Съобщение

Collapse
No announcement yet.

От 2005та - фонетичната клавиатура става стандарт

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

От 2005та - фонетичната клавиатура става стандарт

От началото на тази година фонетичната клавиатура ставала държавен стандарт. Което значи, че и в следващия windows ще я има. Но е с някои промени, с които ще трябва да се свиква. Например:
    Ю е отишло на мястото на Ч,
    Я е отишло на мястото на Ш,
    Ш е отишло на мястото на В,
    В е отишло на мястото на Ж,
    Ж е отишло на мястото на Ь,
    Ч е отишло на мястото на Я,
    Ь вече го има само като малка буква и е отишъл на мястото на Ю, затова пък вече има ударено И, което ние изписвахме с Й. Това поне е добро решение.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Като цяло, поредната простотия. Не виждам какъв бе проблемът с БДС кирилицата, че трябва да се минава на фонетична. Инак липсата на ударено и винаги е била порблемна, но по-голям проблем е липсата на съответният графичен знак в почти всички кирилизирани шрифтове.

Comment

А да, моя грешка, не съм добавил - и двете ще съществуват паралелно.
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Е, то положението и сега е същото - може би единствената съществена разлика ще е включването на фонетичната в набора на windows-а в такъв случай (макар че и сега повечето хора ползват flex type за тази работа).

Comment

глупости на търкалета - сега ако се намери и кой да обясни кое точно е наложило разместванията на буквите много ще съм им благодарен.

Comment

Въпрос на вкус. Аз лично на БДС пиша по системата орел(с едно пръстче се цели по една буквичка на 20 секунди), фонетичната ми е много по-удобна. Има хора, за които е обратното. Нека си ги има и двете
            Can't talk! Got to Shoot!

Comment

За мен единствения плюс на тая работа ще е въвеждането на удареното и. Но като си помисля как ще трябва да се преработват един куп шрифтове и какъв хаос ще настъпи ...
              Иначе аз пиша и на двете клавиатури, на фонетична вярно малко по-бързо, но при новата ще трябва пак да се уча - твърде много букви променят местата си.
              Проект 22.06.1941 г.

Comment

Аз съм свикнал с фонетичната.На другата щтракам с единия пръст като кълвач
                ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Тъндърчийф, мисълта ми беше именно кое е наложило промените във фонетичната клавиатура? Направо си представям една група министерски пенсии как сядат и си казват "Бе те хората може да са свикнали да слагат ч,щ, ю и я ама ние я да променим тук-там, та да се каже поне, че и ние сме свършили нещо" с което преебават скоростта на писане на половин България с поне 50% за няколко месеца.

Comment

Ехе вие за фонетичната сте се затръшкали, а спомняте ли си преди време как някои умници се опитаха да се откажат от кирилицата
                    may the Force be with you

Comment

Защо ги разместват? Да не са изчислили, че така ще е по-бързо писането? Аз пиша на фонетична и нещо не изгарям от желание да свиквам наново. За какво ми е "ш" на клавиша "v"???
                      По моя преценка съм обективен.

Comment

Знам ли що така са решили. Сигурно ги сърбят ръчичките да пипат и променят, а като едното нищо и да не могат да пишат и затова да им е все тая. Аз си мисля, че предположението на Лонганлон е най-близо до истинското положение на нещата.
                        Проект 22.06.1941 г.

Comment

Голяма работа, какво значение има каква е официалната клавиатура. Всеки може да си направи собствена подредба. Аз например карам с фонетична без никакъв кирилизатор (а виндовс има само БДС по принцип).
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Аз пиша и на двете, както падне дори на БДС съм ходил на олимпиади по машинопис и правех 183 удара в минута като нямаш право да гледаш в клавиатурата само в текста, който пишеш. Е сега съм по-бавен но след малко тренировки пак бих влязаъл във форма
                            Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Абе сигурни ли сте че фонетичната я няма в windows-а щото последния път като проверих си я имаше даже си спомням че специално я сложих и работеше(за XP става въпрос)
                              А иначе тва с разместването на буквите е пълно безумие, и да го въведат аз пак ще си ползвам старата система :stupid: човек ще си помисли че тея наистина си нямат друга работа...
                              <<..........>>

Comment

Working...
                              X