Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Премиерът: "В момента не е почтено да увеличаваме заплати."

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Премиерът: "В момента не е почтено да увеличаваме заплати."

    Не е почтено от едно правителство, на което му остават два месеца, да обещава увеличение на заплатите с 10 или 20 процента.
    Това каза в Благоевград премиерът Симеон Сакскобургготски по повод искането на учителския синдикат.

    Междувременно около 350 учители от Перник, в това число и представители на Синдиката на българските учители от Кюстендил и Радомир, блокираха за 20 минути движението по магистрала София - Кулата в района на село Драгичево.

    Педагозите настояват да се възстанови целодневната организация на работа в българското училище, да се повишат заплатите и да се назначат във всяко училище педагогически съветник, психолог и социален педагог.
    Пернишките учители апелираха за качествен учебно-възпитателен процес чрез подобряване на материално-техническата база и навлизане на модерните технологии в училище, информира БНР.

    Успоредно със скандиранията “Все така! Все до победата!” и с множеството лозунги, подкрепящи стачните искания на учителските синдикати към КНСБ и КТ “Подкепа” по време на протеста бе прочетена и декларация, в която недоволстващите се противопоставят на негативните процеси в обществото.

    Документът ще бъде изпратен в Министерството на образованието и науката, Министерството на финансите и Министерския съвет.

    Над 200 леки автомобили, камиони и автобуси бяха спрени от живата верига на кръстовището в Драгичево и станаха свидетели на учителския протест, предаде Дарик радио.
    ================================================== ========

    Учители на мълчалив протест пред финансовото министерство.

    Последно:
    Започват национални преговори по стачните искания на двата протестиращи синдиката. Това е записано в протокол, който бе подписан след продължилата близо 2 часа среща между представители на протестиращите учители и заместник-министъра на финансите Кирил Ананиев.
    Участниците в днешните разговори се споразумяха също така, че запазат правото си на диалог и до 4 май 2005 г. въпросът за 1% клас прослужено време ще бъде решен по същество.

    По-рано днес синдикатът на българските учители към КНСБ организира мълчаливо присъствие пред Министерството на финансите. Учителите настояват за увеличаване на работните заплати.

    Председателите на КНСБ Желязко Христов и на учителския синдикат Янка Такева бяха приети от зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев и директора на Дирекция “Бюджет” в министерството Добрин Пинджуров.

    Учителите искат от 1 април да получават по 1% за прослужено време, а от 1 юли заплатите им да бъдат увеличени с 20%.

    Те настояват още за поетапно назначаване във всяко училище на специалисти за работа с учениците, педагогически съветник, психолог и социален педагог в зависимост от броя на учениците в училището.
    До края на 2005 г. образователното министерство да утвърди съгласувана с отрасловите партньори стратегия за извънкласните и извънучилищните дейности, както и да бъде спрян административният натиск и разпорежданията за въвеждане на частни форми на работа в средното образование.

    Протестите на учителите започнаха от миналата седмица под различни форми. От Съюза на българските учители се заканват те да продължат до 19 май, а ако проблемите не бъдат разрешени, на 15 септември училищата може да останат затворени.

    Припомняме, вчера просветният министър Игор Дамянов коментира , че заплатите на учителите могат да бъдат увеличени, ако бъде формиран бюджетен излишък.
    Решение на проблема ще има, но поетапно, а не с 20% от 1 юли, защото още не е ясно какви ще приходите и дали има излишъци в бюджета, обяви още министърът на образованието.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Working...
X