Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Рамбовци

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Рамбовци

    в-к "24 часа" 6 януари, автор Любомир Денов

    В рамките на проекта "Войник на бъдещето" МО разработва цяла серия от нововъведения в екипировката, съобщи ст.н.с. д-р Георги Маринов, ръководител на проекта.

    Най-динамично развиващата се част от проекта засяга облеклото и индивидуалната екипировка. Само за 2 години работният колектив разработи и внедри ново полево камуфлажно облекло. В снаряжението на войника вече влизат тактическо елече, многофункционална раница, спаленчувал, шанцов инструмент, специални наколенки и подлакътници, предпазващи от нараняване при падане. Камуфлажното облекло е невидимо в инфрачервения диапазон с дължина на вълната от 400 до 1 200 нанометра.

    Разработена е нова серия тъкани за полеви униформи с т.нар. дишаща мембрана, които най-напред ще бъдат въведени в силите за специални операции.

    Наскоро в снаряжението на боеца бе добавена т.нар. водна раница. Тя събира до 3л. течност и войникът може да пие от нея в движение, без да изпуска от ръце оръжието си. Раницата завършва с накрайник, чийто мундщук се достига само с едно движение на главата.

    Новият шанцов инструмент по нищо не напомня за традиционната лопатка. С него може да се копаят индивидуални окопчета за стрелба, да се режат храсти и клонки, дебели до 70 см. Острието му може да се фиксира под ъгъл 45 и 90 градуса спрямо дръжката. Инструментът тежи само 1,1 кг, а дължината му в сгънато положение е едва 24 см.

    Приоритет за проекта са средствата за оцеляване в екстремни условия. Те включват портативна въдица, сгъваем трион, източник на т.нар. студена светлина, комплект за добиване на огън независимо от условията, универсален компас.

    Следва втора част !!!
    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

    Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

    Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

    #2
    Shelenberg написа
    в-к "24 часа" 6 януари, автор Любомир Денов

    В рамките на проекта "Войник на бъдещето" МО разработва цяла серия от нововъведения в екипировката, съобщи ст.н.с. д-р Георги Маринов, ръководител на проекта.
    .....................
    ................................Приоритет за проекта са средствата за оцеляване в екстремни условия. Те включват портативна въдица, сгъваем трион, източник на т.нар. студена светлина, комплект за добиване на огън независимо от условията, универсален компас.
    Следва втора част !!!
    Много подвеждащо заглавие :weird: Екипировката не може да замени натренираността, а и ако туй дето го пише е вярно:
    Камуфлажното облекло е невидимо в инфрачервения диапазон с дължина на вълната от 400 до 1 200 нанометра.
    ще е много интересно да се наблюдават професионалните "войнички" през инфрачерван визьор.... сигурно го правят за деморализиране на противника
    may the Force be with you

    Comment


      #3
      Японците са разработили технология за истински оптически камуфлаж, който прави дреха (и носещият я разбира се) да изглежда прозрачна. Ще видим какво ще излезе.


      Han Solo написа
      Екипировката не може да замени натренираността
      Това май напоследък все повече се забравя...
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

      Comment


        #4
        А също и това: http://www.spy.th.com/through.html


        X-ray colour vision

        Comment


          #5
          Това звучи доста фантастично. А има ли някаква статия по въпроса?
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

          Comment


            #6
            Абе аз преди година две да е било виждах снимки на този японски камуфлаж и да ви кажа гледката беше впечатляваща и на разстояние повече ор 200 300 метра е доста трудно различим.А тези нови джаджи които измислят мен лично много ме дразнят защото така се обезличават личните качества на войника и въобще войната е почнала да се комерсиализира и тя.УЖАС!Вчера във в.Труд имаше снимчица на новия боен робот в армията на САЩ за такива като нас със Шеленберг които мислят да стават войници това си е чиста кражба на хляб от някакви ламариниСега вече съчуствам на работническата класа когато е вдигала бунтове срещу навлизащите нови машини които да заместват човешкия труд
            ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

            Comment


              #7
              Спокойно, този нов робот се нуждае от човек-оператор, който да го управлява .

              Comment


                #8
                Araslan написа
                въобще войната е почнала да се комерсиализира и тя.
                :lol:

                Войната от край време си е комерсиална дейност
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                Comment


                  #9
                  Портативна въдица, а? А дали е необходимо да имат билет?!? Представям си го нашия Рамбо, седнал на брега на реката и мори кленовете на джанка
                  "I'm a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!"

                  Comment


                    #10
                    Втора част

                    Пак в-к "24 часа" от 6 януари, автор Ярослава Прохазкова

                    Българският боец сега мъкне на плещите си 50 кг екипировка, все едно е качил 16-годишен юноша. След време товарът на войника ще се олекоти с 50-60%, какъвто е натовският стандарт.

                    Индивидуалният пакет на българските рейнджъри в Ирак е един от най-тежките, обяснява проф. Георги Високов, член на управителния съвет на Националния координационен съвет за нанотехнологии и заместник-председател на Съюза на химиците в България.

                    Предвижда се към 2025 г. бронежилетката да тежи 2-3 кг, сега е цели 15-16 кг. Тези дни учените отиват в текстилната фабрика "МАК-Габрово" за пилотни изследвания. Ще вложат в полиакрилонитрилната нишка на платове съвсем малки количества нанопрах. Това са частици с размери между 10 и 70 нанометра.

                    Така ще се подобрят с пъти водоустойчивостта, горимостта и здравината на платовете. Благодарение на новите свойства униформата ще си сменя цвета според околната среда като хамелеон. Разработката на учените е под егидата на Министерството на отбраната. Нанопраховете се получават в лабораторията "НАТО, технологии за отбрана" на Химикотехнологичния и металургичен университет, чийто шеф е доц. Цвети Цветков.

                    Следващата ни цел е платовете да бъдат изработени на базата на нановъглеродни тръбички, разказва проф. Високов. Това са влакънца с много малък диаметър от порядъка на няколко десетки нанометра. Те обаче са много здрави. Само едно влакно може да издържи до 2 кг. Учени и студенти от Масачузетския технологичен университет в САЩ, финансирани с 50 млн. долара, също ще създават такива облекла за военните при борба с тероризма.

                    Към униформите ще бъдат включени различни миниатюрни механизми и устройства с наноразмери. Идеята на Пентагона е до 2025 г. войниците да бъдат облечени с такива тънки униформи, които не само да бъдат еластични, но и да издържат на куршуми и взривове.

                    Ще се работи и за създаване на сензори към облеклата, които ще следят физическото състояние на бойците - пулс, кръвно налягане, работа на бъбреците, червата, черния дроб, жлезите, обяснява доц. Цвети Цветков, който е съветник в парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност.

                    Ако войникът е ранен и започне да тече кръв, веднага съответния сензор по електронен път ще даде сигнал за опасност в медицинския център. Автоматично ще се включи и магнитна система, която втвърдява феромагнитна течност и раната престава да кърви. Войникът може да изчака, без да има опасност за живота му, докато пристигне и лекар.

                    Такива въглеродни микротръбички в момента произвеждат фирмата "Мицубиши" в Япония. Цената е висока - от 1000 до 5000 долара за 1 кг. Очаква се в близките години да падне до 40-50 долара за кг, а ние имаме възможност да произвеждаме такива материали, обяснява проф. Високов. Той се занимава с разработването им от 30-35 години. С облекла от микротръбички българските войници всъщност ще носят униформи на цената на дрехите, които облича Клаудия Шифър.

                    Като се вложат тези материали в подметките на обувките на войниците пък, тяхната устойчивост ще се увеличи и вместо 1 година ще ги носят 10. В индивидуалния пакет на войника в САЩ има специална фунийка, с която може да пие вода дори от най-замърсената локва. Тя минава през нанофилтър и се обеззаразява. Същото ще се разработи и за нашите бойци.

                    Американските войници ползват специални козметични чантички, в които има около 12 вида различни кремове за откритите части на тялото в различни условия. У нас също ще се разработят такива мазила, които са на база нанотехнологии. Те пазят от слънчевите изригвания, от прах, от киселинни дъждове, от химическа атака. В пустинята по време на кувейтската офанзива бяха подпалени всички кладенци и тогава се образува киселинен облак с диаметър 2000 мили, колкото е разстоянието от Ню Йорк до Флорида, изтъква доц. Цветков.

                    Той казва още, че ще се създадат и технологии за повишаване с десетки и стотици пъти здравината на метала и сплави. Нанозащитните екрани например ще са с дебелина 10 милиметра. От едната страна може да духа плазмен факел с температура 1800 градуса, а от другата страна офицер от НАТО да си е подпрял двете ръце.

                    Японците използват широко въглеродните нанотръбички. Те произвеждат около 30 милиона мобилни телефона, които са направени на тази основа, допълва проф. Високов. Правени са опити за здравината на апаратите. Кутийката е толкова е здрава, че не се поврежда дори ако през нея мине тежкотоварен камион.

                    В Страната на изгряващото слънце строят и такива небостъргачи, които не могат да бъдат разрушени и при силно земетресение.
                    Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

                    Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

                    Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

                    Comment


                      #11
                      някой май е вманиачен на тема нано и си мисли че като е наукообразно ще е много интересно, ама тая журналистка май не се усеща какви наноглупости говори :stupid: интересно ми е / не разбирам много/ как като се запълни пространството между нишките с нанопрах въпросния плат ще диша... не е ли по-добре да се разработват материали които са с високо повърхностно напрежение и отблъскват водата а същевременно са достатъчно рехави за да позволяват преминаване на въздуха... това май си е за тема хумор
                      may the Force be with you

                      Comment


                        #12
                        gollum написа
                        Спокойно, този нов робот се нуждае от човек-оператор, който да го управлява .
                        Ау ако знаеш колко ме успокои
                        ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

                        Comment


                          #13
                          Имаше едно предаване по телевизията - само не помня дали по "Дискъвъри", или по BBC World, където трябваше да направят "невидима" кола. Невидима с просто око от около 50 метра. Вече не си спомням подробностите, но и двете групички състезатели постигнаха известен успех. Едните сложиха плоски плазмени екрани от едната страна на колата и камери от другата. Общо взето, вършеше работа, макар че при движение се забелязваше. Другите покриха колата с огледала. Ефектът беше същият - при движение се забелязваше, но спряла се сливаше напълно с околната гора. Доста впечатляващо беше, когато увиха един човек с плат, покрит с парченца огледала - най-обикновени стъклени огледалца. От 20-ина метра не можеш да го видиш в гората, стига да стои неподвижно.
                          Композитни материали за масова употреба на базата на нанотръби? Небостъргачи с композитни материали в конструкцията? Тая да не е пътешественичка във времето, дошла от бъдещето?
                          Американските войници имали портативен филтър за вода и ние ще разработваме същия. Интересно, като сме в НАТО, няма ли да ни е много по-бързо, по-лесно и по-евтино да купим стотина хиляди от намиращите се на въоръжение в САЩ.
                          Дрехите били прозрачни за инфрачервеното излъчване. Е, явно се има предвид, че не го пропускат. Само че ми е интересно какво става с човек, който не може да излъчи в пространството топлината, отделена от тялото. Макар че не знам какъв е спектърът на излъчваната от човек енергия, явно има излъчване в този диапазон от инфрачервената област, за да бъде споменавана изрично.
                          По повод на желанието на Хан Соло да наблюдава войничките в инфрачервено - преди около пет години бяха голям хит първите домашни видеокамери, които можеха да снимат при практически пълна тъмнина. Оказа се, че доста добре снимат на дневна светлина през множество тъкани, масово използвани за дрехи. Из интернет със сигурност е пълно с такива снимки, аз самият съм виждал няколко. Познават се по монохромното изображение с нюанси на зеленото, макар че предполагам, че зависи и от камерата.
                          От слънчевите изригвания не ни ли пази атмосферата на Земята? Ама друго си е специален крем да имаш.
                          И нещо друго, което ми прави впечатление. Все пак вече не сме осемдесетте години. Защо продължават все японците да разработват технологии, които никой не е виждал, но някой някъде е чул за тях? Сега, като се замисля, това може да е любопитно културологично проучване - кой прави тайните технологии. САЩ - "Аврора", психотропно оръжие, черни хеликоптери, извънземни технологии. СССР/Русия - плазмен екран, психотропно оръжие, медиуми в разузнаването. Япония - всякакви компютърни и технологични джаджи като мобилни телефони с нанотръби (може и да има, ама сигурно са по 500 долара парчето) или небостъргачи от въглеродни влакна, или пък неутринния генератор отпреди месец-два.

                          Comment


                            #14
                            Абе според мен има бъдеще нанотехнологията макар че може да има и доста недостатъци така че съм и малко скептично настроен към нея.
                            Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

                            Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

                            Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

                            Comment


                              #15
                              Аз пък доста враждебно
                              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

                              Comment

                              Working...
                              X