Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Променя ли се към по-добро Българската армия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Променя ли се към по-добро Българската армия

Все още не съм имал възможността да служа, така че нямам много широк поглед върху обстановката в нашата армия и дали нивото на обучение и възможностите за професионална служба са достатъчно добри. Знам, че сме имали една от най-силните и вдъхващи респект армии в Европа, но въпреки че дълбоко вярвам във възможностите и смелостта на нашият войник, не съм съвсем сигурен че в момента се прави достатъчно за развитието и изграждането на нашата армия. Бих искал да започна една дискусия по тази тема и да разбера какво е вашето мнение по въпроса. За начало бих казал че в момента държавният бюджет за армията не е повече от 3%.
    Прави така, че като удариш с половината от силите си, да можеш да постигнеш двойно по- голяма победа :artil:

Знам, че сме имали една от най-силните и вдъхващи респект армии в Европа
    Това е вярно, но преди всичко в исторически план отнесено къмчаст от първата половина на миналия век. И то "най-силна" не толкова в абсолютен симсъл (армията ни е била малка на фона на тези на Великите сили и естествено - сравнително по-слабо въоръжена.
    Когато аз служих в армията преди близо 5 години бих казал, че тя бе по-скоро твърде жалка - причината е, че по мои впечатления в армията отношението към подготовката на войниците е абсолютно формално и общо взето свързано предимно с водене на съответната документация, че учебния процес тече. В общи линии, това означава, че подготовката в армията ни е била твърде недосаттъчна по каквито и да е стандарти. Не знам как се е променило това в последните 5 години.

Comment

Напълно съм съгласен с gollum и в подкрепа на това ще дам следния пример. За 6 месеца през които служих съм изстрелял по-малко от 20 патрона, а и малките ми "сънаборници" едва ли са направили цял пълнител за 9 месеца. То е ясно че за толкова време не може да се направи свястна подготовка обаче никой не се и занимава.
      Shut me down! Machines making machines! How perverse!

Comment

Така е, съгласен съм и двама ви. Но за пример бих дал подготовката на всички от четирите ни контингента в Ирак, която е безупречна. Момчетата действат като истински професионалисти и се справят със задачите си перфектно. Неслучайно група американски воиници бяха изтъкнали че Всеки който мисли да убие българин, бива застрелян още преди да може да се прицели. Може би това е пример, че има и поделения и школи които подготвят добри кадри. Например имаше непотвърдена информация, че българин от парашутната бригада в Пловдив е участвал в задържането на Садам Хюсейн.
        Прави така, че като удариш с половината от силите си, да можеш да постигнеш двойно по- голяма победа :artil:

Comment

Хъм, всъщност не е точно така - все пак тези, които попълваха контингентите за Ирак бяха кадрови военни, а не наборници. В момента, в който БА стане напълно професионална ще се съглася с теб, че това е белег за нивото й. Но все още наполовина е наборна, а подготовката на контингентите ни в Ирак е що-годе представителна само за професионалната ни армия. А разликата в подготовката на наборник и кдарови военен е много-много голяма и винаги е било така (и като цена, и като продължителност, и най-вече като качество). Да не говорим, че 4 батальона са една малка част от БА .

Comment

Obi1 написа
            Напълно съм съгласен с gollum и в подкрепа на това ще дам следния пример. За 6 месеца през които служих съм изстрелял по-малко от 20 патрона, а и малките ми "сънаборници" едва ли са направили цял пълнител за 9 месеца. То е ясно че за толкова време не може да се направи свястна подготовка обаче никой не се и занимава.
            Е, аз пък се гордея със своите около 1300 патрона - 800 с АК, 400 за ПК (различни варианти) и около 100 с Макаров. Плюс 5 бойни и 3 учебни гранати и 2 изтрела с РПГ-7. А тактическите занятия с машини - какъв кеф беше само. Ех, какви времена бяха. :rock:

Ама това беше в школата. А иначе подготовката в новобранските центрове беше наистина под всякаква критика. Аз смият съм водил занятия и всичко беше само от ред да мине (не по мое желание, такава беше практиката) и фрицовете гледаха само да се скатаят някъде и да цакат карти и да люпят семки.
            Last edited by Neonix; 02-02-2005, 16:09.
            Dulce et decorum est pro patria mori

ОТТУКА ЗАПОЧВА РОДИНАТА -
            СЪС ГРОБ НА НЕЗНАЕН ЮНАК,
            НАД КОЙТО СМЪРТТА Е ПРЕМИНАЛА,
            СМЪРТТА НЕ И ВРАЖИЯ КРАК.

Comment

Абе нали ще я правят професионална в скоро време.И веднъж за винаги ще се отървем от тази досадна формална палячовщина!
              Let's make war not love@ :rock: :imprulz: :bulgaria: :tanks: :grrr: :mike:

Comment

Английската армия предлага вариант за всички цивилни да служат по 27 дни в годината без да нарушават сериозно ежедневните си задължения. Когато българската армия стане професионална си мисля че обикновения българин ще забрави какво е това да си войник, а за малка държава като нашата това може да бъде пагубно. Например британците са пропити с дълбок пацифизъм и за 60 милионна нация имат само 250 000 хиляди войска. Естествено имат сериозни проблеми да привличат нови кадри, особено с растящите им жертви в Ирак. България в случай на конфликт може да си позволи до 2.5-3.0 милиона войска. Така че си мисля, че дори да минем към професионална армия, трябва по някакъв начин обикновения българин да бъде стимулиран да се чувства отговорен за войската и държавата- това е наш дълг и единственият начин да просъществуваме още 1300 години.

Comment

khanbulgarski написа
                  България в случай на конфликт може да си позволи до 2.5-3.0 милиона войска.
                  Извинявай, но това е абсурдно твърдение
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ако аз, ти и всички останали мъже в България минали задължителна военна подготовка се присъединим към армията мисля че бройката излиза някъде там

Comment

Явно някой пак е спал на течение ...
                      При малко под 8 милиона население и при нашата демография това би значило в армията да са всички мъже и жени в трудоспособна възраст, най-малко! А икономиката? И за какво ще да ни е такава армия?
                      Айде мислете преди да пишете да му се не види, все пак това не е раздел "Майтапи".
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

khanbulgarski написа
                        Английската армия предлага вариант за всички цивилни да служат по 27 дни в годината без да нарушават сериозно ежедневните си задължения.

Сигурен ли си, че това е така? Отсъствието от работа 1 месец в годината на всички цивилни граждани може спокойно да съсипе икономиката на почти всяка държава. За останалото - горния ми пост.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Дори и да оставим настрана факта, че за да има 3 000 000 армия България (т.е., в армията да влезе малко по-малко от половината от цялото население (а все пак то е съставено и от деца, пенсионери (в нашия случай май около 1/5-та от населението) и други категории хора, които не могат да бъдат мобилизирани) трябва да може и да я въоръжи. Нещо, което е пълен абсурд, да не говорим, че и обучението на подобна маса хора би ибло невъзожно (след като цялата държава ще е в армията).
                          Да не говорим, че подобна 3 000 000 армия би била пълен абсурд във военна ситуация и вероятно ще има ефективността на 50 000, съчетана със загубите на 3 000 000.

Comment

Според мен 45 50 000 армия професионална е добър вариант но наборната служба трябва да остане!Поне да се служи 45 дни до клетва да се знае за какво става дума.Пък и който не е минал през казармата не е станал мъж нали знаете...Там не се учиш само как да боравиш с оръжие и бойна техника ами и на дисциплина лишения.Абе полезно нещо си е не е "губене на време" както се изразяват повечето връстници.
                            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

messire Woland написа
                              Явно някой пак е спал на течение ...
                              При малко под 8 милиона население и при нашата демография това би значило в армията да са всички мъже и жени в трудоспособна възраст, най-малко! А икономиката? И за какво ще да ни е такава армия?
                              Айде мислете преди да пишете да му се не види, все пак това не е раздел "Майтапи".
                              Така, първо да ти отговоря на предишното ти съобщение. Според демографска статистика на енциклопедия Британика (виж. http://geoanalyzer.britannica.com/analyst/ranked) процентът на мъжкото население от общото население на страната е 48.68 %. Ако приемем, че българите по света са около 8млн, макар че лично аз мисля че може и да са повече излиза че 48.68% от 8 млн. са точно 3,894,400 мъже. Имало е случаи и в световната и в българската история когато и младежи и мъже над 50 годишна възраст са се стичали под знамената. Българина може да е всичко друго, но когато става въпрос за защита на своето и това, което обича нищо и никой не може да го спре. Съгласен съм, че такъв случай икономиката ще бъде съсипана, но при един по-краткотраен конфликт имаме шанс да намалим негативните последствия. Въпрос на малко вяра от твоя страна. Лондон например гъмжи от българи, както и Чикаго, както и всяко кътче по света. Така, че си мисля че не съм спал на течение ами вярвам, че все още сме една от най-великите и силни страни в света.

А относно второто ти запитване. 27 дни са разпределени в цялата година, а не в един единствен месец. Може да ходиш в съботите и неделите или по празниците или в отпуските (а повярвай ми във Великобритания те са много). Така че е доста удобно за средният англичанин.

Comment

Working...
                              X