Pnp5q, докато чакаш Ги да ти разкаже случая, аз ще внеса няколко пояснения за тези, които не са разбрали за какво става въпрос.Патриарх Михаил Керуларий е бил патриарх по време на Източно-западната схизма от 1054г., когато християните окончателно се разделят на източно-православни и Римо-католици, като естествено патриарха играе една от двете водещи роли в тези събития(схизмата) . В събота 16 юли 1054г. в Константинопол в храма Света София, преди началото на литургията легатите на папата връчват була ,с която се отлъчват патриарха и архиепископ Лъв I Охридски от църквата, а пък на свой ред патриарха и синода на 24 юли 1054г.(неделя) провъзгласяват анатема на легатите на папата, тъй като около 3 месеца преди това на 15 април 1054г., а според някои източници на 19 април 1054г. папа Лъв IX e починал и все още не е бил избран новия папа.Михаил Керуларий е имал страхотно самочувствие и страхотни амбиции и знаменитите му думи ,които по-горе съм цитирал са отправени към византийския император Исак I Комнин.Михаил Керуларий е смятал и не съвсем без основание ,че император Исак I Комнин е станал император основно благодарение на Михаил Керуларий, тъй като патриарха е убеждавал предишния император да отстъпи трона на военачалника и бъдещ император Исак I Комнин и с помощта на патриарха Исак I Комнин е станал император.В мрежата има на много места разяснения ,защо Михаил Керуларий и император Исак I Комнин са се скарали и защо патриарха е искал да свали от власт и император Исак I Комнин.Ето и един линк:
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
На кого принадлежат думите:" Тебе фурно,аз съм те градил и аз ще те разруша".
Collapse
X
-
Гост
-
Гост
Има още един интересен случай от историята ,в който се акцентира на носенето на пурпурночервени обувки(сандали) от личност, която не е била император и не е била патриарх и тази личност е по-слабо известна в настоящето от Михаил Керуларий.Понеже някои недоволстват ,че задавам много загадки, нямам нищо против този ми пост да бъде изтрит от модератора , ако счете за нужно,но ако не бъде изтрит ,то всеки може да отговори на следващата загадка.
Коя личност,която личност не е била император и не е била патриарх, е казала сочейки пурпурночервените си обувки думите:"Епископе,нима ти смяташ,че е лесно да се откажа от тези императорски обувки, след като веднъж съм ги обул пред лицето на цялата империя"
Аз самия знам малко за човека изрекъл тези думи и ще ми бъде интересно, ако този който познае отговора каже и нещо повече за конкретната личност.Целта на задаването на тази загадка не е да се изпитваме кой колко знае, а целта е всеки да научи нещо ново, ако не знае това.
Comment
-
Гост
-
pnp5q написа Виж мнениеГи, ако обичаш, разкажи случая, защото не ми стана ясно за кого или какво е казано това - хем ще се отговори изцяло на въпроса на темата.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Гост
Професора по църковно право Николай Семьонович Суворов в книгата си Византийския папа(която е за Михаил Керуларий)предава следния епизод от историята:Правителството на император Василий II Бълагароубиец изпраща при вдигналия въстание Варда Склир , един уважаван митрополит,който е трябвало да увещава Варда Склир да сложи оръжие и тогава Варда Склир сочейки пурпурночервените си обувки заявява:"Епископе,нима ти смяташ, че е лесно да се откажа от тези императорски обувки,след като веднъж съм ги обул пред лицето на цялата империя".Тоест още преди Михаил Керуларий да покаже , носейки пурпурночервени сандали,че се смята за равен на императора е имало прецедент при който Варда Склир с този жест е показвал че иска да стане император и предполагам че Михаил Керуларий е знаел за жеста на Варда Склир.Думите "Тебе,фурно..." са предадени от Йоан Скилица ,който не е бил съвременник , а препредава това което е писал преди него неизвестен хронист.
Comment
Comment