Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Време разделно...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Лзл, ще се поясня по първите две изречения - ти отпарвяш въпроса "с какво помагате на България?" (като контекстът ти е, поне както аз го разбирам, "иначе откъде-накъде се зовете българи") към емигрантите, като същевременно перди това сам дефинираш, че може да се помага само ако се остане в България. В първите две изречения от предния ми пост единстевно отбелязвах нагледно логическата грешка в твоята постановка.
    Като оставим това съм общо взето съгласен с теб, но тъй като влагам определен смисъл в понятието българин не смятам, че то не може да се прилага към българските емигранти. Отделен въпрос е, че много от българите "тук" и "там" не са кой знае колко загрижени за България. Важното е, че позицията им не се определя според това дали са "тук" или "там", а според това как чувстват/виждат/изказват нещата.

Comment

Я да подредим нещата малко:
      В България:
      имаме хора, останали тук, които искат да променят нещата;
      имаме и хора, останали тук, на които не им пука или не желаят промени.

Извън нея:
      емигранти;
      хора намиращи се навън за обучение.

Междинни категории:
      хора живеещи тук по 4-6 месеца и съответно работещи там също по толкова време.

Срещу кои от тези категории (а ако искате ги допълвайте) има възражения?
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

gollum написа
        Отделен въпрос е, че много от българите "тук" и "там" не са кой знае колко загрижени за България. Важното е, че позицията им не се определя според това дали са "тук" или "там", а според това как чувстват/виждат/изказват нещата.
        А, още по-важното е, че като са тук и работят честно, волю-неволю "помагат", а навън - не. Което е по-важно от чувства/виждания/изказвания.

"Възражения", аз, имам към "хора, останали тук, на които не им пука или не желаят* промени." и "емигранти". А тея дето половината време работят там, поне в моите представи, най-често са нискоквалифицирани работници. И за жалост не добиват знания, умения, нито съществени пари.

*- те уж всички желаят, ама ако може без да се мърдат
        По моя преценка съм обективен.

Comment

lzl написа
          "Не мога да разбера едно, защо се смята, че всички емигранти са тотално скъсали с България и вече не са българи? Това може да се каже с право едва за второто поколение."
          Защото малко са хората, които се връщат, затова. Ако учите навън и се върнете да работите тук (а не да похарчите "многото" пари) - уважение. Ако не...
          Ами да де, и аз това казвам - може да съдиш вече чак за второто поколение, при свършен факт един вид. А ми се струва, че ти отписваш всеки дето дори само е поставил крак извън граница.
          Но генерално ми се струва безсмислен спор. Лично аз не се чуствам като че ли България ще се срине в дън земя ако не съм аз да я подкрепям. Даже напротив, реално моите връзки са предимно емоционални и затова от полза само за мене. Дали трябва да се наричам българин? Да, защото така се чувствам. Дали плащам данъци или работя в България няма никакво значение, важно е вътрешната принадлежност. Дали помагам максимално на родината от друга страна? Не. Но пък и не съм достатъчно родолюбец за това (да зарежа постигнатото в личен план заради добруването на България), прекалено съм индивидуалист - в смисъл, че не изпитвам особена привързаност към място или пък съвсем към идея някаква.
          За народа, който се тупа в гърдите и скандира едно и друго - ми тупащ се народ в гърдите определено е прекалено маймуски за вкуса ми. Но решението е лично, всеки е свободен да прави каквото си иска. Хора много, всеки със своята лудост. Аз не съдя никого, но пък и хич не обичам да ме слагат под общ знаменател.
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Добавка за последния пост- възражения не можеш да имаш към никой, никой не е задължен да прави нещо си ако сам не иска.
            XV mile the sea brode is

Comment

Лзл, аз нямам никакви претенции за принос към България. Нямаше да ги имам, и ако бях останал: дали ще плащам минимални данъци или просто ще харча повече пари в България, става дума за нещо изключително нищожно като принос в крайна сметка, така че е все тая. Човек може да помогне на родината си и като остане в нея, и като я напусне, стига да постигне нещо наистина значимо. Самото оставане в България и воденето на доста пасивен живот не виждам с какво толкова е от огромна полза за родината. Важен е приносът на тези хора, които успяват да направят нещо по-сериозно, и аз съм преценил за себе си че шансовете ми да успея в моята област (бизнеса) са по-големи тук където съм сега. Ако наистина успея и се прочуя и после помогна като инвестирам обратно в България, никой няма да ми се разсърди, че преди това да речем 30-40 години съм живял извън страната. Ако не успея, просто ще съм живял малко по-добре, отколкото ако съм останал в България и също нищо не съм постигнал. Това е моят избор.
              И последно, пак ще повторя: аз не съм лицемер и въобще не претендирам да имам някакъв кой знае какъв принос към България. Смятам обаче, че дори и да бях останал, приносът ми в никакъв случай нямаше да е по-голям. Изборът си е мой и не си търся оправдание за него, за себе си съм повече от убеден, че съм постъпил правилно. Същевременно не упреквам никой който е направил различен избор от моя, но не съм съгласен някои хора, като авторът на статията в началото на тази тема да се оправдават за техните собствени проблеми и неуспехи с мен и с останалите българи, които в момента живеем в чужбина. Малко става като една басня на Лафонтен. Аз съм и си оставам българин, роден съм като такъв и докато се чувствам такъв никой не може да ме убеди, че вече не съм. Ако всички трябваше да останем в България, никога нямаше да имаме Стоичков и четвърто място от световно първенство по футбол. Те впрочем и него го обявиха за родоотстъпник, но не от патриотични подбуди, а от чиста проба завист.

Comment

Освен емигранти, у нас има и имигранти...
                Вижте темата за емигрантите у нас...
                Като си оправя компютъра, очаквайте да попиша и по тая тема...
                Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

Човека написал статията не го познавам но споделям мнението му. Единствения начин да има пряка полза от българските емигранти в чужбина е ако създадът там компактни общности, териториално и по възможност политически обособени. Иначе тези хора са загубени за България. Най-много някои техни потомци да разказват като любопитен факт че произхождат от Балканите!
                  НА БОЙНОТО ПОЛЕ БЪЛГАРИЯ

Comment

messire Woland написа
                    Я да подредим нещата малко:
                    В България:
                    имаме хора, останали тук, които искат да променят нещата;
                    имаме и хора, останали тук, на които не им пука или не желаят промени.

Извън нея:
                    емигранти;
                    хора намиращи се навън за обучение.

Междинни категории:
                    хора живеещи тук по 4-6 месеца и съответно работещи там също по толкова време.

Срещу кои от тези категории (а ако искате ги допълвайте) има възражения?
                    Аз бих направил малко по-друго делене:
                    1. Хора които като заговорят чужденец започват да плюят по България, българите и живота в България
                    /с два подвида - лайнари в България и лайнари извън България/
                    2. Хора които с риск да излъжат говорейки с небългари показват само добрите страни на родината ни
                    Това къде си в момента и по какви причини си се озовал там е само второстепенен фактор и тук се се съгласявам с теб за това делене дето си го направил
                    may the Force be with you

Comment

Да, разбира се, такова деление е по-точно спрямо главния проблем. Но понеже тук пак сме зачекнали темата за емиграцията и хората живеещи в чужбина направих онова деление.
                      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                      Проект 22.06.1941 г.
                      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Моята лична политика за "имиджа" на Б-я е лъжа-мажа, но я изкарвам най-прекрасната страна на света, разбира се доколкото е възможно (не че мога да покрия неща като икономическата криза и пр., става дума за по-страшната морално-ценностна криза). Само с хора, с които се познавам отдавна, си позволявам да споделям за истински сериозните проблеми.
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Елемаг написа
                          Единствения начин да има пряка полза от българските емигранти в чужбина е ако създадът там компактни общности, териториално и по възможност политически обособени.
                          Еее, изби рибата, Елемаг :tup: :tup: :tup: Просто си представям как от утре тръгвам закачулен из немските вечни мъгли да създавам революционни комитети из големите Рурски градове. И току виж един хубав ден сме осъмнали с Кьолн, Бон и Дюселдорф - български анклави :lol: :lol: :lol: Не че както последните години тук в Бон напливът се удесетори той няма да си стане и така български град де...
                          Ама аз трябва да си завръзвам хубаво цървулите, че иначе лошо
                          :hanged:

XV mile the sea brode is

Comment

Sir Gray написа
                            Еее, изби рибата, Елемаг :tup: :tup: :tup: Просто си представям как от утре тръгвам закачуларен из немските вечни мъгли да създавам революционни комитети из големите Рурски градове. И току виж един хубав ден сме осъмнали с Кьолн, Бон и Дюселдорф - български анклави :lol: :lol: :lol: Не че както последните години тук в Бон напливът се удесетори той няма да си стане и така български град де...
                            Ама аз трябва да си завръзвам хубаво зървулите, че иначе лошо
                            :hanged:
                            Така, така, ти направи един комитет там, Парабелумът и Имперецът в Ню Йорк, а аз тук ще отцепвам Калифорния. Цяла мрежа от комитети ще направим и после революция. Между другото, то в Чикаго съм чувал че си има обособена българска общност, ама само там и толкова.

Comment

Знаете ли, впрочем който живее в Чужбина знае, че много българи на едно място-това означава ужас. Сплетни, клюки по адрес на другите, интриги.Простотия до шия. В Ню Йорк има един блок, наречен Българският блок-познайте защо се казва така. Та значи в този блок чалгата свири денонощно.Вари се незаконно ракия, домакини по пеньоари шетат насам-натам.това е царството на клюката и сплетнята. Що семейства са се развели от там.
                              Та мисълтта ми беше следната. Понеже нашего брата бугаринът е от всички най-. Много обича да завижда на наистина успели други българи тук в САЩ и всячески им гледа да им подлива вода.
                              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

А между другото, т.е. съвсем по темата, ето една интересна новина

http://www.telegraph.co.uk/news/main...1/ixworld.html

Все повече Холандци напускат страната си, недоволни от многоетническия модел на правителството.
                                albireo написа
                                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
                                X