Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българска следа покрай Техеран '43

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Българска следа покрай Техеран '43

В петъчния брой на вестник "Стандарт" имаше статия "Перничани осуетяват покушение срещу Сталин" (http://www.standartnews.com/archive/...tory/index.htm). За онези, които нямат търпение да я прочетат - през 1943 г. у нас дошла да тренира диверсионна група на СС. Целта на групата била да извърши покушение срещу лидерите на Съюзниците в Техеран. Обаче едно семейство от близкото село, които били съветски агенти, изпратили сведения в Москва, което помогнало на руснаците в последващото неутрализиране на групата.
    Доколкото схванах, информацията в статията е на базата на книга: "Неизвестните факти за сензационната история разкрива 42-годишният журналист Георги Цветанов в книгата си "Тайните на Радомир".
    Част от "страничната информация" в статията ми се струва съмнителна, но ми е интересно доколко може да се вярва на "същността" й.

Айде сега поводи за гордост на Петричани нема да давате!
    Агентите са били от Сандански!

Comment

Нещо много не ми се вярва... Защо ли ще тренират в родния ми край? Нима си нямат цяла Германия за тази работа?
      Военното летище в Радомир всъщност е най-близката немска база до Иран.
      ??? Крим не е ли малко по-близко?
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Разбира се, имаш предвид Крит и Гърция. По-близо са, естествено. Затова казах, че "страничната информация" нещо не е много достоверна. А причината за тренировки по тези места би могъл да бъде климатът - макар че точно затова Гърция и Южна Италия, напр. Сицилия, са доста по-подходящи.

Comment

Доколкото съм чел, Фон Ортел в пияно състояние споделя информация за готвения атентат със съветския разузнавач Николай Кузнецов. И от там започват проблемите на немците....
          Относно българското участие - със сигурност се знае, че за изпращането на част от диверсантите немците са използвали Софийското летище.
          Операцията се е наричала "Дълъг скок"

Comment

Working...
          X