Съобщение

Collapse
No announcement yet.

120-годишнината от Съединението на България

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    120-годишнината от Съединението на България

    Създаденият в Пловдив Национален комитет за честване 120-годишнината от Съединението на България предлага на всички заинтересовани граждани и организации да се включат в програмата и организацията със свои инициативи, съобщиха организаторите.
    Подготовката за юбилея започна през миналата година, като бяха издадени 12-листов юбилеен календар “120 години Съединение на България” и еднолистови календари. Беше възстановена и паметната плоча с релеф на майор Райчо Николов на пл. “Джумаята” и други паметни знаци, свързани със Съединението.
    Основните дейности, предвидени в програмата за настоящата година:

    1. Създаване на Национален комитет за честване 120-годишнината от Съединението на България под патронажа на г-н Георги Първанов – Президент на Република България и председателството на д-р Иван Чомаков – Кмет на Пловдив.

    2. Изготвяне на интернет страница “Съединението на България”, която да съдържа най-важните сведения, документален и снимков материал за събитието в помощ на ученици и любители на историята. Цялата информация за събитието се изработва от Исторически музей Пловдив, добавя се програмата за честването и се качва на сайта на Община Пловдив.

    3. Музейна образователна програма “Съединението на България от 1885г.” – изготвя се и се реализира от Исторически музей Пловдив, съвместно с Регионален инспекторат на МОН и отдел “Образование” на Община Пловдив (семинари за учители, музейни уроци, ученическа изложба, ученически конкурси, национална интернет олимпиада и национален интернет конкурс за есе на тема “Съединението”).

    4. Програма за медиите – поредица от материали в националните и пловдивските медии, които отразяват възлови моменти и акции на Съединисткото движение през 1885г.

    5. Основни усилия в дейността на Исторически музей Пловдив – цялостно обновяване на национална експозиция “Съединението на България от 1885г. и Сръбско-българска война” и нейното официално откриване на 6 септември 2005 година.

    6. Музейна изложба - “Военните дейци и Съединението на България” – гостуване на Национален военно-исторически музей София и официално откриване на изложбата на 6 септември 2005 година в зала “Съединение”.

    7. Съпътстващи изложби:
    - “Съединението на България от 1885г. в произведенията на българските художници” – подготвена от Историческия музей за гостуване на музеи в други градове.
    - Фотоизложба “Съединението на България от 1885г.” – с показване в пловдивски училища и институции през цялата 2005 г.

    8. Организиране на кръгла маса и дискусии в Пловдив и други градове на тема “Уроците на Съединението и нашето съвремие”, с участие на изследователи от Института за история при БАН, университетските центрове, библиотеки и музеи. Научни ръководители и водещи член.кор.проф. Георги Марков, проф. Андрей Пантев, проф. Елена Стателова и др.

    9.Основен акцент на Община Пловдив - изготвяне на Юбилеен плакет “120 години от Съединението на България”, който да се връчи на 6 септември 2005г. на официална церемония в зала “Съединение” на български държавници, изследователи на темата, наследници на дейци на Съединението и др.

    10. Традиционна програма за 6 септември: юбилеен крос “Съединение”, тържествен молебен, концерти на пл. “Стефан Стамболов”, концерт в зала “Съединение” на хор “Детска китка”, военни ритуали и тържествена заря пред Паметника на Съединението.

    11. Авиационно шоу в Пловдив посветено на 120-годишнината от Съединението на България - 6 септември 2005 г., начало 11.00 ч.

    12. Плакати за юбилея – “120 години Съединение на България”, “20 години музейна експозиция “Съединение на България”, музейна изложба “Военните дейци и Съединението на България”

    13. Тържествено честване с възстановка на събитията в град Съединние на 5 септември 2005г.

    14. Юбилейни издания: през годината се подготвят и отпечатват: - юбилеен билет за експозицията с литографията на Николай Павлович и текст “120 години от Съединението на България”, трикольорна лента с текст “1885 - 6 септември - 2005” – “Съединението прави силата”, брошура “Паметникът на Съединението” / с идеи и проекти за паметник от 1886, конкурс 1925, проект на Кирил Топалов от 1938г...., до 1885г. /, Хроника-албум на Съединението, албум “Съединението на България” и други издания.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

    #2
    Шести септември ? Тази дата не е ли по стар стил ?
    SEMPER AGRESSUS

    Comment


      #3
      По стар стил е. Голяма бъркотия! 3 март и 24 май - по нов стил, 6 септември и 22 септември - стар стил... и т.н. Иди, че се оправи! А Христо Ботев е роден в две различни години...
      "ДОЙДЕМ ЛИ НА ВЛАСТ, ВСИЧКИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ СВОБОДНИ И ВСЕКИ ЩЕ ИМА НАЙ-МАЛКО ПО ТРИМА РОБИ..."
      Предизборна програма

      Comment


        #4
        Ние можем ли да помогнем с нещо за този проект?
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #5
          Аз си имам един собствен проект по случая - кампания за играта Age of Rifles, посветена на войната със Сърбия. :tup:

          User Manual за играта:
          Stormloader offers BlueHost Coupons. Stormloader codes include many useful features and tools to build a website and create a personal site. BlueHost coupon code for Hosting at StormLoader
          We don't see things as they are, we see them as we are
          ---Anais Nin----

          Comment


            #6
            Периодът на предложенията мина...
            Сега вече се стремят да ги осъществят...
            Да видим, какво са намислили...














            Last edited by ISTORIK; 02-09-2005, 20:37.
            Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

            Comment


              #7
              Според мен Денят на Съединението следва да се празнува по нов стил, тъй като следва да се съобразим с въведената на 31.03.1916г. Григорианска реформа към Юлианския календар. Тук е мястото да отбележим, че през 1916г. допусната от администрацията и Църквата грешка довежда до големи неразбории и до ден днешен. През 1916г. всички църковни празници са преместени безогледно с 13 дни ( корекцията за ХХ век е 13 дни ) напред в календара - т.напр. Рождество Христово от 25.12. - на 06.01.; Гергъовден - от 23.04. - на 06.05. Празникът на Св.Св. Кирил и Методий - от 11.05. - на 24.05. Почти всички религиозни празници имат в основата си събития станали преди реформата от 325г. на Папа Григорий Х²²² ( Никейския събор ). Религиозните празници не е следвало да бъдат коригирани с 13 дни. Това недоглеждане е отстранено през 1968г., когато религиозните празници от православния календар са поставени на своите места по Юлианския календар. От тази гледна точка е коректно всички официални празници да се честват по т.н. нов стил.
              SEMPER AGRESSUS

              Comment

              Working...
              X