Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Здравейте приятели.Имам въпроси.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Здравейте приятели.Имам въпроси.

Първо привет на всички и поздравления за сайтовете и форума.Така
    Значи в близост до село Кранево има няколко бункера близо 3-4 можеби от коя година са според вас? Ето я първата тема вече ходих и ги снимах и ето :
    От някъде чух че са били от балканската война възможно ли е ?
    Понеже не съм запознат много с бункери и отбранителни съоражения.Та реках си да ви попитам вас.И незнаех къде да пусна темата.

Пръвия бункер отвътре

Това е втория бункер

Само че отзад е затрупано или заровено или няма вход..Има отстрани канал бетоннен от дясна страна..

Ето и разположението на бункер 1 и бункер 2

От кои ли са построени и коя ли година?

Няма как да са от Балканската война, просто няма смисъл да се строят там, а и са доста съвременни като дизайн.
    Много малко вероятно да са от румънско време (30-те).
    По-вероятно е да са правени през 50-те като отбрана срещу евентуален морски десант. На какво разстояние са от морето? Има ли наблизо хубав плаж?
    Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Бункери от този тип имаше по цялото черноморие. Аз поне си спомням на Константин и Елена, Златни пясъци, около Варна, на Черноморец и др. Строени са през ВСВ срещу десанти - обикновено на високи места и покриват заливи(сега плажове). При строителсвото на курортите много от тях бяха унищожени. Местни хора казваха, че са строени от германците.

Comment

На около десетина-петнадесет километра от Бургас беше пълно с такива покрай един разграбен полигон. Не по-стари са от ВСВ.

Comment

В Бургас на плажа има един-за него знам че е немски,от втората световна.
          Между Сарафово и Бургас имаше още ,но май е останал само един-другите ги взе свлачището.

Comment

Шансът бункерите да са от ВСВ e съществен, но и през 50-те и 60-те е паднало голямо барикадиране срещу потенциален турски десант. Така, че от кога точно е съоръжението може да каже само някой доста добре запознат с дизайна на тия неща (тоест да познае немска или руска е работата).
            Между другото такава тема е имало и от преди - http://forum.boinaslava.net/showthread.php?t=7604
            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Тъй като има такъв след изкачването над Варна по пътя за Добрич, т.е. на старата граница, по всяка вероятност бункерите са отпреди ВСВ срещу румънците.

Comment

здравейте! бункерите за които питаш са част от цялостна отбронителна линия обхващаща Черноморското краибрежие до Странджа и после по нея, през Сакар планина та до Ивиловград т.е. до Югоизточните Родопи! Строежа и е започнат още през 1938-39г та до 43г./междо другото изграждането на тази отбранителна системе е един от факторите на икономическия подем на България в предвоенните времена/ Ако тръгнеш от Крапец и по бункерите ще стигнеш до с.Мандрица-там е последния! Ако ти се занимава с тази" архитектура" ти препоръчвам да отскочиш на разходка от Калиакра на север до Камен бряг-в този участък няма бункери /защото заради отвесния бряг не са необходими/но ако се вгледаш по добре на подходящи за защита на дълги участъци от краибрежието т.е.широка огнева полоса- има изградени бетонни или зидани от камък картечни гнезда с амбразури.На юг пък ще срешнеш и командирски бункери -с отвор на покрива за перископ-вътре не е разделен с противокоршумни прегради и свързан с тунели с още няколко много по малки от него и със спално помещение и заседателна зала/все още са запазени но внимаваи за змиите/ За мен най-интересни са артилерииските бункери-за две оръдия-предполагам противотанкови-и с наблюдателна кула-страхотни са!! Успех в изследванията П.П. Ако се поогледаш за посокат в която са насочени амбразурите на всичките ДОТ-тове ще схванеш, че са насочени за защита от юг-югоизток-срещу кого ли??????

Comment

Working...
                X