Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сев. Корея.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Сев. Корея.

Ради бога не сочтите за пропаганду соц.образа жизни
    Просто для меня это достаточно редкая подборка фотографий
    о закрытой от "демократических" стран государстве...
    "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Преди няколко месеца по нашата телевизия показваха документален филм на наш журналист за Северна Корея - беше интересно и доста ужасяващо в много отношения (филмът в никакъв случай не беше специално негативен или нещо подобно) - малко приличаше на някаква кръстоска между фантазмите на Оруел и "Обитаемия остров" на Стругацки. Въобще, прави впечатления на страна, където ценностите са абсолютни, а армията и службата в нея са въздигнати в култ (и май са най-престижни).
    Инак като гледах снимките на този сайт се върнах с 20 години назад. Интересно е, че на една от снимките (вижда се мост и нещо като голяма градска артерия) почти нямаше коли - може би една-две. А изглежда бая широк и голям път.
    Last edited by gollum; 27-01-2005, 15:09.

Comment

Я тоже это сразу заметил, но откуда там будет много коли , если у них
      с бензином огромные проблемы.
      И в метро мало народу...
      Мне их совершенно не жалко, скорее больше жалко себя. Ведь у них
      есть смысл жизни, а мне его приходиться придумывать... Прич¸м я не уверен, что то к чему я сейчас стремлюсь - правильно.
      "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Ведь у них есть смысл жизни, а мне его приходиться придумывать... Прич¸м я не уверен, что то к чему я сейчас стремлюсь - правильно.
        Мисля че именно това се нарича "свобода" и аз я предпочитам пред това някой-някъде да ми предписва какъв е смисълът на моето съществуване. Разбира се, свободата като цяло е по-трудна и предполага повече кризи и неуспехи. Въобще, според мен в Северна Корея въобще не са посторили социализъм или нещо подобно, а порсто са намерили нова форма на абсолютната монархия в азиатски стил.

Comment

По отч¸там всеми нами уважаемого агентства (управления)http://www.cia.gov/cia/publications/.../2004rank.html
          Сев.корея выглядит по таблицам далеко не лучшим образом, (впрочем как и Болгария с Россией ), но разница по местам в таблицах огромна, а по сути не очень.
          Кстати, на этой ссылке очень много информации, которую просто так и не найдешь...

Comment

Чудно дали тая държава ще претърпи нормалната за такив вид строй еволюция. Май вече почва - ходят с нормални дрехи, а не с костюми с портрет на ревера. Не знам аз правилно ли е това, към което се стремиме сега, но онова тяхното е върхът на неправилността. Ей на, нямат какво да ядат, щгът и западът ги хранят. Властта властва, не може си изпълни елементарното задължение да си изхрани народа, а народът го хранят чуждите правителства - ей на това му се вика далавера. Затова е направиха атомна бомба, щото иначе не могат се задържа на власт.
            Тц, за нищо не стават и те, и строят им.

(А фотките ухаят на пропаганда - много красиви, бе! Филма по БНТ друго показа.)

Comment

Снимките са интересни, но показват монументалната страна на държавата - обръщате ли внимание на празните улици, на малкото хора по тротоарите и т.н. Народа им умира от глад, онея атомни бомби строят... Да не говорим за гениалната идея да построиш най-голямата арка на света, да започнеш да строиш (и после да оставиш незавършената сграда да грози столицата) най-високия хотел в света, разни 170 метрови кули и 35 тонни статуи на лидера и т.н. Красиво е, но не е логично...

Comment

По поводу пустых улиц.
                Конечно, странное чувство от просмотра этих фото, как будто страна вымерла, ведь у них маленькая территория а население 22 миллиона...
                Хотя я вспоминаю времена Андропова ( хотя был ещ¸ совсем пацан)
                тогда улицы в СССР тоже были пустые, все в рабочее время работали а не шлялись по разным личным делам

Comment

Да, а и аз помня времето на Андропов. Той явно беше решил, че икономиката се оправя със силови мерки. Той явно е бил роден за друго време, май най-подходящ би бил за времето на Сталин, когато са пращали в лагер за закъснение за работа.
                  Но в периода на 80те хората просто вече бяха изгубили вяра в социализма и никакви мерки които човек като Андропов би измислил не биха свършили работа. Нашия бай Тошо беше значително по-разумен и ако не бяха глупавите заповеди от Москва, най-вероятно прехода щеше да бъде по-лек за нас. Направете си сами сравнението - от една страна имаме силов подход, а от друга - постепенно, донякъде половинчато, но все пак постепенно движение към пазарна икономика.
                  За самата Северна Корея просто не ми се говори, авторитарните режими просто не ми харесват.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

KG125 написа
                    .....................
                    (А фотките ухаят на пропаганда - много красиви, бе! Филма по БНТ друго показа.)
                    Ако си мислиш че филма на БНТ не е пропаганда а и май не си прочел обяснителните текстове а само си гледал снимките баща ми е бил в северна Корея преди 15-20 години и описа точно такава картина кавато и този руснак... мен ми беше доста интересно да чета и разглеждам тази страница
                    may the Force be with you

Comment

Ако си мислиш че филма на БНТ не е пропаганда
                      Точно този филм, който гледах, не мисля че беше пропаганден.

баща ми е бил в северна Корея преди 15-20 години и описа точно такава картина кавато и този руснак...
                      Знам, и аз съм чувал същите описания, но за преди 15-20 години, а не за сега. Ако си спомняш, след това те приживяха много сериозна криза и общо взето и в момента зависят доста от доставките на хуманитарни помощи от ООН. Причината е, че отделят всичко за армията (като численост е една от най-големите в света) и за монументално строителство. А атмосферата в страната, доколкото знам, никак не е прекрасна - изгардили са си нещо като абсолютна монотеистична религия, в която бога е Ким Ир Сен, а неговият пророк - текущият партиен бос (синът му). Ходят на посещения на задължителни посещения на монумента му (нещо като хаджийството в христианския свят или ходенето до Мека при мюсюлманите). Въобще, Северна Корея е някакъв уникален пример за Средновековна азиатска абсолютна монархия реализирана в съвременността.
                      Що се отнася до снмиките - вероятно са общо взето подбрани (а може би и не пускат да се снима навсякъде). Да речем, когато бях в Китай средата на 80-те години бих могъл да заснема както сходен с този матерал (прекрасни огромни небостъргачи, огромни усмихнати тълпи по улиците, огромни магистрали по които фучи лавина от западни коли), така и много ужасяващи гледки. Интересното бе, че границата между двата свята често бе една или две пресечки - от края на ХХ век изведнъж се озоваваш в някакво ахронично пространство, което трудно може да бъде поместено във времето (може да е ХV в., а може и да е V в. ).
                      Въобще, недейте да се ловите по една колекция от снимки и съответния текст (още повече, че човекът очевидно е искал да произведе съответния ефект (за което не се учудвам - тази носталгия и желание нещата да са други ги срещам достатъчно често и тук - не е чудно, че хората си търсят мечтите на всякакви странни места (много европейски интелектуалци в средата на миналия век са ги откривали в СССР по сходен начин))).

Comment

Han Solo написа
                        Ако си мислиш че филма на БНТ не е пропаганда а и май не си прочел обяснителните текстове а само си гледал снимките баща ми е бил в северна Корея преди 15-20 години и описа точно такава картина кавато и този руснак... мен ми беше доста интересно да чета и разглеждам тази страница
                        Бе то си е интересно, обаче достатъчно снимки и реалности съм гледал от соцдържави, та да не знам кое как е. Хеле па тиа там са затънали до гушата.

Comment

KG125 написа
                          Бе то си е интересно, обаче достатъчно снимки и реалности съм гледал от соцдържави, та да не знам кое как е. Хеле па тиа там са затънали до гушата.
                          За затънали, затънали са, но на ония психиката и светогледа нямат почти нищо общо с европейските, не ги подценявай и южните и северните, една приятелка ходи миналата година в Южна Корея- работи там и разправи и за тях доста интересни и странни неща
                          may the Force be with you

Comment

Да, за това си съвсем прав, Хан Соло - те са напълно различни от нас като мислене и светоусещане.

Comment

Han Solo написа
                              За затънали, затънали са, но на ония психиката и светогледа нямат почти нищо общо с европейските, не ги подценявай и южните и северните, една приятелка ходи миналата година в Южна Корея- работи там и разправи и за тях доста интересни и странни неща

Това да. И Япония, и Китай и въобще Азия, хеле пък тази й част е много различна, но и много напред в това отношение.
                              Само че, какъв показателен контраст - Южна Корея и Северна..... Такъв режим мине ли през една страна, така я удря, че трябва да си китаец, за да се съвземеш. Не знам ще могат ли.

Comment

Working...
                              X