Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Глобалните заплахи на климата

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Глобалните заплахи на климата

    Глобалните заплахи на климата

    Двуметрови преспи затрупаха улиците на Варна в началото на месеца. Според изготвена от НИМХ справка подобни тежки зимни условия във Варна е имало общо 17 пъти през ХХ век. Очаква се глобалното затопляне да доведе до зачестяване на екстремните метеорологични явления.

    Сценариите за следващите 100 години чертаят все по-чести и по-екстремни метеорологични явления

    ТАНЯ ПЕТРОВА

    Планетата Земя в следващите 100 години. В резултат от глобалното затопляне в северните региони ще съществува тенденция за развитие на повече растителност. В Сибир се очаква да се отглеждат нетипични досега култури. Летни жеги мъчат южните части на Европа, туристическите потоци се пренасочват към по-прохладни места. Има вероятност в южните части на България постепенно да навлиза типичната за Северна Гърция растителност. Към 2050 г. царевицата у нас ще узрява до 30 дни по-рано от обикновеното.
    Такъв облик чертаят повечето сценарии, симулирани с математически модели от климатолозите. Данните на специалистите показват, че последните 100 години поставят серия от притеснителни климатологични рекорди. Идният век се очертава още по-тревожен. За разлика от други исторически периоди заплахата този път идва от човешката дейност.

    Статистиката

    Затопляне от порядъка на 0,6-0,8 градуса целзий, каквото е измерено в последните 150 години, не звучи особено притеснително за неспециалиста. 150 години обаче е нищожен период на фона на развитието на планетата. Именно затова случването на серия от свързани и дребни на пръв поглед екстремни явления е повече от притеснително.
    10 000 години е отнело например на планетата да преживее Ледниковата епоха, и то под влиянието на мощни фактори като изменението в земната орбита. В продължение на цели 900 години - от 1000 до 1900 г., средните годишни температури в Северното полукълбо са се понижили едва с около 0,2 градуса. Индустриалната революция и постоянно нарастващите количества парникови емисии в атмосферата обръщат тази тенденция.
    Сравнителните анализи показват, че повишението на температурите в Северното полукълбо през изминалия ХХ век е рекордно за последните 1000 години. Последното десетилетие на ХХ век и 1998 година са били съответно най-топлото десетилетие и най-топлата година за периода.
    "Подобна тенденция към затопляне, макар и не толкова ярко изразена, колкото общо за Европа (1 градус целзий за последните 150 години), се наблюдава и у нас (0,4-0,6 градуса)", обяснява ст.н.с. Веселин Александров, ръководител на департамент "Метеорология" в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Минималните температури на въздуха у нас нарастват по-бързо от максималните, тоест скъсява се амплитудата между тях. Налице е и тенденция към засушаване през топлото полугодие, особено през последните две десетилетия.

    Сценариите

    Глобалните промени в климата засягат не само науката, но и обществото като цяло. Милиони долари се инвестират в разработката на различни сценарии за бъдещи климатични промени. Специалистите прилагат за целта сложни математически модели, използвайки за отправна точка една от причините за затоплянето - парниковите емисии. Те залагат различни нива на основните парникови газове - въглероден диоксид, метан, двуазотен окис, хлорофлуоровъглеродите, и отчитат влиянието им върху елементите на околната среда - атмосфера, хидросфера и литосфера.
    Доколко сложно е съставянето на тези модели показва изобилието от възможни резултати и пътища, по които ще се развиват социално-икономическите отношения на планетата и потреблението на енергия. Счита се, че това са едни от основните причини, които биха повлияли върху нивата на парникови емисии в атмосферата.
    Основно учените използват 4 основни сценария за възможните социално-икономически световни и регионални промени, разработени и с участието на Световната банка за 3 отправни периоди - 2020, 2050 и 2100 г. Тези 4 основни сценария имат още 40 подварианта.
    "Някои от сценариите се базират на предположението, че ще има икономически прогрес, който ще бъде поделен равномерно между богатите и бедните страни - тоест разликите между тях ще започнат да се смекчават", обяснява Александров. Очаква се, че подобно развитие ще се отрази положително на климата, защото бедните страни в момента не разполагат с необходимите средства, за да прилагат мерки за ограничаване на парниковите емисии. Специалистите обаче признават, че този вариант не е особено реалистичен. По-вероятно е през близките 20 години икономическите различия още повече да се задълбочат.

    Перспективата

    Въпреки различните подходи и изходни данни, повечето модели рисуват сходна картина за предстоящите промени в климата. Очаква се до края на ХХI век глобалната средна температура на планетата да нарасне с нови от 1,4 до 5,8 градуса целзий. Подобна тенденция се очертава и на Балканския полуостров - от 2 до 5 градуса увеличение на средната температура. По-притеснителни според специалистите обаче са очакваните промени в разпределението на валежите. Сценариите за нашия регион включват слабо увеличение на валежите през зимата и спад - през лятото. Според климатолозите това ще има сериозно отражение върху селското стопанство и трябва да се има предвид от планиращите органи, когато взимат решения.

    Ефектите

    Няма сфера, която на практика да не бъде повлияна от глобалните изменения в климата. Очаква се на базата на задаващите се климатични измествания да се наблюдават серия от промени и в природата, и в различните сфери на обществена дейност.
    При подобно затопляне промените в природните екосистеми са неизбежни, считат специалистите. Очаква се постепенно изместване на север на европейските климатични зони. Зоните за живот ще се издигнат на по-висока надморска височина и в планините. В сегашните иглолистни гори ще навлизат широколистни дървета.
    Възможно е да настъпят и сериозни изменения в някои междувидови вазимоотношения - например при опрашването на растенията, тъй като различните видове - растителни и животински, се влияят от различни сигнали на околната среда, като топлина и светлина.
    Много по-сериозни са опасенията от друго следствие на затоплянето - нарастващата честота на екстремни метеорологични явления, като интензивни валежи и наводнения, засушавания, силни ветрове и бури, горски пожари, екстремни температури.
    "Увеличените количества парникови газове в атмосферата променят радиационния баланс и водят до затопляне в атмосферата. Това влияе на всички елементи на климата - налягане, атмосферни циркулационни центрове и системи променят структурата си", обяснява Александров. Според него показателни за това са и ураганните снежни бури у нас тази зима, наблюдавани например в района на Варна. Последните бяха най-интензивни за 50-годишен период. Би могло да се споменат и разразилите се бури в Родопите, свързани и с интензивното снеготопене, предизвикващо значимо повишаване на повърхностния отток.
    Особено сериозни последствия в икономическата сфера се очертават за туризма, застрахователното дело, здравеопазването. Според статистиките загубите от катастрофални бедствия от 1950 до 1990 г. са нараснали над 10,3 пъти - от 3,9 на 40 млрд. долара. Очаква се оценяването на риска при застрахователите да става все по-трудно и да доведе до по-високи застрахователни премии. Ще се увеличават и националните бюджети за предотвратяване на бедствени ситуации.
    А доколко важни могат да са последиците за здравето показва преминалата топла вълна във Франция през лятото на 2003 г., довела до 20 000 смъртни случаи.
    Влезлият в сила през тази седмица Протокол от Киото цели именно това - ограничение на концентрацията на вредни парникови емисии. Според него развитите страни трябва да намалят вредните си емисии средно с 5%, като за всяка държава е определено лимитиращо национално ниво. България няма проблем, дори може да изтъргува част от незапълнената си квота от вредни емисии.

    ТАНЯ ПЕТРОВА
    Новини и анализи на актуални политически, икономически, културни и спортни проблеми.
    Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

    #2
    Решаващ фактор за повишаването на температурата през 2005г. ще бъдат проявленията на климатичното явления Ел Ниньо и човешката дейност - газовете, предизвикващи парников ефект, както и такива фактори като изригванията на вулканите, в резултат на което в атмосферата се изхвърлят огромни количества миниатюрни частици и пари на сярната киселина.

    Comment


      #3
      Не очаквайте много подобрения. Американците така и не подписаха документа от Киото, а те са най-големият замърсител. Обаче след това всички ще страдаме. Като вица за триглавата ламя и водката...
      „Аз, Драгомир, писах.
      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

      Модератор на раздел "Военна Авиация"

      Comment


        #4
        Айде пак американците виновни... Дали тоя процес не е по-мащабен от дейността на разнличните държави?

        Comment


          #5
          От научна гледна точка(изказана по ртц-канал1 на Русия) данните са изключително противоречиви-от глобално затопляне до...нов ледников период!Но всичко е мнооого далече от нашето време.

          Comment


            #6
            Да не трябва пак да се местим?

            Всъщност, каква е причината за Великото преселение на народите? Лев Гумильов казва, че Волга текла отдруго място в началото на Първото хилядолетие....

            Comment


              #7
              Една рецепта за "ледниковия период":

              Студено е дявол да го вземе,
              Студът те реже като ножици,
              Човек за да се съвземе
              Му трябват барем ТРИ ГОСПОЖИЦИ !!!

              Comment


                #8
                )

                Всъщност, историята знае примери.
                Когато викингът се разболявал, крайната мярка за спасението му била от двете му страни да легнат двете най-яки красавици на селото, разбира се, в съответен вид.... Е тогава вече ако не се свестявал, го отписвали съвсем.

                Comment


                  #9
                  В един от предишните си животи бях Викинг :nod:

                  Comment


                    #10
                    подпоручикъ-летецъ написа
                    В един от предишните си животи бях Викинг :nod:
                    Искаш да кажеш замръзнал викинг близо до селото си.
                    „Аз, Драгомир, писах.
                    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                    Модератор на раздел "Военна Авиация"

                    Comment


                      #11
                      Пилот написа
                      Искаш да кажеш замръзнал викинг близо до селото си.

                      Аха - така и не можахме да го свестиме..... :p
                      "Нима, Създателю,
                      съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
                      мигар аз самият съм те молил
                      от мрака да ме извлечеш?"

                      Comment


                        #12
                        Напротив, свестихте ме Ама взе та ми хареса и исках да ме свестяват отново и отново и отново

                        Comment


                          #13
                          Недейте отвлича темата с празни приказки! Има си друг форум за тях.
                          albireo написа
                          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                          Comment


                            #14
                            Виноват :wall: :wall: :wall:

                            Comment


                              #15
                              Що да са празни? Трябва да се учим от историята!

                              (Добре, де, добре..)

                              Comment

                              Working...
                              X