Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бунтът на "Сторожевой" - 1975г.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Бунтът на "Сторожевой" - 1975г.

    Не открих такава тема, затова пускам тук линк към историята на този бунт. На руски език е: ако има интерес, може лесно да се преведе.
    http://zhazhda.ru/topics/69179.html

    Интересното в случая е подробното описание на атаката на кораба от бомбардировъчната авиация.
    "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

    #2
    Призивът на Саблин

    Призивът на Саблин
    Готвеното от Саблин обръщение към съотечествениците му е запазено на аудиокасета. То гласи:

    "Здравейте, другари. Обръщам се към тези, които чувстват със сърцата си революционното минало на нашата страна, които критично, но не скептично оценяват настоящето и които често мислят за бъдещето на нашия народ. Говори големият ескадрен миноносец "Сторожевой". Ние се обърнахме чрез Командването на флота към Централния комитет на КПСС и съветското правителство с искане да дадат възможност на член на нашия екипаж да се изкаже по централното радио и телевизия, за да разясни на съветския народ нашите политически цели и задачи. Ние не сме предатели на Родината и не сме авантюристи, търсещи известност. Назря крайна необходимост открито да бъдат поставени редица въпроси за политическото, социалното и икономическото развитие на нашата страна, за бъдещето на нашия народ, изискващи колективно, всенародно обсъждане, без натиск от страна на държавните и партийните органи. Ние се решихме на това действие с ясното разбиране на отговорността за съдбата на Родината, с горещо желание да постигнем комунистически отношения в нашето общество".

    Comment


      #3
      Интересно е каква е съдбата на семейството на Саблин след това? Баща му е бил капитан I ранг, участник във ВСВ, сина му е роден през 1962г., репресирани ли са били по някакъв начин? Саблин го разстрелват, след промените му променят присъдата на някакви години затвор, няма как да го реабилитират /Русия е приемник на СССР/, интересно и друго, ако на някой изперкал американски капитан, ако отвлече разрушител, или въобще някакъв боен кораб и протестира срещу правителството на САЩ, каква ще му е съдбата?

      Comment


        #4
        Баща му е починал януари 1977

        Comment

        Working...
        X