Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НАГЛЕЦ!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    НАГЛЕЦ!

    В днешния (от 6 май) брой на "Труд" има статия на цяла страница от посланика на Руската федерация Анатоли Потапов. В нея се четат и следните редове:
    "Войната се превърна в огромна трагедия за народите в Европа и света, независимо от това на чия страна воюваха държавите й. България в тази война участва на страната на фашистка Германия -такова бе решението на тогавашното й правителство, което в интерес на истината не посмя да изпрати войските си на източния фронт въпреки натиска от немска страна. Но имаше и друга България - истинските патриоти, които с оръжие в ръка се сражаваха срещу хитлеристите за свободата на страната си и на цялото прогресивно човечество. За тях тази борба бе двойно по-героична, тъй като те се обърнаха не само срещу нацистите, но и срещу профашисткото ръководство на собствената си страна, което властите винаги жестоко преследват.
    И днес ние с уважение и благодарност си спомняме за тези български борци, които имаха смелостта в тази ситуация да отстояват истинските интереси на всички народи, тяхното право на свобода, на собствена съдба. Днес ни се налага да слушаме изказвания, че съветската армия, видите ли, влязла на територията на България като завоевател, а не като освободител. Вероятно на същото мнение са и тези, които съзнателно са били на страната на фашистка Германия, а също и тези, които се опитват да извлекат политически дивиденти, умишлено изопачавайки далечните събития. Ако следваме тази логика, то и освобождението на България от турско иго може да се интерпретира като завоевателна мисия. Жалко, че подобни идеи се внушават на младите, които, разбира се, познават историята само от учебниците и лесно се поддават на влиянието на демагози, прикриващи се зад национални идеи.
    "

    Интересно е дали в МИД-а России въобще учат история на страната, където ги пращат като посланици... Изглежда, че не. Защото ако знаеха поне малко голите факти, щеше на уважаемия г-н Потапов да му е известно, че до вечерта на 5 септември 1944 г. България не само не участва във войната срещу СССР, но е поддържала и най-нормални дипломатически отношения с съветската страна. Щеше също така да му е известно, че тази "героична борба" на българските "патриоти" (интересно кой е той, че с лека ръка определя кой е български патриот и кой не) не се водеше срещу хитлеристите (такива в България почти нямаше след юни 1941), а срещу законното българско правителство и бе само един епизод от кървавата и трагична гражданска война в България между 1923 и 1947 г. Коя от двете страни е била патриотична и коя не, е наша, българска, работа и е проява на върховна НАГЛОСТ да се месиш по толкова груб и некомпетентен начин в историческата памет на страната, където си дипломат. За подобни простотии някъде по света се обявяват за persona non grata... Ръководителите на тези български "патриоти"(между които е имало и много честни и искрено вярващи в заблудата си хора) от Москва се бореха за всичко друго, но не и за "свобода и независимост" на страната си. И Потапов и подобните му НАГЛЕЦИ това го знаят много добре...
    В момента когато Съветската армия излиза на българската граница, на българска територия не е имало вече никакви германски войски с изключение на няколко изтеглящи се роти от Кулско и Белоградчишко. Нещо повече - България към 5 септември вече е била в състояние на война с Германия и в Македония и по западната българска граница са се водили боеве между българските и германски войски. Сталин и палачите му са знаели това и точно затова решават да намерят повод да нахлуят в България и да свалят правителството на К.Муравиев, който е бил толкова "фашист", колкото Сталин е бил демократ. Свалят го разбира се не те (НКВД знае как да остане с "чисти ръце"), а техните агенти в България, начело с продажника и национален предател генерал Маринов. Но за да има навлизане на войски и сваляне на законното правителство в държава, с която си в нормални отношения, трябва тези отношения най-напред да се прекъснат и да се поведе война. За да може после да кажеш, че си водил война и си свалил "вражеско правителство". Както казваше Наполеон -"Най-важно е да влезем в боя, после ще се оправим".. НАГЛЕЦИ

    Интересно е също така, че от статията излиза, че когато в България някой преценява историческите събития от гледна точка на своите национални идеи е "демагог", а когато в Путинландските медии се говори за "нуждата от възстановяване на имперското мислене"(?!) излиза, че не е демагог. НАГЛЕЦИ

    Съветската армия навлезе именно като завоевател на българска територия през 1944, намесвайки се грубо в трагичното политическо противопоставяне в България и превръщайки за 45 г. напред родината ми в колониално владение.
    Типове като товарищ Потапов нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. НАГЛЕЦИ

    Считам също така за проява на върховна простотия от страна на ръководството на "Труд" да публикува подобни НАГЛОСТИ в деня на Българската армия, когато тачим нашата армия и храбреците си. Храбреци, като изобразения на картината по-долу. ТЕ СА ПАТРИОТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ! ВЕЧНА ИМ ПАМЕТ!
    Last edited by Николай; 06-05-2005, 20:11.

    #2
    Ще бъда максимално лаконичен по отношение на Негово Превъзходителство: Боклук...
    На нож!

    Comment


      #3
      Ей,този товариш нарича терористите,които взривяваха църкви и убиваха стражари патриоти.А после тези патриоти бяха сложени от сатрапа Сталин, за да проведат едно патриотично изчистване на българския елит.
      Ами то след като посланникът на СЪЩ постоянно безнаказано се подиграва с България, нищо не му и прече на този товариш да последва примера му.

      Между другото,Николай,българското правителство тогава е постъпило много грешно като е обявило война на Германия.Постъпило е като някое наритано кученце,което не знае какво да прави от страх да не получи друг ритник. Освен това тогава сме били във война и със съюзниците. Или си на едната страна или на другата,може и да си независим,но да си във война с всичките е много,много тъпо.

      Comment


        #4
        Между другото,Николай,българското правителство тогава е постъпило много грешно като е обявило война на Германия.Постъпило е като някое наритано кученце,което не знае какво да прави от страх да не получи друг ритник. Освен това тогава сме били във война и със съюзниците. Или си на едната страна или на другата,може и да си независим,но да си във война с всичките е много,много тъпо.
        Бих казал, едно съвсем разумно дейстивие с оглед на обсотятелствата, още повече, че по този начин постъпват общо взето всички бивши немски съюзници.

        Що се отнася допредходната част от изказването ти - патриот означава човек, който обича родината си. Несъмнено и от двете страни на барикадата още от 1923 г. насетне имахора, които са патриоти. Разликата е във това как си представят родината си, но поначало никой няма монопол върху този образ.

        Comment


          #5
          gollum написа
          Бих казал, едно съвсем разумно дейстивие с оглед на обсотятелствата, още повече, че по този начин постъпват общо взето всички бивши немски съюзници.
          Виж,няма значение дали и е разумно с оглед обстоятелствата, то не е разумно по принцип. Не можеш за два дена да правиш от приятеля враг. Дори и в политиката. Там особено много важат тези принципи,въпреки че не се вижда на пръв поглед. Нали знаеш след това каква участ е застигнали тези наши политици? Докато например Александър Цанков се е бил на страната на немците и е живял над 80 години.
          gollum написа
          Що се отнася допредходната част от изказването ти - патриот означава човек, който обича родината си. Несъмнено и от двете страни на барикадата още от 1923 г. насетне имахора, които са патриоти. Разликата е във това как си представят родината си, но поначало никой няма монопол върху този образ.
          Да ,но тези патриоти са били много малко и после са били изчистени именно от руснаците, т.е. едва ли тях има предвид посланика. Не вярвам истински патриот да убива така както са правили някои от т.нар. партизани. За Вапцаров например съм съгласен-не съм имал предвид такива като него.

          Comment


            #6
            Ако си "съгласен за Вапцаров" (вероятно за Гео Милев и т.н.), то следва да си наясно как точно се стига до положението да има съпротива и партизани. А то не е от хубост или заради "Москва" - причината е във военният преврат от 1923 г. и последвалата го гражданска война. Следват куп неприятни събития, като атентата в църквата "Св. Неделя" (който по същество е акт на отмъщение, което никак не го оправдава, но показва атмосферата), множество други нелицеприятни събития и общо взето пълното премахване на политическите свободи с втория преврат от 1934 г. Въпросните партизани, независимо че през 1942-44 г. са инспирирани основно от Москва, не се появяват на празно място и определено имат собствена партриотична визия за България, в чието име се бият. Убийства и безчинства има и от двете старни (както и от страна на окупационните български войски, което е съвсем отделна тема).

            Ако ще говорим за неразумни решения на политици - то възможно най-голямата глупост е обявявавенто на война на Велкиобритания и САЩ - един напълно безсмислен акт, продиктуван по същество от желание да се подмажем малко н Герамния и от обичайния за нашите политици "юруш".
            Напортив, обявяването на война на Германия е изключително разумно и дори малко закъсняло събитие - то позволява, макар и с жертви, да се опитаме да се вместим сред победителите. За радост, този път се разминава без загуба на територии, причина за което до известна степен е и този акт, аккто и участието на български войски в битки срещу Вермахта през 1944-1945 г.
            Освен това, Германия не е доброволен приятел - когато България се "сприятелява" с Германия е поставена пред алтернативата да пусне немските войски или да бъде окупирана. Така че Герамния не е голям приятел, нито пък за две световни войни имаме какъвто и да късмет с нея като съюзник.
            Да не говорим, че когато става въпрос за политика и особено за дипломация - няма пирятели, а интереси.

            Comment


              #7
              gollum написа
              Ако си "съгласен за Вапцаров" (вероятно за Гео Милев и т.н.), то следва да си наясно как точно се стига до положението да има съпротива и партизани. А то не е от хубост или заради "Москва" - причината е във военният преврат от 1923 г. и последвалата го гражданска война. Следват куп неприятни събития, като атентата в църквата "Св. Неделя" (който по същество е акт на отмъщение, което никак не го оправдава, но показва атмосферата), множество други нелицеприятни събития и общо взето пълното премахване на политическите свободи с втория преврат от 1934 г. Въпросните партизани, независимо че през 1942-44 г. са инспирирани основно от Москва, не се появяват на празно място и определено имат собствена партриотична визия за България, в чието име се бият. Убийства и безчинства има и от двете старни (както и от страна на окупационните български войски, което е съвсем отделна тема).
              За мен важните са интересите на България.Едва ли като служиш на СССР си ги защитавал.Но наистина е имало за какво да си отмъщават и обикновени хора,които не са били свързани пряко с руснаците.
              gollum написа
              Ако ще говорим за неразумни решения на политици - то възможно най-голямата глупост е обявявавенто на война на Велкиобритания и САЩ - един напълно безсмислен акт, продиктуван по същество от желание да се подмажем малко н Герамния и от обичайния за нашите политици "юруш".
              Ами,така е.
              gollum написа
              Напортив, обявяването на война на Германия е изключително разумно и дори малко закъсняло събитие - то позволява, макар и с жертви, да се опитаме да се вместим сред победителите. За радост, този път се разминава без загуба на територии, причина за което до известна степен е и този акт, аккто и участието на български войски в битки срещу Вермахта през 1944-1945 г.
              Е,как да не се разминава без загуби на територии?Нали губим Македония и Беломорска Тракия?Те са си български,населени с българи.
              Иначе, на практика сме били принудени да участваме пряко във войната на страната на руснаците, дадени са жертви ,докато Борис ²²² е успял да избегне това ,когато са го притискали германците.
              gollum написа
              Да не говорим, че когато става въпрос за политика и особено за дипломация - няма пирятели, а интереси.
              Няма приятели,има главно интереси, но има и принципи.

              Comment


                #8
                В интерес на истината веднага след девети септември новосформираното комунистическо правителство се опитва да избегне изпращането на наши войски срещу германците, но очевидно не са се справили в ситуацията. В един момент сме успели да бъдем във война едновременно с Германия, САЩ, Великобритания и Съветския Съюз. Но приемам че е нямало как да не започнем военни действия срещу немците в онази ситуация.
                Руският посланик определено е много точно назован от Капитана: боклук. Нагло и лицемерно е да твърди, че Червената Армия е дошла като освободител, а не като нашественик, при положение че ние на СССР никога не обявяваме война, нито предприемаме някакви действия срещу тази държава (освен срещу техни подводници в нашите териториални води, но най-естественото нещо е да се мъчим да потопим нарушители на границите ни), но руснаците ни обявяват война и не мисля че има някакво съмнение, че навлизането им в България макар и без съпротива и донякъде с удобрението на тогавашното ни правителство си е чиста проба нахлуване и агресия. Били са освободители точно толкова, колкото американците сега в Ирак.

                Comment


                  #9
                  Интересно , как ще реагират руснаците , ако монголският посланик в Москва заяви в интервю за ,,Комерсант" , че преди години неговите хора са освободили Русия.
                  Hannibal ante portas.

                  Comment


                    #10
                    Е,как да не се разминава без загуби на територии?Нали губим Македония и Беломорска Тракия?Те са си български,населени с българи.
                    Ще ме прощаваш, но тези територии не са били наши, че да ги губим. Единствено там влизат наши окупационни войски, но никой (включително и Германия) не ни ги е давал, че да имаме някакво основание да ги смятаме за свои легално, че после да се оплакваме, че сме ги загубили. Става въпрос, че не губим никакви територии т тези, окито имаме преди войната (и за радост, не губим и тези, които получаваме по двустранното ни споразумение с Румъния). Ако не бяхме обявили война на Германия и се бяхме били до последно като техен съюзник, вероятно щяхме да загубим още територии - като след ПСВ.

                    Comment


                      #11
                      Не разбирате ли, че руснаците се изживяват като освободители на Европа, на тях и през ум не им минава, че източно-европейските страни ги смятат за завоеватели, с нищо по-добри от нацистите?
                      "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

                      Comment


                        #12
                        gollum написа
                        Ще ме прощаваш, но тези територии не са били наши, че да ги губим. Единствено там влизат наши окупационни войски, но никой (включително и Германия) не ни ги е давал, че да имаме някакво основание да ги смятаме за свои легално, че после да се оплакваме, че сме ги загубили. Става въпрос, че не губим никакви територии т тези, окито имаме преди войната (и за радост, не губим и тези, които получаваме по двустранното ни споразумение с Румъния). Ако не бяхме обявили война на Германия и се бяхме били до последно като техен съюзник, вероятно щяхме да загубим още територии - като след ПСВ.
                        Разбрах.Най-вероятно така да е било.

                        Comment


                          #13
                          gollum написа
                          Ще ме прощаваш, но тези територии не са били наши, че да ги губим. Единствено там влизат наши окупационни войски, но никой (включително и Германия) не ни ги е давал, че да имаме някакво основание да ги смятаме за свои легално, че после да се оплакваме, че сме ги загубили. Става въпрос, че не губим никакви територии т тези, окито имаме преди войната (и за радост, не губим и тези, които получаваме по двустранното ни споразумение с Румъния). Ако не бяхме обявили война на Германия и се бяхме били до последно като техен съюзник, вероятно щяхме да загубим още територии - като след ПСВ.
                          А ако погледнем картата на Санстефанска България били са наши ама много бързо останалите велики сили тогава правят Берлинския конгрес...
                          А за освобождаването или окупирането от Червената армия на 9 септември, окупирали са ни, но се чудя защо тогава доста народ е излязал да ги посреща като освободители.... Даже имаше един филм с пропагандна насоченост наречен "Война без изстрел" - със спомени на очевидци и доста документални /или възстановени впоследствие с оригиналните участници / материали
                          may the Force be with you

                          Comment


                            #14
                            Защото не са врачки, че да знаят какво ще стане после.
                            А руският посланик явно е сметнал, че дава интервю за в. "Труд" от преди 89г.
                            Но не разбирам кое му е толкова невижданото, че чак такава реакция да предизвика у теб, Николай, малко ли подобни глупости, с различни "знаци", сме чули?
                            По моя преценка съм обективен.

                            Comment


                              #15
                              Han Solo написа
                              .........окупирали са ни, но се чудя защо тогава доста народ е излязал да ги посреща като освободители.... Даже имаше един филм с пропагандна насоченост наречен "Война без изстрел" - със спомени на очевидци и доста документални /или възстановени впоследствие с оригиналните участници / материали
                              Пропагандни са филмите, затова и това впечатление за всенародност. Там има и кадри от изпращането на съв.войски през 48-ма или 49-та, когато вече има ОФ по кварталите и пр.

                              Има обаче и такова посрещане. Свършва войната, свършват бомбите, свършват блокадите и притеснията, които властта в борбата си с партизаните създава на хората понякога; свършват военните ограничения.

                              Ако тези хора по улиците са знаели за степента на намеса, която СССР е щял да упражни върху България, надали са щяли да бъдат толкоз възторжени.
                              Впрочем, възторгът бързо е отминал, като са почнали да изчезват хора и като по гарите са застрелвали офицери и който им е угодно под предлог, че са "фашисти".

                              Огромното усилие на народите на СССР през войната е факт и това е положителното в днешните празници. Ако обаче властта му имаше ум да не налага на завоюваните държави комунизъм, и то брутално, сега щеше да има един сигурен пояс от независими съюзници.

                              За България пък въобще не е вярно, че е освобождавана и пр. Тя си е намерила цаката да се оправи и преди това. На 05.09.44 в България няма нито един немец, напуснали са по заповед на българската независима власт. Правителството е лявоземеделско. Нищо не е налагало да се обявява война на България, освен търсенето на повод за завземане на предварително отделената от "Тримата големи" територия. Забележете как спират на днешната граница с Гърция.

                              Comment

                              Working...
                              X