Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Познай сражението по фрагмент от описание

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Познай сражението по фрагмент от описание

По идея на Sewast отварям тази тема. Като се има предвид, че сме форум, ще е срамно да нямаме и такава тема, в която да разчитаме на писаното слово, а не на изображенията .

-------------------------------------------------------------

Правила за темата:

Каква загадка може да се задава?
    Трябва да е описание на сражение, може да е цяло или само подбран фрагмент. Може да се използват както исторически описания, оригинални текстове (извори), така и художествени описания (или дори поетични ). Всичко е в ръцете на задаващия загадката.
    Ако авторът на загадката смята, че е добре някакви имена (лични или на географски обекти) да се скрият от текста, то трябва изрично да отбележи това, като замени имената с това означение:
    [?]
    в червен цвят (може направо да се копира от този пост).
    Ако сметне за нужно да подчертае даден пасаж от текста, за да обърне внимание на отгатващите върху него, то този пасаж се задава в удебелен курсив (така).
    Ако в рамките на фрагмента се пропуска цяло изречение, няколко изречения или абзац, това се отбелязва така:
    (...)

Кой задава загадка?
    Както в останалите такива теми, следващата загадка се задава от този, който е познал предишната, освен ако той изрично не отстъпи това си право или не се откаже от него. Нова загадка се задава само след като предходната е позната или пък този, който я е пуснал е съобщил кое е сражението, битката или събитието (чака се потвърждение от автора на загадката).

Познаване на загадка
    Загадка се смята за позната чак след като този, който я е задал изрично напише в темата, че загадката му е отгатната.

-------------------------------------------------------------

Като автор на идеята за темата, първи на ред е Sewast.
    Last edited by gollum; 03-02-2011, 12:37.

Ами благодаря! Пускам един текст, махнал съм собствените имена, но въпреки това остават достатъчно податки, по които да могат да бъдат разпознати страните в битката и конфликтът, от който тя е част.
    Last edited by sewast; 02-02-2011, 21:13.
    sigpic

Sword song and horn sound

Comment

текст 1

...Но когато той видял, че рицарите му са изпълнени с тевтонска свирепост – защото словото му беше вляло в техните сърца несломима смелост – подредил редиците си, като разпределил точно кои от тях да започнат боя, кои да се втурнат във вражите сили по фланга, кои да се притекат на помощ на изпадналите в беда, като самият той заел позиция, от която да може да окаже помощ с най-отбраната част от своите мъже. Тогава тръгнал срещу римляните с вдигнати знамена и широко разгърнати (бойни) части, уповавайки се на Бог. Архиепископът... пък се въоръжил, заедно с целия гарнизон на замъка и всичките си мъже, на брой около 300 тежко въоръжени рицари, за да бъде готов да се притече на помощ при всякакви обстоятелства и останал притаен в крепостта до началото на битката. След като битката започнала и пиките се сломили при първия сблъсък на войските, боят продължил с мечове, докато стрелците и от двете страни затъмнили светлика на деня със стрелите си, които все едно били снежинки. И изведнъж, архиепископът... изскочил от крепостта със своите рицари, пламенно желаещи схватка, нападнал римляните в гръб, настъпвайки сърцато срещу им, така че те били обкръжени от всички страни, нападани едновременно фронтално и в тил. И понеже римляните все още поддържали боя само благодарение на многобройността си, епископ ... проникнал с хората си по фланга, разкъсвайки тяхната формация на две през средата и покрил със стрели врага, който сега бил разделен така умело на три. След като мнозина паднали и били пленени, разбитите римляни побегнали и, преследвани от своите победители чак до града, още много от тях били убити в най-кърваво клане. След като отзовали рицарите си от касапницата, епископите се върнали на бойното поле и с голяма радост прекарали нощта в празнуване.
      На сутринта римляните се промъкнали на бойното поле, за да вземат телата на падналите си другари, но били принудени да се спасяват с бяг от епископите, които пратили рицарите си срещу тях, и те едва избегнали смъртта, скривайки се обратно в града си. Накрая те пратили просители при епископите, за да измолят да бъдат допуснати, в името на любовта към св. Петър и от уважение към християнството, да вземат своите мъртви...
      Last edited by gollum; 03-02-2011, 12:39.
      sigpic

Comment

Прекрасна идея, Севаст! Включвам се с удоволствие.
        Яаа, да видим сега???
        (хм, де ги измъкна тез епископи бе, брат...нещо "готско" ми се върти ..ще мислим...)
        И най дългия път има своята първа стъпка...

Comment

Севасте, едно въпросче или по-скоро уточнение. Думичките в курсив заместителите ли са? Т.е. "тевтонска свирепост" и "римляни" са добавки, за да заменят нещо от оригинала? Или просто си искал да обърнеш внимание на тях?
          Иначе засега по описанието ми звучи като нещо от ХV век.

Comment

gollum написа Виж мнение
            Севасте, едно въпросче или по-скоро уточнение. Думичките в курсив заместителите ли са? Т.е. "тевтонска свирепост" и "римляни" са добавки, за да заменят нещо от оригинала? Или просто си искал да обърнеш внимание на тях?
            Иначе засега по описанието ми звучи като нещо от ХV век.
            Действително, добре е да се уточни това. Думите в курсив са в курсив, защото ми се виждат ключови (сега ще направя още в курсив, във връзка с въпроса на комитата. Единственото, което съм изпуснал умишлено са трите многоточия вътре в текста, но те са буквално по една дума и ще ги върна в текста довечера, за подсказка.
            Иначе описанието е по-ранно от ХVв. и не е свързано с античните стълкновения м/у Рим и германите (на където се е насочил комитата).
            sigpic

Comment

Аха, ок, защото аз реших, че с "римляните" си заменил нещо конкретно (някакво оригинално название в текста). Направо ще го добавя това в правилата, за яснота.

Comment

gollum написа Виж мнение
                Аха, ок, защото аз реших, че с "римляните" си заменил нещо конкретно (някакво оригинално название в текста). Направо ще го добавя това в правилата, за яснота.
                Да, то си е малко объркващо,но буквално така са наречени в текста - римляни. Това + рицари, обзети от "тевтонска жестокост", си е буквален нишан за фракциите, които се сблъскват.

ПП. Да вкарам ли и трите думи, които съм изпуснал умишлено?
                sigpic

Comment

Кола ди Риенцо?

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Thorn написа Виж мнение
                    Кола ди Риенцо?
                    Не, по-ранно е събитието в описанието.
                    sigpic

Comment

Мисля че е това сражение - битката при Монте Порцио, 29.05.1167 г.
                      Аз се обърках в началото от това "сломяване на пиките", което им прозвуча като от малко по-късно време . Но след като "римляните" са си баш римляни, периодът е друг (пък и "тевтонското" също говори много).

Comment

gollum написа Виж мнение
                        Мисля че е това сражение - битката при Монте Порцио, 29.05.1167 г.
                        Аз се обърках в началото от това "сломяване на пиките", което им прозвуча като от малко по-късно време . Но след като "римляните" са си баш римляни, периодът е друг (пък и "тевтонското" също говори много).
                        Точно това е! Евала! Сблъсък м/у римските милиции и рицарите на Барбароса, водени от архиепископа на Кьолн и архиепископа на Майнц Кристиян.
                        Описанието на битката взех от MGH, SS 20, точната страница, ако се не лъжа, е 321.
                        А за сломяването на пиките - може да е грешка в моя превод, извинявам се за което!
                        sigpic

Comment

А, не, едва ли си сгрешил в превода, по-скоро заблудата си е при мен. Аз нямам нищо подготвено, така че ако някой друг има подходяща загадка, да вземе моя ред .

Comment

Добре, приятели, да продължим, горе долу половин век наоколо, не съм го превеждал аз обаче:

"Всеки войник с наведено наведено пред себе си копие пришпорва коня си, споменавайки Божия гроб с голямо смирение. И срещнали власите и куманите и всеки много яростно събарял своя. И знайте, че там, при това сражение имало много убити и ранени. И за тези, които падали, нямало вече възможност да се вдигнат, защото, докато едните събаряли, други били готови да ги убият..."

Comment

Адрианопол 1205? Не ми се вярва да е толкова лесно де, ама да пробвам
                              Политикът трябва да може да предскаже какво ще стане утре, след седмица, след месец и след година. А после да обясни защо това не е станало

Comment

Working...
                              X