Вам видней Виталий, но мне кажеться, что должень быть и другой путь, по котором можно избежать войны между Россией и НАТО.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ИДВА ЗИМА
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Виталий, а мне кажется что НАТО давно уже к России имееть косвенное отношение.
Елемаг, съвременните военни доктрини (доколкото въобще може да се говори за такава по отношение на Русия) На САЩ и РУсия в никакъв случай не са насочени една срещу друга.
Що се отнася до Индия и Китай (особено до последния) - те нямат никакъв интерес от война - особено пък световна. Нито от интензивно противопоставяне.
Въобще, за съвременното геополитическо състояние е доста характерно пълното взаимно оплитане на икономиките, което почти изключва възможността за война между развитите държави - и въобще, между "големите" държави. Подобна война не би била изгодна за никого.
Comment
-
messire Woland написаВам видней Виталий, но мне кажеться, что должень быть и другой путь, по котором можно избежать войны между Россией и НАТО.
Силно се надявам че до пряк сблъсък няма да се стигне. Но мисля че нова студена война е неизбежна само че вече с повече полюси - САЩ, Русия, Китай и Индия. И някъде там и ЕС или в каквато там политическа форма се преобразува.НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Хъм, Елемаг, аз пък не виждам каквато и да е база за възникването на "Студена война" между споменатите държави. Т.е., на заторомозяване/замразяване на информационния и стоковия трансфер между тях. По-скоро обратното - обемът му вероятно ще се увеличава.
Т.е., не смятам че има сериозни политически или икономически причини, които да доведат до подобен сценарий, още повече, че структура от типа на "Студената война" едва ли е възможна при 4-5 полюса.
Comment
-
messire Woland написаТаковата ... Капитана имаше нещо съвсем друго предвид мисля. Нещо в геофизически смисъл.
Война няма да има . Вервайте ми. На Китай му трябва американските пари. А и са слаби, трябва да мине време. Както някой по-долу спомена, държавите са обвързани с доста здрава търговия. Можете да видите търговското салдо на САЩ и да се сетите дали им трябва нестабилност при някой от основните им партньори. Няма как да извлекат същите огромни ползи както от ПСВ и ВСВ. Още повече, Америка вече не е някакъв далечен континент където немските танкове няма как да отидат, а е на няколко час път със самолета. И щетите, които могат да се нанасят за единица време са много по-големи.
Войнички за мир, демокрация и т.н. ще има, примерно след година-две срещу Иран , но тотална война няма да има, защото никой няма да спечели от нея. Според мен.По моя преценка съм обективен.
Comment
-
8) 8) 8)
А като се има в предвид силните политически противоречия?
С Китай за Тайван. С Русия за Кавказ и Средна Азия. С Индия за ядреното оръжие и намесата й в Шри Ланка!
Става въпрос за противоречия при които САЩ трябва да отстъпят но нещо не виждам признаци за това.НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Да, тук съм съгласен с теб, Лзл.
Само не ми се вярва да има "война за демокрация" в Иран - струва ми се, че съответните типове в САЩ се убедиха, че е лесно да се започне една война, лесно е дори да се спечели. Но приключването й се оказва бая трудоемка, скъпа и сложна работа. Пък и въобще тия "демократични войнички" се оказват много скъпа работа .
Comment
-
Хъм, Елемаг, нещо странни са ти понятията за "силни политически противоречия". Избронеите от теб едва ли влизат в тази категория, впрочем, САЩ също не са кой знае колко силно обвързани с тези противоречия, още по-малко пък те се решават само с "отсъпването на САЩ". И подобни конфликти, дори да се превърнат в "горещи", едва ли кой знае колко ще застрашат геополитическото статукво.
Comment
-
Ако се стигне до сериозен проблем на Китай с Тайван, доста ме съмнява, че САЩ ще се меси. Най-малкото няма никаква изгода от това, търговският им обем с Китай е много много пъти по-голям от този с Тайван. Още повече че в момента практически са неспособни да финансират каквато и да било намеса като се има предвид батака в Ирак.
А ти как мислиш ще реагира и защо?albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
8) 8) 8)
Лично аз мисля че ще последва ембарго и втърдяване на позицията на Китай. От което ще последва ново финансиране на противоракетната отбрана от страна на САЩ, а Китай ще ускори работите по военно-космическите и стратегическите си сили.
Същото ще стане ако позицията на САЩ към политическите реформи на Путин за централизиране на власта не се промени коренно!НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ
Comment
-
Аха, ембарго, значи смяташ че САЩ доброволно ще затрият многомилиардните си инвестиции в Китай и огромния си търговски обмен (практически всички евтини потребителски стоки идват от Китай) и освен това, излизайки от пазара, ще оставят Китай да пренасочи цялата си търговия с ЕС (която и така е с грамадни размери), само заради някакъв си Тайван, който вече не им е никакъв? Това би било безумие.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
Comment