Съобщение

Collapse
No announcement yet.

15 милиона българи - мит или реалност?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    15 милиона българи - мит или реалност?

    Наскоро имаше една тема "2 милиона цигани-мит или реалност". Когато стане дума за определяне на точния брой българи също изникват много трудности, разпръснати в много държави. А и не всеки човек, зачетен в тази бройка 15 милиона, определя себе си като българин, някои се определят като помаци, македонци и т.н. Но мисля, че малцинствата ни в ФИРОМ, Молдова, Албания, Сърбия, Гърция и Турция са основа на една добра дискусия. Българите в САЩ, Великобритания, Германия и Испания ги слагам в друга категория, но и те далеч не са малко за родните стандарти.

    Основния проблем при определянето на броя е, че в много държави присъстват колосални различия в статистиката. Според властите в Скопие в ФИРОМ има около 2000 българи, според България във ФИРОМ има около 1.5 милиона българи. Няма да задълбавам в тази тема, защото е изрично забранена безкрайна. Затова бих разделил българите извън България на 3 групи - определящи се като българи, определящи се като нещо други (македонци, помаци) и 1-во поколение емигранти в западните страни (които пак се определят като българи, но за дискусията е хубаво да се отбележе спецификата им). Ще се радвам хора, които имат добра информация да я споделят.
    http://rayofhalifaxproductions.com/26662

    #2
    Изпускаш една доста голяма бройка в Украйна - двеста хиляди (официално) до 1 милиона (неофициално ако включим и гагаузите).

    Да те питам броиш ли чуваши и татарстанци - защото доста от тях се определят като българи?

    В гърция в северната част (бившата наша беломорска тракия) има към 200-300 000 помаци, а и част от гърците там са продукт на смесени бракове (говоря от първа ръка сведения от такъв човек). Иначе "славяноговорящите гърци" християни са 80000-200000 без да броим сегашните пришълци.

    P.S. Гърците от юг ако не ги зачекнеш на националистическа тематика (и им кажеш че са прави за Кипър и т.н. претенции към Турците) даже признават че северните гърци говорят със славянски окончания и са склонни да приемат че са българи, особенно тия които са кореняци там а не анадолските преселници.

    В Западна Сърбия и Шумадия даже наричат всички на Изток от Ниш - бугари (в неофициални разговори), а иначе в Източна Сърбия говорят с акцент като нас (ударението им е като при нас - това не е представителна извадка а лични впечатления от пътувания там).

    За турция да питам броиш ли изселниците мюсюлмани (до 1945) и тези в големи изселнически вълни след възродителният процес и преди това за българи?
    Last edited by han asd; 12-02-2010, 13:37.

    Comment


      #3
      ьяа

      Изпускаш една доста голяма бройка в Украйна и Молдова - двеста хиляди (официално) до 1 милиона (неофициално ако включим и гагаузите).
      Да, няма как да ги пропуснем. Особено молдовските, които се редят на опашка заедно с македонците за паспорти.

      Да те питам броиш ли чуваши и татарстанци - защото доста от тях се определят като българи
      Интересен въпрос. Аз лично не ги зачитам в сметката. Те са българи, но един съвсем друг тип българи Не говорим общ език, даже техния не е от нашето езиково семейство. Има доста обичаи, които са останали общо, но не мисля, че са "наши". Може би трябва да разделим етносите да дунавски и волжски българи!
      http://rayofhalifaxproductions.com/26662

      Comment


        #4
        В един друг форум ,с друга насоченост,татар от Толияти си беше избрал ник bolgar.
        Kогато го питах защо му е такъв никнейма,каза ,че татарите са наследници на Волжска България,и затова.

        Comment


          #5
          Оставете ги тия татари на мира.
          Бери, защо си пуснал тая тема, като вече има такива и е писано и за татарите, и за гагаузите, и за македонците?

          Comment


            #6
            ьяа

            В един друг форум ,с друга насоченост,татар от Толияти си беше избрал ник bolgar.
            Kогато го питах защо му е такъв никнейма,каза ,че татарите са наследници на Волжска България,и затова.
            Те, чувашите и други народи в бившия СССР имат голямо българско наследство, повече и от нас. Но както казах те са съвсем други българи! Нямаме почти нищо общо с тях, повече общо имаме с турците, сърбите и гърците даже.

            Оставете ги тия татари на мира.
            Бери, защо си пуснал тая тема, като вече има такива и е писано и за татарите, и за гагаузите, и за македонците?
            Не знам за коя тема говориш, дай линк, ако е сходна ще пиша там. В тази тема не искам да засягам татарите, кабардино-балкарците, чувашите, че и гагаузите (тях пък никога даже не ги зачеквам). Не виждам какво общо имат с македонците?
            Няма смисъл да се водят спорове дали македонците са българи или не, не съм искал това да е целта. Даже в ФИРОМ е сравнително лесно да се намерят данни - броят на тези, които се определят като етнически македонци е ясен, броят на тези, които поне официално са се определили като етнически българи във ФИРОМ също е ясен. Колкото и да е странно за статистика ни Македония не представлява проблем. По-интересни са обществата в Албания, Косово, Сърбия, Гърция, Румъния, Турция, Молдова, Украйна. Има и адски много българи в Западна Европа, САЩ и др., но предполагам всички се съгласяват, че там случая е друг. Повечето там са и без това първо поколение изселници.

            Ето няколко точки, по които искам да дадат мнението си по-компетентни хора :
            Българите в Албания. Доколкото съм чел броят им може да достига дори 100,000 души. Проблемът е, че правителството на Албания, без да има кой знае каква специфична анти-българска политика, не признава съществуването на такова нещо като българско малцинство.
            Информация за българите в Албания/ Information about the bulgarians in Albania

            Енциклопедични статии и подбрани текстове за народа, историята, земята, етнографията, фолклора и кухнята на българите. Животоописания на съвременици.


            Българите в Молдова малко или много нямат тези проблеми, които имат македонските и албанските българи. Но който има повече информация, добре е дошъл.

            Турция - има над половин милион българи, проблемът за статистика идва оттам, че повечето се определят като помаци, етнически. Такъв случай има и в Гърция да речем, държава известна със странната си политика спрямо малцинствата.

            Украйна, ето нещо интересно за българите там http://www.bg-ua.org/index.php?name=bmenu2

            Утре със свежи сили ще понапиша още малко, но идеята ми беше по-запознатите да го направят.
            http://rayofhalifaxproductions.com/26662

            Comment

            Working...
            X