If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Напълно подкрепям предпоследното мнение на сър Грей - това е и целта, хората да могат да се ориентират. И въобще, за някаква оценъчна система, която да помага, не да пречи,
Но - тъй като това е все още под формата на експеримент - нека всеки пише какво му е мнението, най-накрая ще вземем се реши дали да го бъде. Като разбира се ще се гледат най-вече арументираните мнения. Естествено е да е така, струва ми се.
Аз също съм против авторитета. Всеки новопристигнал във форума (в това число визирам и себе си) стига да се поразтърси и попрочете (което мисля е и една от целите на форума) какво са написали другите е в състояние да си изгради достатъчно ясна представа за даден потребител и съответния потребител вече е "авторитет" особено по дадени теми (напр. Дибо, Парабелум или Николай за българска военна история за мен са си признати авторитети). Всеки си има своите авторитети и според мен това неформално състояние на нещата би трябвало да се запази. Формализирането е излишно поне според мен.
Има и друго. Изцяло съм несъгласен с различното "тегло" на гласа на всеки потребител "според броя мнения, датата на регистрация и собствения авторитет". Ако да дадеш гласа си е по същество оценяване на някого, не виждам на какво основание способността ми да оценявам бива намалена, поради факта, че примерно съм писал по-малко. (Форумът си има рангове, чинове и титли, което си е достатъчно) Но способността ми за да оценявам, да съм "мислещо същество" ако искате, произтича от мойте качества (или липсата им) като личност, произтича от това какъв човек съм извън форума, а не мисля, че всеки който пише тук, би трябвало да започва, като нещо по-малко от човека, който представлява.
За мен това означава, че "Бойна слава" се превръща във форум "сам-за-себе си", в една алтернативна на действителноста реалност, а поне аз не го разбирам като такъв. Интернет би трябвало да ни дава повече, нещо допълнително, което е недостъпно за нас от други източници, да допълва действителността ни, но вместо това се превръща в алтернативна реалност и за съжаление това е повсеместно явление. Според мен "Бойна слава" е приятно изключение от тази тенденция и лично аз много бих искал това да си остане така.
Общо взето съм съгласен с теб, Албирео - наистина лесно можеш да си съставиш мнение за някого по нещата които е писал - стига да си направиш труда да ги прочетеш. А малко или много формалният "авторитет" не е достатъчен критерий (още повече, че никак не смятам, че мнението на мнозинството непременно е определящото в такива неща). Да не говорим, че "авторитета" може да бъде използван като някаква форма на дискриминация, поне донякъде.
Тъй или инак - тази система засега само се обсъжда.
Сега ми хрумва и нещо друго. Разбирам, че Империал и форумната управа искат да въведат някакъв външен стимул, който да накара потребителите, ако пишат повече, да пишат по-сериозни и обосновани теми, но според мен така замислената оценъчна система, неизбежно ще превърне 'авторитета' в стока, в разменна монета (вече си представям ка двама потребители си пишат на ЛС "аз на тебе, ти на мене"), гоненето на авторитет ще стане самоцел, (спомнете си само как "барабанчик" беше написал, че кара по системата "copy-paste" с постингите си, за да може да го повишат по-бързо...)
Според мен всеки потребител трябва да има необходимия вътрешен стимул, да допринесе с нещо по-сериозно за обогатяването на форума, а не само да се развява из общите раздели или да трупа "авторитет" с кратки коментари. Аз например, напълно съзнавам опасността да се "заровя" само из "несериозните теми" и съответно съм започнал нещо в морския раздел, което със съдействието и на други, надявам се един ден да бъде включено в "информационните доклади".
И мисля си, такива би трябвало да са стимулите на всички тук.
Смееш се на стандартна форумна терминология? Сам каза, че не ходиш на други форуми. "Супермодератор" е стандартния термин за модератор с права върху целия форум. Нищо смешно не виждам.
Иначе добре че има дискусия, като се върна от work meeting-а след час ще я прочета. Както казах, системата е просто експеримент.
Искам само да знаете, че нито системата за "авторитет" (стандартно всъщност се казва Reputation), нито ранговете са някаква моя особена приумица, а са стандартни неща от форумната система. Т.е. на практика работят в хиляди други форуми и никой не се оплаква. Тука се изказаха неща които наистина за пръв път ги чувам ( избиване на комплекси?... :sm186: )
Stagon написа
зЗа свободата на словото не ми се приказва - Кога е бил изтрит пост на някой с десни убеждения - Нъцки!!!
Гледам си се регистрирал преди месец. Сам си отговори колко голям поглед имаш върху това кога какви мнения са трити.
Stagon нещо ми се струва, че никак не мога да те разбера, не си направих труд да ти дочета мнението както и следващите няколко на когото и да са. Разбирам, че стоиш много над нивото ми така, че предпочитам да си замълча за да не се изложа с незнание и поведение. Стоиш много на мен, защото аз съм просто задръстен и тъп модератор с някакъв си аватар на дядка, който на всичкото отгоре не е жив и някаква помпозност от сорта на "Генерал-полковник" но какво да се прави. Аз лично съжалявам, че не мога да ти помогна. Не мога и да сублимирам както казва един колега. Ще се старая да не ти се мяркам пред очите. Вярвам, че ще те удовлетвори.
МЛМ
Imperial написа
Смееш се на стандартна форумна терминология? Сам каза, че не ходиш на други форуми. "Супермодератор" е стандартния термин за модератор с права върху целия форум. Нищо смешно не виждам.
Иначе добре че има дискусия, като се върна от work meeting-а след час ще я прочета. Както казах, системата е просто експеримент.
Искам само да знаете, че нито системата за "авторитет" (стандартно всъщност се казва Reputation), нито ранговете са някаква моя особена приумица, а са стандартни неща от форумната система. Т.е. на практика работят в хиляди други форуми и никой не се оплаква. Тука се изказаха неща които наистина за пръв път ги чувам ( избиване на комплекси?... :sm186: )
Гледам си се регистрирал преди месец. Сам си отговори колко голям поглед имаш върху това кога какви мнения са трити.
Благодаря на albireo за стойностните мнения.
Единствения форум в който пиша, но съм разглеждал и други разбира се.
Освен това преди да се регистрирам известно време разглеждах форума и мненията
Не е нужно да обиждаш фелдмаршал Ерих фон Манщайн (и не е дядка). Чел съм за него и го уважавам... Освен това и теб не исках да обидя ЧЕСТНО, да би дочел мнението ми би разбрал. ама ако ще се сърдиш... Еми, какво да направя , няма да се дразним я?
Last edited by ; 29-03-2005, 18:14.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
За свободата на словото не ми се приказва - Кога е бил изтрит пост на някой с десни убеждения - Нъцки!!!
Тук вече си казва думата това, че си отскоро във форума. И съответно си изпуснал наплива на хора с крайно десни убеждения преди няколко месеца. Имаше множество трити мнения, имаше и баннати потребители - всички те бяха с десни или крайно десни убеждения. Да не говорим за някои мнения на Хауптман, Шовинистъ, Хорст Весел и т.н. (също с крайно десни убеждения), които са били трити, още по-малко да споменаваме първият потребител, прогонен от форума - Килрой, който също беше с крайно десни учеждения.
Проблемът е, че във форума се случва на вълни да влизат ту потребители с крайно десни, ту крайно леви (ако да речем сталинизмът може да бъде определен като "ляв", в което се съмнявам много) убеждения, които най-често не могат въобще да погледнат извън идеологическите си пристратия, да не говорим, че форумът от място за смислени дискусии бързо се превръща в място за крайни и напълно безсмислени идеологически спорове и възхвали.
В момента има ясни правила на форума, от който се определя свободата на словото. Ако някой има претенции към тях, още повече към модераторският екип, ще се радвам открито да ги изложи ида ги обсъдим. Може да се отвори и съответна тема (впрочем, преди време имаше такава).
Тук вече си казва думата това, че си отскоро във форума. И съответно си изпуснал наплива на хора с крайно десни убеждения преди няколко месеца. Имаше множество трити мнения, имаше и баннати потребители - всички те бяха с десни или крайно десни убеждения. Да не говорим за някои мнения на Хауптман, Шовинистъ, Хорст Весел и т.н. (също с крайно десни убеждения), които са били трити, още по-малко да споменаваме първият потребител, прогонен от форума - Килрой, който също беше с крайно десни учеждения.
Проблемът е, че във форума се случва на вълни да влизат ту потребители с крайно десни, ту крайно леви (ако да речем сталинизмът може да бъде определен като "ляв", в което се съмнявам много) убеждения, които най-често не могат въобще да погледнат извън идеологическите си пристратия, да не говорим, че форумът от място за смислени дискусии бързо се превръща в място за крайни и напълно безсмислени идеологически спорове и възхвали.
В момента има ясни правила на форума, от който се определя свободата на словото. Ако някой има претенции към тях, още повече към модераторският екип, ще се радвам открито да ги изложи ида ги обсъдим. Може да се отвори и съответна тема (впрочем, преди време имаше такава).
Изцяло съм съгласен с теб Голъм и ако съм те обидил с нещо се извинявам най-официално... :o
Даването на оценки е анонимно и оцененият потребител не може да вижда кой е давал оценки за него/нея. - а на мен пък ми показва кой и за кое мое мнение е гласувал...
освен това според мен е недомислено да ме караш да поставям рейтинги на 20 други души за да поставя отново рейтинг на мнение на един и същ потребител което ми харесва. Аз посещавам частта от форума в която пишат само 14 души ... това значи ли че мога само по веднъж да гласявам за мненията им, и след това няма да мога никога...или това се апдейтва на всеки ден?
Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
И 10 е много ....засега там само 4 пишем ....не може да очакваш че ще ме впечатлят мненията на всичките 14 души. Ама сега например конкретно мислих да отбележа две мнения на Одзава и Мелиса .....ама трънки ...само по едно мога ;( това че те бързо произвеждат стойностни мнение не заслужава ли допълнително поощтрение ;(
Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Аз лично застъпвам тезата, че авторитетът на даден потребител се определя от много фактори, най-вече качеството на постовете му и връзките които поддържа с членовете на форума извън неговото пространство, естествено е, че по-голям авторитет ще имат за мен хората, които познавам, говорил съм лично с тях и т.н. Пък и съм сигурен, че очевидно ви е ясно колко относително е това понятие и от колко много фактори зависи. Но от друга страна - нищо не пречи да пробваме и да видим какво ще се получи.
"If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky
Ами аз не го приемама много сериозно ...но все пак е някакъв индикатор ...а и за самочувствието е добре като знаеш че хората , макар и ананимно ти ценят творенията ....
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment