khanbulgarski написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Променя ли се към по-добро Българската армия
Collapse
X
-
Мисля, че имаш предвид "забавен" :mhehe:
48те процента мъжко население включва и кърмачетата и 90 годишните старци.
Я се разпростри малко по-обстойно върху това как точно си представяш да изглежда споменатата три милионна армия. Изключително ми е интересно.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Не знам за него, но аз си я представям в три групи армии, съответно група армии "Централен Криводол", група армии "Горна Диканя" и естествено група армии " Митте" на бай Мите Клецалото, който ще е фелдмаршал...
100 дивизии, всяка от по рота снайпери и 2 полка трудоваци плюс щабен баталион и разните скатани службици.
6 армии за полеви кражби и 4 танкови групи на трактори и конбаини, където не стигат, каруци и велосипеди...
И айде на север ! :fire: :weird: :1087: :o
Comment
-
Imperial написаМисля, че имаш предвид "забавен" :mhehe:
48те процента мъжко население включва и кърмачетата и 90 годишните старци.
Я се разпростри малко по-обстойно върху това как точно си представяш да изглежда споменатата три милионна армия. Изключително ми е интересно.
Не съм казвал, че съм го мислил до последният човек. Естествено като казвам 2,5-3.0 млн. армия имам предвид ако всички българи в страната и по света са склонни да се включат в един хипотетичен конфликт. Това естествено не е възможно, а е просто една моя фантазия и мечта. НО, нека все пак помислим върху този проблем. Когато казахр 3млн. армия аз лично, противно но всички статистически данни, мисля че в България започват да се раждат все повече бебета и населението всъщност би могло да тръгне нагоре в даден момент. Нещата определено започват да изглеждат по-добре, когато българите които са в чужбина имат по 2-3 деца, което чисто математически означава прираст на населението. Както Gollum по горе каза децата и пенсионерите в страната са 1/5 от населението, тоест около 1,600,000. Да речем, че 50% от тази сума са децата и пенсионерите от мъжки пол, тогава излиза че неспособните да служат от бройката 3,894,400 са около 800 000. Излиза че близо 3,000,000 всъщност могат да се бият за България. Включи 500 000-600 000 хиляди в промишлеността и другите сфери на икономиката заедно с жените, направи като Япония след Втората Световна където са работили по 16-18 часа на денонощия за почти никакви пари и са го чувствали като национален дълг и нещата не са чак толкова черни. Въоръжи 16 годишните и 60 годишните и ето ти една 2,4-2,5 млн. армия, ако и жените са готови малко да се поизпотят.
Comment
-
Не не, разбрахме за това колко души ще са в нея
Имах предвид истинските неща, които изграждат една армия - организация, обучение, офицерски състав, въоръжение, оборудване.
Без тези неща имаш само една голяма група бъдещи жертви и нищо повече.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Не не го приемам. Стойността на една съвременна армия въобще не се измерва с числеността й, да не говорим каква е стойността на един 50 годишен чиновник или един 15 годишен геймър като войник чисто физически без дори да навлизам в другите области.
Но ми е интересно как точно си представяш цялостно твоята фантастична армия.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Imperial написаНе не, разбрахме за това колко души ще са в нея
Имах предвид истинските неща, които изграждат една армия - организация, обучение, офицерски състав, въоръжение, оборудване.
Без тези неща имаш само една голяма група бъдещи жертви и нищо повече.
Добре, ще се опитам да ти отговоря. Не съм икономист- не знам откъде ще намерим пари за въоръжение и т. нат. Сега се замислям толкова надълбоко по проблема за пръв път, но нека видим какво ще излезе. Първи проблем- Въоръжаване. Не проучвал наскоро, но съм почти сигурен че сме на 12 място в СВЕТА по износ на оръжие. Неслучайно американците откриха наскоро в Кербала таен склад на бунтовници пълен с оръжия българско производство. Имаше и слухове атентатът срещу базата ни там е проведен също с наше оръжие. Пак повтарям, това за което говоря е един идеалистичен случай и разбира се не мога да ти дам информация как ще стане всичко. Както и да е, не мисля че въоръжаването ще бъде чак такъв проблем. Не че нашият случай ще бъде такъв, но нека не забравяме, че при превземането на Червения площад в Сталинград руските воиници са се движели по двойки, като едият е носил пушка, а другият пет патрона в ръка. Но с умело използване на артилерия и снайперистки огън са унищожили успешно германските MG42 картечни установки. Нека не забравяме, че Русия печели войната с чисто числено превъзходство. Втори проблем- организация. Пак пример от Русия и Втората Световна война. Политическите офицери са застрелвали всеки, които не се отзове на призивът за фронтална атака срещу укрепени немски позиции, по заповед на Сталин. Не казвам, че това е начинът, защото това е чисто жертване на живот, но такава война може би така се печели. С по-твърда ръка и с достатъчно добра пропаганда организацията сама ще си дойде. Когато знаеш, че семейството ти е в опастност, в твой интерес е да слушаш офицерите, макар и да знаеш, че дадено решение не е най-доброто. Ти си войник и нищо друго няма значение. Мога да говоря и още за това, но да продължим нататък. Трети проблем- обучение. Първо правило, в бойна ситуация, питай който и да е истински войник, не се мисли, оставяш се на инстинктите си. Достатъчно е да ги научат как се презарежда и чисти оръжие, да ги оставят в дадена позиция, да си спомнят `Опълченците на Шипка` и няма да отстъпят и един метър земя. Не забравяй че чистият факт че бранят земята и близките си им дава огромно превъзходство пред атакуващият враг в смисъл на стимул и интереси. Два часа, истинско сражение и ти вече си по-подготвен от всичките мирновремеви офицери. Просто трябва да си сменим малко робската нагласа. Няма нещо, което да не можем да направим. Очаквам отговора ти за да продължим нататък.Last edited by khanbulgarski; 02-02-2005, 20:24.
Comment
-
khanbulgarski написане знам откъде ще намерим пари за въоръжение и т. нат.
Я кажи за великата България, какво й е великото, особено в сегашно време?По моя преценка съм обективен.
Comment
-
Не се обиждам от нищо, така че ми е интересно какво мислиш за `по-долните` неща. А що се отнася за парите, аз говоря за ненадмината проява на геройзъм и себеотдаване от всеки един от нас. Пак казвам, не твърдя че знам всичко, това е теория и надявам се такава и ще си остане защото иначе държавата ще се възтановява много дълго. Но, спомни си думите на Чърчил, който казва `Не мога да ви предложа нищо друго освен труд, пот, кръв и сълзи. Спомни си за японската империя, поставена на колене, как се превръща отново в една от най-силните икономики в света. Проблема ви е че не вярвате. Живеете в свят в който България е малка и жалка. Тя е такава, но само заради хора които мислят по този начин.
Comment
-
Добре. Аз нямам навика и не се намесвам н такиав дискусии но то се е видяло че ще разруша това си неписано правило.
khanbulgarski когато чудесата от героизъм са били възможни и са се случвали - това важи за България в периода 1912-1918 или поне за мен е така. И аккво - България е имала невероятна армия с която наистина не е било смешно да се гордееш. Имала я е. Добре. И какво от това - заради хора които са вярвали че е така и са имали твърде високо мнение имали са мания (Фердинанд) България преживява ужасни неща.
Елементарно е но и същевременно много вярно (според мен) да се каже че времето на героизма отмина след ВСВ. Настъпи времето когато краят на войната е ясен още преди тя да е започнала. Коато войната се решава повече от хората в бункерите с компютрите отколкото тия в танковете или изтребителите. Няма чудеса. Има суха пресметливост, в която вълните на героизъм се разбиват и пръскат без ефект. Какво искаш да кажеш да си спомняме за опълченците на Шипка. Това е смешно. Българите да хвърлят трупове срещу танкове ли??? И срещу искаш България да воюва? Защо въобще всички искат от България да има армия 3 милиона да има 40 000 танка и 10 000 самолета. Може би да прави десант на Крит? Да воюва срещу Турция заради петте века? Ако някой заяви нещо подобно на публично място или в медиите аз съм сигурен че емиграцията ще се увеличи още повече защото българите не искат да воюват.
Comment
-
Така е, може би съм прекален оптимист. Геройзъм в съвременния свят все по-рядко се среща. Вече не се разчита на неяснотата на бойното поле, а на задкулисните игри и сделки. На никой не му се рискува, особено щом не е финансово изгодно. Аз не говоря да си направим такава армия, но да не си мислим че сме слаби и жалки и че нищо не можем да направим срещу по-силните. Говоря за българския дух и себеотрицание, които са ненадминати в цял свят. Говоря за възраждане на, ако щете, един вид нов национализъм, а не непукизъм.
А за забележката ти с `Опълченците на Шипка` и танковете, ще ти кажа че говоря не буквално а в преносен смисъл. Неслучайно в модерните военни академии в света учат китайска тактика и маневри от `Изкуството на войната` на И-Дзин. Термините и смисълът могат да бъдат превеждани в модерен контекст. Не говоря за мятане на трупове по танкове, а за хитрост, находчивост и смелост срещу врага. Но дори и даси го представим буквално, знаеш ли че при Сталинград жени и деца са се пъхали в дулата на немските танкове преди да изтрелят поредният залп. А за воюването срещу съседите, имам предвид отбранителни действия в случай на агресия, а не за десанти и отмъстителни войни.
Comment
-
Никаква армия няма да помогне на България да стане що-годе значима държава, така че можеш да предложиш нещо друго.
Ентусиазъм за работа до кръв и пот е имало, да речем, през първата петилетка, през Стоте дни на Рузвелт, по време на Войната, но после трябва друго. Разните мобилизации на цялата нация за една идея са ефективни за кратко време.По моя преценка съм обективен.
Comment
-
Хм, тендирам и аз леко към khanbulgarski, но само леко - в смисъл има доза истина, че българите сме доста песимисти, а напоследък още повече даже. Но обикновения човек е песимист и се отчайва, защото ежедневно вижда как усилията му отиват на вятъра или биват пропиляни от някой друг . А работата без награда натежава и на най-себеотдайното сърце.
Решението обаче не е да въздигаме грешни и донякъде лъжовни идеали - българите са най-смелите, най-великите и с най-големите , па макар и с благородната цел да се самомотивираме за повече самоотдайност. От една страна, защото заблудите имат гадния навик да избиват наобратно понеже истината все си пробива някак си пътечка, от друга (и по-важно) защото не самозаслепяването е правилния и най-ефективния път напред. За да знаем какво да направим занапред трябва първо разбира се много ясно и трезво да видим сега на какво дередже сме, без самозалъгвания, но и без прекален песимизъм. И като сме си съставили трезвата преценка на сегашната ни ситуация и възможности, то тогава ще можем и да изберем най-правилните действия, които да ни изведат напред. Ако въздишаме по отдавна отминало величие и мечтаем за нови подвизи сами ще се лишим от шанса да допринесем нещо мъничко и безславно може би, но пък за сметка на това толкова по-реално.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
Comment