Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Преживял ли е войната шефа на гестапо Мюлер

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Преживял ли е войната шефа на гестапо Мюлер

В руския сайт militera.lib.ru намерих една книга от Грегъри Дъглас издадена през 1996 г. - "Шефа на Гестапо Хенрих Мюлер. Вербовъчни беседи"
    В книгата се твърди, че Мюлер е напуснал жив и здрав Берлин, след 22 април 1945 г. и по-късно се появява в Швейцария, в луксозна вила и в добро финансово състояние!
    Към него проявява интерес американското разузнаване. При установения контакт, Мюлер предлага своя архив, който подобно на архива на Гелен е бил много интересен за американците! С него са проведени множество беседи, които са били записвани и след това са редактирани от него. По време на тези беседи Мюлер дава на американците списъци с установени от гестапо руски агенти, работещи в САЩ! Дава и друга разнообразна информация! Като тази, че Хитлер е напуснал Берлин на 22 април, а там е останал неговия двойник, че репресиите в СССР през 1937 г. са на базата на негова умело подхвърлена дезинформация и мн. др.
    Сещам се за руския литературен герой Щирлиц и неговата тиха война с Мюлер! Дали авторът на Щирлиц е познавал това издание или е имал някаква информация за истинския Мюлер по време и след войната?!?

Доколко е вярна тази книжка не ми е ясно, но с удоволствие бих се запознал с мнението на съфорумците!

Ако темата е била вече дискутирана се извинявам предварително!

От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Като имаме предвид, че романът е публикуван през 1970 г. ( http://ru.wikipedia.org/wiki/Семнадц...

Comment

танкиста от Харков написа Виж мнение
      Доколко е вярна тази книжка не ми е ясно, но с удоволствие бих се запознал с мнението на съфорумците!
      Няма начин да не е вярна, след като я има на хартия, в електронен вид и на филмова лента!

(голос диктора) "Профессор Плейшнер выбрасывался из окна в третий раз. Яд вс¸ не действовал..."

"Штирлиц oткрыл шкаф и вытащил записку [за письку] Мюллера. Мюллер кричал и упирался."
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Имах предвид, че руснаците вероятно са имали разузнавателни данни за тези беседи на Мюлер, които са легализирани чрез романа за Щирлиц!
        Обаче нещо друго ми прави впечатление! Докато историята с Гелен е широко разпространена и се знае от любителите на такива четива, за Мюлер няма нищо, което да се търкаля из пресата.
        Архивът на Гелен е използван многократно за политически игри срещу СССР и особенно във взаимоотношенията между двете следвоенни Германии! А архивът на Мюлер - поне на мен не ми е известно да е ползван по този начин. Това значи, че или няма такъв или информацията от него е засекретена от американците и просто се опитват да не се сещат за него!
        А иначе вицовете със Щирлиц, в които участва Мюлер, вероятно са го направили по-популярен от архива му!

Comment

Не разбрах защо се премести някъде другаде отворената от мен тема?!? Ако считате, че задавам тъпи въпроси, само за лакърдии и да си чешем езиците, то няма да досаждам на модераторите!!!

Comment

Съвсем просто е. В темата няма позоваване на документи, малко така, полусериозна е, обръща се на вицове и т.н. Не е за раздела за ВСВ, особено в този си вид, въобще - жълтее си отвсякъде. Темата е изцяло общи приказки, така че си е точно за този раздел.
            Освен това - какво очакваш от нея?
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Всъщност няма доказателства и за едното и за другото. Мюлер, фронтовак, по-късно професионално ченге, намразил комунистите още през 1919г. по време на Баварската република, когато по примера на болшевиките те разстрелват заложници, като полицай доставя и много неприятности на нацистите. По-късно по необясними причини /все пак произхожда от силно религиозно католическо семейство/ приема да оглави ГЕСТАПО. Според мен не толкова от амбиции, от колкото от работохолизъм. В интерес на истината и в "17 мига от пролетта" го представяха по-скоро като интелигентен работохолик, а не като фанатичен нацист, интересно защо?

Comment

Working...
              X