gollum написа
Виж мнение
Проблем ниц - клубът е от отворен тип.
.
Проблем ниц - клубът е от отворен тип.
), но преди това, понеже споменах вчера на срещата (съвсем страничен въпрос, между другото), за първите радари, използвани в края на ВСВ за контра-батарейна борба и това предизвика учудване сред част от публиката и съответните въпроси, ще допълня съвсем накратко споменатото. Става въпрос за наземни радарни установки, първоначално разработени за фронтово ПВО (към 43-та и особено 44-таизползването на подобни радари е достатъчно масово сред западните сили, немците също използват подобни), които се оказва, че засичат минометни мини (както и артилерийски снаряди, но минометните мини (заради стабилизаторите) давали по-добро отражение). Впоследствие се разработват сравнително прости процедури (за тогавашните аналогови изчислителни устройства, с които разполагат батареите) за изчисляване на обратната траектория, т.е. на позицията на оръдието. Те са ефективни тогава само за боеприпаси с висока траектория (изстреляни под вертикален ъгъл над 45, защото траекторията е достатъчно проста (близка до "правилна" парабола) и двете й "рамена" са много сходни, т.е. екстраполацията е лесна), т.е. преди всичко за миномети. За последните успяват да дадат сравнително точна обратна позиция в рамките на 15-20 метра.
) специализирани радарни установки за контра-батарейна борба. Тези разработки "успяват" общо взето за края на войната. Но "преработените" ПВО-радари виждат служба в контра-батарейна употреба през 1944 и 45-та година в Европа (отчасти в Италия и във Франция и Германия).
), аз седях до него и май наченах "вмятането" на реплики след въпроса на Юлиян дали някой от нас знае как се осъществява обкръжение, зад нас седяха Грей (официално запази мълчание, но от време на време се включваше с неофициални коментари, ако не ме лъже слуха) и Албирео (който се включваше на моменти доста активно, особено към края).
. Така че в този смисъл вечерта за мен бе приятна и остави определена "живост" и желание за още подобни (по възможност по-добре организирани и структурирани) разговори. По скромното ми мнение на скорошен посетител на сбирките, форматът беседа би могъл да се впише доста добре в клубната практика, особено по такива сложни въпроси, където ничия "експертиза" не е достатъчна, а само цивилизованото разискване (с това нямаше особени проблеми, по-скоро липсваше организация) може да бъде от полза за всички присъстващи.
Comment