Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Средновековен фестивал Майнц 2012

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Средновековен фестивал Майнц 2012

    Здравейте съфорумци,

    днес присъствах на Великденския средновековен фестивал в Майнц-Кастел и ми се иска да споделя впечатленията си с вас.

    Снимков материал:
    Store your photos and videos online with secure storage from Photobucket. Available on iOS, Android and desktop. Securely backup your memories and sign up today!


    Събитието се провежда на брега на Рейн, в и около редута на Майнц-Кастел. Имаше няколко входа, аз влезнах през централния - посрещнаха ме две усмихнати немски госпожи и един лек пехотинец с копие. Приветстваха ме с "Можете да пристъпите срещу 4 талера". Още с влизането останах приятно изненадан(това ми е първи такъв фестивал) - атмосферата беше средновековна до най-дребните детайли(изключае някои костюми от по-късни епохи, ще ги видите на снимките). Бяха представени значителен брой занаяти: въжарство, кожарство, дялане на камък, билкарство, изработка на оръжия, имаше ковачи, търговци на всевъзможни неща(виждат се на снимките), гадателки от Изтока, ловци... И разбира се, представители на различни типове войски: стрелци, леки и тежки пехотинци, стражари, рицари... Според организаторите е имало близо сто щанда, не съм ги броил но спокойно отделих почти цял ден да разглеждам и слушам при все че бях сам.

    Хората се вживяваха в обстановката и продавачите често говореха с остарели немски думи, някои от които така и не разбрах. Разбира се, всички надписи бяха на старонемски, а цените бяха в талери. Пазаренето беше разрешено, в рамките на добрия тон. Храната също беше по средновековни рецепти, не много различаваща се от днешната немска кухня. Бирата беше по-силна, по-гъста и по-мътна... Хареса ми

    Най-голям интерес у мен предизвика средновековното въоръжение. Пробвах различни лъкове - дълъг и рефлексен, но според мен бяха настроени за широката публика, тетивата не се опъваха особено трудно, а и мишената беше на макс 10 метра. Най-интересния ми разговор беше с тевтонския рицар(този с коня) от снимките, който ми разказа по-малко известни факти за Тевтонския орден и за тяхната организация, която се занимава с възстановки точно на Тевтонския орден и то само от периода 12-13в. Обсъдихме и самите фестивали - на въпроса ми "Кои са най-големите такива в Германия?" се усмихна широко на моята наивност и ми обясни че най-големите фестивали не са в никакъв случай най-добрите. Причината за това е, че те залагат много повече на комерсиалност, отколкото на автентичност. След това разбрах че този човек е референт(това как е на български, научен сътрудник?) по Средновековна история и дръпна две страхотни презентации. Първата беше на тема - Правосъдието през Средновековието(12-13в), втората - Облекло и въоръжение на рицарите през Средновековието, придружено със събличане на доспехите докато не остана по долни гащи И на двете презентации разби много клишета (сред широката публика) за Средновековието и се постара да ги разкаже увлекателно. Друг интересен момент беше битката между тримата рицари от организацията "Мечо сърце" придружено с обяснения и отново масово разбиване на клишета за рицарите и битките. Има снимки от всички изброени по-горе моменти.

    Ще се радвам да отговоря на въпроси, ако има такива. Извинявам се предварително за фактологически неточности при изказа - не съм професионален историк.

    Сайт на събитието:
    ProHistory - Zeitreise gefällig? Lassen Sie sich faszinieren von den ProHistory-Veranstaltungen. Informieren Sie sich hier über romantische Jubiläumsfeiern, märchenhafte Zeitreisen und besuchereffizientes Stadtmarketing.


    Поздрави

    #2
    У нас също правим такива фестивали.Вярно, тепърва прохождаме и я няма все още цялата тази пищност и масовост. Все още се учим.

    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    Comment


      #3
      Точно затова пуснах темата в този форум, Парабелум. Сетих се за вашите фестивали, от Червен и този от миналата година.

      Comment


        #4
        Приятен репортаж.Благодаря за снимките!

        Comment

        Working...
        X