Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли вирус зад волана

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Има ли вирус зад волана

Има ли вирус зад волана
    Компютърните зарази застрашават и автомобилите, предупреждава Росен Босев в сп. Капитал light
    30.03.2005
    Съвременните автомобили са оборудвани със завидно количество електроника. Всеки квадратен сантиметър от купето е снабден с датчик, изпълняващ някаква функция.
    Фаровете се пускат автоматично, когато се стъмни. Чистачките сами започват да работят, когато капките дъжд ударят предното стъкло. А в случай че някой крайпътен стълб се изправи пред движещия се с 200 км/ч. автомобил, въздушните възглавници предпазват шофьора от по-сериозно нараняване.

Правилното функциониране на всяка една от тези благини е поверено на компютър. Но, както сигурно вече сте разбрали сами, компютрите могат да се заразяват с вируси.

Възможно ли е някоя подобна зараза да превърне превозното ви средство в неконтролируема купчина от ламарина?

Преди няколко седмици в интернет се появи новината, че "Lexus" (луксозната марка автомобили на "Toyota Motor Corporation") е помолила руската антивирусна компания "Kaspersky Labs" да намери начин да "дезинфекцира" бордовия компютър на моделите LX470, LS430 и Landcruiser 100.

Причината за това е вирус (подобен на тези, които застрашават последните модели мобилни телефони), който се е "качил" на борда благодарение на Bluetooth връзката на навигационната система.

Впоследствие от "Lexus" категорично отрекоха появилите се слухове. Но идеята, дори и хипотетична, че компютърните вируси могат да засегнат и превозните средства, може да ни накара да настръхнем.

Електронните схеми в най-новите автомобили много често предвиждат преплитането на няколко системи една с друга. По този начин бордовият компютър се информира и коригира най-различните показатели, влияещи върху моментното състояние на автомобила.

Към края на 2007 г. всички леки коли, излизащи от заводите на "Дженерал мотърс", ще бъдат оборудвани с телематичната система OnStar (OnStar.com). Информацията, събрана от датчиците, се изпраща в централата на OnStar чрез мобилна връзка.

По този начин от разстояние може да бъде направена диагностика на превозното средство (ако собственикът съобщи за наличието на проблем) или пък да бъде организирана спасителна операция в случай на пътен инцидент.

Чрез OnStar може също така и да бъде ъпдейтван софтуерът на бордовия компютър или пък да бъдат отстранени проблеми, свързани с електрониката на автомобила. А в случай че затворите ключовете в купето, можете и да отвори вратите на колата ви.

Когато вградения мобилен телефон няма нищо общо с "виталните" електронни схеми, положението е под контрол. Но автомобилът лесно може да стане уязвим, ако е оборудван със система от рода на OnStar. A тя далеч не е единствена по рода си.

В Европа "Пежо" и "Ситроен" екипираха най-новите си модели с подобната NaviDrive, a съвсем наскоро стана ясно, че Microsoft разработва телематична система за FIAT.

До момента няма официална информация за наличието заразени автомобили, които да препускат на свобода из асфалтовата джунгла. Но ако вземем предвид безграничния талант, с който са надарени съставителите на компютърни вируси, нищо чудно съвсем скоро да видим и това.

С цел да ви помогна, готов съм да заменя планинското ми колело с лексуса ви. Повярвайте ми, за ваше добро е...

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=710458&pp=31

Не че нещо, ама вие виждали ли сте Лексус? Импереца и ТВВ да си траят
    Иначе темата е съвсем сериозна.Самият аз карам такава бомба-колата ми има автопилот и коплютър, които управляват всичко :cry:
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

айде айде, автопилота ти не е никакъв автопилот ами cruise control
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Parabellum написа
      Има ли вирус зад волана
      Компютърните зарази застрашават и автомобилите, предупреждава Росен Босев в сп. Капитал light
      .......
      С цел да ви помогна, готов съм да заменя планинското ми колело с лексуса ви. Повярвайте ми, за ваше добро е...

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=710458&pp=31

Не че нещо, ама вие виждали ли сте Лексус? Импереца и ТВВ да си траят
      Иначе темата е съвсем сериозна.Самият аз карам такава бомба-колата ми има автопилот и коплютър, които управляват всичко :cry:
      Има някой и друг джип Lexus из София.
      Иначе не е толкова страшно. Проблемът - все още - не е във вируси. По-скоро е в бъгав (дефектен) софтуер. За съжаление с нарастването на изчислителната мощност на едночиповите компютри се увеличава изкушението да се поверяват все повече функции на един централен компютър. При което се стига до куриози като описаните в сп. "Аутобилд" преди време - БМВ 5, съвсем ново, при пускане на CD двигателят почва да прекъсва (или нещо подобно, за съжаление спомените ми са избледнели). Компютри в колите се прилагат от поне 20 години. Само че доскоро бяха специализирани устройства, които правеха само едно нещо, но го правеха добре. А сега май сме на път да се озовем в положението на кораба "Златно сърце", който беше твърде зает да се опитва да направи чай и не можеше да се измъкне изпод обстрела.

Comment

Живял съм малко време в щатите така че вероятно съм виждал
        Fairness is a wonderful attribute, Major Anderson. It has nothing to do with war."
        Page 97
        "Human beings didn't evolve brains in order to lie around on lakes. Killing's the first thing we learned. And a good thing we did, or we'd be dead, and the tigers would own the earth."
        Page 241
        "I am your enemy, the first one you've ever had who was smarter than you. There is no teacher but the enemy. No one but the enemy will tell you what the enemy is going to do. No one but the enemy will ever teach you how to destroy and conquer. Only the enemy tells you where he is strong. And the rules of the game are what you can do to him and what you can stop him from doing to you. I am your enemy from now on. From now on I am your teacher."
        Page 262
        Ender's Game

Comment

Working...
        X