Съобщение

Collapse
No announcement yet.

От 1 януари 2007 въвеждаме единната ЕС-здравноосигурителна карта.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    От 1 януари 2007 въвеждаме единната ЕС-здравноосигурителна карта.

    Един от основните ефекти в областта на здравеопазването след присъединяване на страната ни ще бъде възможността за предоставяне на медицинска помощ на българските граждани в страните от ЕС.

    Това стана ясно на проведената кръгла маса, на която Министерството на здравеопазването представи основните договорености, ангажименти и предстоящи задачи в здравната система у нас, произтичащи от договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

    От 2007 година работата на Националната здравноосигурителна каса ще е свързана и с възстановяването на разходи за медицинска помощ, оказана на български здравноосигурени граждани на територията на 31 държави от ЕС и Европейското икономическо пространство, съобщи директорът на НЗОК д-р Иван Букарев.

    Особеното при предоставянето на медицинската помощ в ЕС е, че във всички държави пакетът от услуги е различен.
    Правилото е, че медицинското обслужване се предоставя на равнището и със съдържанието в съответната държава, предоставяща медицинската помощ.
    Тази държава може да е различна от държавата, в която лицето е осигурено, но тя третира чужденеца като свой гражданин и му предоставя медицинските услуги от своя задължителен пакет за сметка на компетентната държава.

    Гражданите се осигуряват само в една държава и обикновено това е държавата, в която те работят, независимо от мястото на тяхното постоянно местоживеене. Така се гарантира социалната защита и се избягва двойното осигуряване.

    При временно пребиваване в друга държава за предоставянето на медицинска помощ се изисква да е налице неотложна необходимост, като се изключват някои случаи на хронични заболявания или на заболявания, започнали преди самото пътуване.
    С това се цели да се ограничи опасността от здравен туризъм, което може да подкопае обществено-осигурителните фондове на компетентната държава.

    Подготвя се въвеждането от 1 януари 2007 г. на Европейската здравноосигурителна карта, която ще е единственият документ, даващ право на спешна и неотложна медицинска помощ в ЕС.
    С нейното въвеждане ще се ускори процесът на възстановяване на разходите на държавата членка, предоставила лечение.

    Картата ще замества многобройните формуляри, които досега даваха достъп до спешната и неотложната медицинска помощ в ЕС.
    Разходите ще бъдат възстановени от институцията на държавата, в която пациентът е бил здравноосигурен, като се избягват проблемите с неточни формуляри и се намаляват административните разходи.

    В много случаи има несъответствие между това, което страните членки възстановяват като разходи за медицинска помощ в чужбина, и това, което получават като приходи отвън.
    Възстановяването на разходите за лечение на осигурени лица зад граница обикновено се извършва по реални цени. Това е и едно от основните финансови предизвикателства пред НЗОК след 2007 г.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

    #2
    Сега чувам че имало единна карта. За пръв път явно само в България ще бъде една карта или какво?
    Проблемът на форума :damnyou:

    "Чети историята и като познаеш от нея суетата на тоя свят, научи се да го презираш"
    Паисий Хилендарски

    Comment

    Working...
    X