Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Новата опасност Чернобил

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Прекрасно. Всъщност днес всичко изглежда много по-ужасяващо. Територията , тази 30 км зона, е засекретена и се охранява. Но вие можете да си представите как се охранява такъв обект. Охраната просто не се престарава. По всяка вероятност на тях също не им се умира. В Русия имат интересни схващания за екстремните спортове. Има такива , които наричат себе си 'сталкери' по книгата на Стругацки. Сайта е хубав но снимките са отпреди 10 години. Аз за съжаление пропуснах да запазя изпратените ми от няколко приятели снимки на сегашното положение на нещата. Но филма 'Сталкер', който е от 1979 година, показва приблизително същите кадри. Толкова по въпроса има ли място научната фантастика в сериозното изкуство. Има! И то значително по-голяма от някои други видове изкуство. най-лесно е всичко да се забрави. Забравете го! Никога не е имало нещо подобно. Който навлезе в тази зона е сигурен мъртвец. Забравете какво ви приказват военните 'специалисти' по въпроса. Те са инструктирани да ви кажат онова , което ще ви кажат. Положението в България? Ами както се изказа един мой приятел, нас и радиацията не ни лови. Поразяването на българска земя е сравнимо с това в Белорусия. По едно време руснаците издигнаха лозунг за войната: 'Никой не е забравен, нищо не е забравено!'. Глупости на търкалета. Почти всичко е забравено. Съвсем малка част от днешните млади немци знае нещо за войната. Зае се само, че е имало война. Младите руснаци вярват, че все пак Русия е победила във войната, нещо което е трудно за вярвъне от германските ученици. А България просто никога не с я знели къде е , тя е там където е лято и има море за повечето германци. За Чернобил, се опитах да покажа, че опасността не само не е отминала (48 000 години), но днес е оче по актуална. Хранилищата на отработените радиоактивни материали си стоят так както преди 20 години. И не само храниличето до Чернобилската АЕЦ, но и още 4 хранилича в района на Днепропетровск, едно от които миналатза година е било наводнено! Познайте къде е отишъл радиоактивния прах от Днепър. Да чукаме на дърво, да сме живи и здрави. За децата ни, който има, не ми се мисли....
    Проблемът на форума :damnyou:

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
    Паисий Хилендарски

Comment

Хайде малко по-спокойно. Не оставяйте емоциите да вземат връх. Зоната била засекретена, не се знаело как ще се удържи радиацията, навсякъде било пълно с мутанти, който влезе там, умира. Нарисувахте дявола прекалено черен. Нищо засекретено няма. Просто е затворено за достъп, защото не може да се обеззарази местността. Ако някой желае, да влиза - има достатъчно радиация за всички. Иначе някои места са почистени - електроцентралата работеше допреди 2 или 3 години. А все още не са направили напълно автоматизирана централа. И служителите не са чак такива самоубийци.
      Отделно има някаква служба - забравих конкретно към кое учреждение са - които наблюдават природата там. Изненадващо бързо след евакуацията на хората се върнали дивите животни. И твърде добре се размножават. Естествено, има си мутации. Но самият факт, че местността не е изгоряла пустиня, а е по-жизнена от всеки резерват, е доста впечатляващ.
      Интересно ми е какво значи "да се удържи радиацията". Това да не е някаква река, която досега е била в язовира, ама заплашва да прелее? Заразена е природата в най-общ смисъл в околността - най-важното е почвата. Просто огромната част от радиоактивния прах е паднал там. Щом на няколко хиляди километра беше засечен облакът прах - както се каза, първите тревожни сигнали идват от Швеция - смятайте какво се е изсипало в 30-километровата зона. Само че този прах отдавна се е просмукал в почвата и няма къде да ходи оттам. Така че няма какво да се удържа.
      Който влезе, умира. Скоростта, с която радиацията убива, зависи от дозата. И това й е гадното. А пък дозата зависи и от времето, което прекараш там. Да не мислите, че авторите на показаните снимки са имали желание да умрат по особено мъчителен начин, затова са отишли на екскурзийка до Чернобил? Просто много вниматело са преценили рисковете и са изчислили колко време може да останат с минимални последици.
      А за гаранционния срок на саркофага - това ми се струва малко смешно. Като че ли може някой да даде гаранция. Всъщност още преди години се говореше за пукнатини в основата, но май не се чу повече. А смисълът на този саркофаг не е толкова да удържа прякото радиоактивно излъчване - то и без това си намалява достатъчно бързо с разстоянието. А да не позволи разнасяне на радиоактивен прах и остатъците от активната зона. Всъщност и да не позволи радиоактивно заразяване на праха, който минава в близост до активната зона. Теоретично не виждам особени конструктивни пречки старият саркофаг да се затвори в нов. Само че надали има желание за подобна операция.

Comment

Аз си мисля, че ако беше толкоз страшно други държави щяха да се намесят - Франция, Германия...
        По моя преценка съм обективен.

Comment

bsb написа
          Нищо засекретено няма.
          Може и да няма, кой да ти каже.

bsb написа
          Ако някой желае, да влиза - има достатъчно радиация за всички.
          Въщност руснаците предложили мястото(около 30 км.зона) да бъде зона за екстремен туризъм, но нямало желаещи и идеята се разсъхнала.

bsb написа
          А все още не са направили напълно автоматизирана централа.
          Това не ми е ясно. Ако искаш да кажеш, че управлението на реактора не е било напълно автоматизирано, съм съгласен. Всъщност почти не е било автоматизирано.

bsb написа
          Изненадващо бързо след евакуацията на хората се върнали дивите животни. И твърде добре се размножават. Естествено, има си мутации. Но самият факт, че местността не е изгоряла пустиня, а е по-жизнена от всеки резерват, е доста впечатляващ.
          Ами то и хората споконо могат да си живеят там. Никакъв проблем. Е ще се облъчат малко и ще умират по-начесто ама какво му е лошото, нали така?! Пък и тъкмо ще се ускори еволюирането им с тия мутации. Даже е полезна радиацията, ето на! Как се казваше оня филм с мутиралите... 'Х-мен' . Направо са в бъдещето тия хора , що се оплакват от тая радиация не разбирам....

bsb написа
          Интересно ми е какво значи "да се удържи радиацията". Това да не е някаква река, която досега е била в язовира, ама заплашва да прелее? Заразена е природата в най-общ смисъл в околността - най-важното е почвата.
          Говори се за един 'саркофаг'. Излят е от специален бетон и с определена дебелина и устойчивост. Ако си мислиш, че този саркофаг е заради почвата и вътре има само прах и радиоактивна пепел , прочети още веднъж какво има в един реактор на АЕЦ. Там са май 5 реактора общо. Вярно е , че станцията е работила доскоро. Ами ти се запитай защо.... А като не е опасно, да си живеят там, пък те се махнали. Май наистина не са самоубийци....

bsb написа
          Който влезе, умира. Скоростта, с която радиацията убива, зависи от дозата. И това й е гадното. А пък дозата зависи и от времето, което прекараш там. Да не мислите, че авторите на показаните снимки са имали желание да умрат по особено мъчителен начин, затова са отишли на екскурзийка до Чернобил? Просто много вниматело са преценили рисковете и са изчислили колко време може да останат с минимални последици.
          Точно така. Между другото знаеш ли с колко рентгена те облъчват като ти правят снимка? На година мисля че можеше безопасно да ти направят 7 снимки или нещо от този род беше. Незнам в момента как точно стоят нещата в България , но тук ти се прави радиологична книжка и се отбелязва всяка снимка. Като стигнеш нормата и спират да ти правят снимки...А че всички умират е ясно. Само някои умират по-бързо, а други по-бавно. Е, лично аз предпочитам да не минава втори радиоактивен облак над България, ама хора всякакви....

bsb написа
          А за гаранционния срок на саркофага - това ми се струва малко смешно. Като че ли може някой да даде гаранция.
          А! Че какво му е странното. Всяко производство се дава с определена гаранция. То вярно, че в България не се подхожда много сериозно към този проблем, ама чак пък смешно. Между другото проектираната гарантирана устойчивост на бетонна шапка е била 50 години, но преди десетина година направили преглед и смъкнали годността до 20 години поради споменатите пукнатини. Пукнатини по принцип има винаги, измерена е скоростта, с която се задълбочават.

bsb написа
          А смисълът на този саркофаг не е толкова да удържа прякото радиоактивно излъчване - то и без това си намалява достатъчно бързо с разстоянието. А да не позволи разнасяне на радиоактивен прах и остатъците от активната зона. Всъщност и да не позволи радиоактивно заразяване на праха, който минава в близост до активната зона
          Ами не! Саркофагът не е върху зоната, а върху реактора. Останалата прах си се разнася, нищо че е по радиоактивна от общия фон. Фактически абсолютно всичко има определно радиоактивно излъчване. Затова се говори за нормално такова и ненормално такова. До колкото разбрах като паднат около 300 бомби като тази в Хирошима се получава не особенно нормално излъчване, ерго - опасно си е!

bsb написа
          Теоретично не виждам особени конструктивни пречки старият саркофаг да се затвори в нов. Само че надали има желание за подобна операция.
          Желание има. Строежът на втория саркофаг е в действие (не го ли прочете?) . Пари няма и много се краде (което въобще не ме учудва...)

Но като цяло си прав. Няма място за емоции и паника. Стига да не стане особенно късно ....

"Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
          Паисий Хилендарски

Comment

.
            Last edited by ; 21-04-2006, 21:07.

Comment

Вало, и това го има! Искали даже да претопят техниката дето е участвала в почистването, но навреме се усетили, че е топла. Т.е. излъчва та се къса... Ама така или иначе ще изкрънкат парици, само незнам от кого

Паисий Хилендарски

Comment

.
                Last edited by ; 21-04-2006, 21:08.

Comment

И тука има хляб в тази идея Малиии...., досега да са омели площадката! Ама не четат, не четааааат! Иначе досега да са имигрирали в Украйна. И после на битака, радиоактивни изделия! Нови бе, бате! Парят!
                  Ама ние не сме, чак толкова лоши, че да ги открехнем и на тази тема! :sm199:

Паисий Хилендарски

Comment

Всъщност за претопяването, се оказало че и след като се претопи, металът ще продължи да е радиоактивен.
                    knowledge is power

Comment

.
                      Last edited by ; 21-04-2006, 21:09.

Comment

Ето Тука още снимки от Припят, изоставения град, както и две снимки, претендиращи да са от самия реактор! вижда се изтеклото ядрено гориво
                        knowledge is power

Comment

На севере Челябинской области в конце 50 х (1957) произошла авария которая была гораздо масштабней Чернобыльской по количеству выброшенного радиоактивного материала. Авария произошла на реакторе по выработке оружейного ядерного топлива. Радиоактивный след ушел на северо-восток. Интересно, сейчас по прошествию многих лет, проезжая эту зону (например дорога Челябинск-Свердловск проходит через не¸) удивляет природа в этих местах. Все вредные мутации в дикой природе не приживаются, остаются только полезные.
                          Незнаю как насчет разумных крыс, но по рассказам местных жителей лоси там невиданных размеров, а рыбы просто огромное количество и она очень крупная и вкусная. Да и без этих рассказов видно, что природа немного изменилась не только потому, что человек там стал меньше хозяйничать, а по другим причинам.
                          "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

виталий написа
                            На севере Челябинской области в конце 50 х (1957) произошла авария которая была гораздо масштабней Чернобыльской по количеству выброшенного радиоактивного материала. Авария произошла на реакторе по выработке оружейного ядерного топлива. Радиоактивный след ушел на северо-восток. Интересно, сейчас по прошествию многих лет, проезжая эту зону (например дорога Челябинск-Свердловск проходит через не¸) удивляет природа в этих местах. Все вредные мутации в дикой природе не приживаются, остаются только полезные.
                            Незнаю как насчет разумных крыс, но по рассказам местных жителей лоси там невиданных размеров, а рыбы просто огромное количество и она очень крупная и вкусная. Да и без этих рассказов видно, что природа немного изменилась не только потому, что человек там стал меньше хозяйничать, а по другим причинам.
                            хмм...я тоже не знаю как насчет разумных крыс, надеюсь это не люди которые уже подобие крыс :aaa:

Паисий Хилендарски

Comment

drugata poziciq: http://www.commongroundcommonsense.o...hp/t24195.html

Comment

аз съм с няколко заболявания и съм роден на 25 август
                                на същата злополучна година 86
                                вссички след злополучния ден са заразени и мутантите изобщо не са рядкост дори и в наща държава
                                само да попитам със какво са правени тези снимки че нещо са доста страни?????
                                е не това ама изобщо не е истина гледаите фиумчето
                                само 4мб но е наистина страшно

Comment

Working...
                                X