи. Когато много бързо `прихващат` чужди акценти и националности
              Last edited by khanbulgarski; 03-02-2005, 21:34.

Comment

Олеле пак ме изкараха национален предател. Ако всеки път когато някой от този форум ми е казвал че съм такъв и ние сме най-великата нация на света съм си пускал по един куршум сега нямаше да различавам око от ухо. Ужасно.

Тъй като ти си сто и петдесетия в този форум (а аз ги броя надлежно) който е казал че българите сме най най най ще избеснея и ще изпусна лошия си език дето го държа зад зъбите. Искам да попитам:

Защо по дяволите щом сме такива всъщност нищо което се случва при другите не се случва нормално? Защо средновековието ни започва преди всички в Европа и завършва след африканците? Защо ни "плениха" руснаците а не американците и англичаните? Защо и преходът ни не беше като преходът на другите. Защо мозъците изтичат а не се вливат в границите ни? Писна ми да гледам само в миналото - в добрите му моменти и да пренебрегвам лошите и в устата ми да е само приказката за краставицата и 99 %! Писна ми защото всичко ще се повтори пак и защото може да сме интересни и да си имаме качества да сме уникални но не сме най-великите. И зулусите си имат уникалност и етиопците че да не вярваш даже и италианците. Ако още някой ми заяви че от витоша по-високо нЕма и от Искъра по-дълбоко нЕма не гарантирам какво ще направя. Не ща и да си помисля просто. И не определено не съм национален предател иначе да съм подал документи за Франция което преспокойно можеп да направя. Но ако видя още двадесетина които заявяват че България владее света а пък нищо не правят за да го докажат а само четат Сватбите на Йоан Асен ²² и си спомнят какво хуу беше ще ида в Германия пък ако ще и 20 думи само да знам. Да не съм в тая Стара Велика България на пенсионерите и шовинистите.
                Last edited by Док Холидей; 03-02-2005, 22:43.

Comment

lzl написа
                  Пред съвремения български морал и мироглед предпочитам европейския, ако ще и "гадна идиотщина" да е. Не знам що тъй...
                  Явно говориш за морала на атлантическата измет! Този морал винаги са го предтавяли за съвременен но той е много стар още от времето когато първия предател предал първите българи на врага!
                  НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

И прочети книгата на Стратиев "Мотиви за кларинет" от том 1 на избраните му съчинения

Comment

Елемаг написа
                      Явно говориш за морала на атлантическата измет! Този морал винаги са го предтавяли за съвременен но той е много стар още от времето когато първия предател предал първите българи на врага!
                      А би ли ни осветил за антитезите на атлантическата измет? България е малка да наложи своя морал, па и в последните 45+15 години той нещо се разкуца. Та как е работата с морала, ако на запад е измет? Може би в православния изток, или трябва да ходим по-далеч?

Comment

Елемаг написа
                        "Бай Ганьо" е написано преди да се заговори за атлантически ценности и т.н.
                        По моя преценка съм обективен.

Comment

А и препоръчвам на българския хан освен Стратиев да прочете и "Бай Ганьо" когото май е пропуснал.

Comment

Към Manstein

Искрено съжелявам, че мислиш по този начин. За съжаление доста от българите споделят твоето мнение. Явно 50 години социализъм не прощават никому.

Вече втора година съм студент по социолоия и история на религиите в Англия. Признавам, че факта че живея в чужбина повлия сериозно на сегашните ми възгледи. И знаеш ли какво видях за това време в тази прехвалена `велика` страна от `Великите сили`- Абсолютно нищо. Нищо, което да мога да кажа, че е по-добро и по-хубаво от България. Напротив, видях поквара каквато не можеш и да си представиш. Ако само циганките в България раждат на 14 тук всички го прават. Безразборният секс, алкохолът, наркотиците, кражбите и измамите са станали ежедневие за мнозинството англичани. И просяци има, и то в какви количества, а аз жевея в един от най-хубавите им и богати градове. За Лондон да не ти и говоря. Само че техните `бедни` и `бездомни` имат избор да не са такива- имат и топли приюти и храна и работа и здравеопазване, осигурени от една система, която обаче е готова да колопсира всеки момент. Съжелявам, че си дадох парите да уча тук, защото образованието им е смехотворно и защото преди мислех като теб. Често поправям граматиката на самите англичани. И това е само една малка част от нещата, които мога да ти кажа...

Защото, ако те тук бяха имали и десет години робство, щяха да зябравят и откъде идват и защо са тук и кои са дори. И език и родина и чест няма да имат значение. Защото на лекциите по религия се подиграват как са нарисувани православните икони, не знаят елементарна география, не ги интересува нищо. Защото ако не бяха американците и руснаците през ВСВ сега щяха да говорят немски и да се чувстват по германци и от Хитлер. И това мога да кажа за цяла Европа, защото съм бил и знам. Разбери, че България е един оазис сред едни руини на модерната демокрация. Защото ако имаме нещо, то е история и род и фолклор и армия и герои и поезия и талантливи хора. България не е малка, България е на 15-то място в Европа по територия и то само защото още не сме си върнали всички земи, иззети от държави, които в момента много българи боготворят. Колко империи са ни мачкали и подтискали и смесвали кръвтта си с нашата, колко тирани са ни колели заради това което сме. Не казвам, че трябва да се мислим за нещо повече от останалите, но където останалите не са били и не са преживели ние вече сме минали и сме продължили нататък. И сме оцелели.

Родината е всичко, което имаш, което те прави някой и нещо. Не го забравяй!
                            Last edited by khanbulgarski; 03-02-2005, 23:34.

Comment

Съжалявам те и ти се учудвам също толкова колкото и ти на мен.

Comment

lzl написа
                                "Бай Ганьо" е написано преди да се заговори за атлантически ценности и т.н.
                                Аз за "Бай Ганьо" и автора му си имам отделно становище. Като четох разните му по-дребни фейлетони ми светна. А.Константинов, макар и талантлив и умен човек, е страхотен, ама страхотен негативист, черногледец и пр. Вярвайте ми, въпреки туризма, Щастливеца и т.н., той е завладян от психологията на отрицанието, която напрво се лее от всяка негова дума. ТОй не казва никога нищо свястно за хората, само за природата. Такава му е авторската специфика, и това е ценно, то си е творчество. От това обаче не бива да се прави обобщение.
                                Във времената на Стамболовия възход, "Бай Ганьо" сигурно е имал място, но не той е определял облика на времето. Комунистите го набутаха в курса по литература, за да подчертаят колко кофти е било онова време, а трябваше да сложат "Строителите на съвременна България".
                                Да, бъгаринът е бил и много смешен и селски и т.н. понякога, но е имало и много възторг, самочувствие, уважение към света, и то типично българско. Всеки, ако се замисли, ще намери такива примери. Бай Ганьо или синът му ли превзеха Одрин!?

Макар и не без недостатъци, българският морал, облик или както там ще се нарече не е бил зле, докато у нас не се насаждат антиценностите на социализма. То той не умря и тогава, няма да умре и сега, макар да беше залят с лозунги, а сега с чалги и дивотии разни, вкл. и западни, но най-вече не.

Comment

Working...
                                X