Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Почит към падналите врагове

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Почит към падналите врагове

    Струва ми се, че отдавна не се е чуло за случай, в който воюваща страна да погребе някой от геройски загиналите противникови бойци с военни почести. Едно време това се е практикувало по-често, а понякога дори е било норма. Нека се опитаме да съберем по-известните събития, когато героизмът на падналия враг е своевременно признат и почетен.

    Аз в момента се сещам за три случая:

    Генерал Михаил Ефремов, командир на 33-та армия под Москва. Геройски загинал в обкръжение, погребан от германците с военни почести.

    Капитан Манфред фон Рихтхофен, геройски загинал във въздушен бой над Сома, погребан от англичаните с военни почести.

    Али паша от Янина, геройски загинал в Янина. Не може да се каже точно, че е погребан с почести, но... когато поднесли главата му, сервирана върху сребърна табла, на Хуршид паша, последният се изправил, поклонил се три пъти, целунал бялата брада и споделил, че би искал сам да загине по този начин.

    #2
    Ян Слепи, граф на Люксембург, крал на Чехия. Загива при Креси в 1346, сражавайки се на страната на французите. Намерен мъртъв от Черния принц Едуард, който от възхищение пред храбростта на стария крал си присвоява емблемата му: три бели пера и девиза "Ich dien".
    Луд на шарено се радва - цивилен блог

    Comment

    Working...
    X