Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Всичко, което може да се определи като българско.

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Всичко, което може да се определи като българско.

Добре дошли в новия, уникален Български Исторически Портал www.orenda-bg.net Кръстен на едноименната мистична прабългарска сила, която давала могъществото и смелостта на прадедите ни, ние имаме за цел да представим по един достъпен и интригуващ начин нашето минало. Тук освен история ще откриете фолклора на народа ни изграден през вековете. Ще можете да разгледате и сами да приготвите много от ястията утвърдили се като неизменна част от българската национална кухня. Имате достъп до забавни истории и неподправен български хумор с небезизвестните габровци, Хитър Петър и други зевзеци . Интересен медиен подбор за любителите на българското, форум и социална мрежа чрез която потребителите могат да качват свои снимки, да създават приятелски връзки с други потребители и още много интересни опции, които ще бъдат достъпни в близко бъдеще.
    Пожелаваме Ви приятни мигове в Orenda-bg.net! Нека Оренда влезе и във вашия дом, за да внесе в него уюта и топлината на българското!

Comment

Кампанията по ЛС обаче беше доста лоша идея.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Да съгласен съм, абсолютно! Беше лоша идея, но все пак никой не се е родил научен. Надявам се да бъда реабилитиран пред вашата общност

Comment

Да взема да поясня защо се смея:

За пример - "Българската национална кухня"

не са български:

миш-маш
          сарми
          бърканите яйца
          конфитюрът
          маринованите краставички
          мармаладът
          сладкото
          бобът с наденица
          виненият кебап (и всичко, в което се съдържа думата кебап, макар че точно виненият е френски )
          мусаката
          пилето и свинското със зеле (и изобщо ястията със зеле)
          картофената салата
          салатата от маруля
          снежанката
          щруделът с ябълки (всъщност е дадена рецепта за БАНИЦА с ябълки, не щрудел)
          грис халвата
          кексът
          крем-карамелът
          млякото с ориз
          ореховките
          айрянът
          супа топчета
          шкембе чорба (името говори достатъчно май)

колебая се за няколко други.
          тараторът, например, в разните му вариации (вкл. снежанката), е познат по целите Балкани и част от Близкия Изток.

Има и бая спорни моменти по исторически бележки.

Иначе - сайтът е готин като цяло, но ако се поосвободи тежеста от "националното", изразена най-вече в митологични вярвания, би бил още по-добър.

ПП - бомбаРдировка!!!
          Last edited by кало; 29-09-2009, 17:22.

Comment

За националната кухня може малко да се спори. Ако разбираме под "национална кухня" неща, които трайно се асоциират - поне в нашето съзнание - с български ястия, тогава мисля, че този списък е достатъчно подходящ. Ако гледаме произход или текущо разпространение, тогава да, наистина трудно може да се говори за национална кухня.
            Сетих се за една случка, разказана от Симеон Идакиев в книгата му "Един мъж, един автомобил, една камера". Като бил в Мексико, помолил в някакъв ресторант да му предложат мексиканско национално ястие. Сервитьорката му казала "пиле с ориз". Той се усмихнал и отвърнал, че това е и българско ястие.
            Та идеята за национална кухня е почти толкова издържана, колкото и идеята за националност

Comment

Е, на практика "национална кухня" е съвкупност от ястия, които се възприемат като такива от членовете на съответната нация. Общо взето, като с всички други "национални" неща . А знаем, че за да бъде нещо национално, няма никакво значение какво точно е по произход.

Comment

Да за кухнята смятам, че няма как да се удостовери с точност произхода. А иначе отворена е за обновяване и допълване така че заповядайте.
                2."Има и бая спорни моменти по исторически бележки." От различните източници има различни моменти, но те по-скоро са в детайлите. И все пак при откриване на нередност, градивната критика е добре дошла.
                3.Какво имате предвид като казвате да се освободи от националното и митологията?
                Доста хора харесват легендите и преданията. Те по никакъв начин не засягат останалите теми.

Comment

Това че дадена ястие е познато на целите балкани не значи че ние не сме ги научили съседите на него. Но пък наистина ме убиха сърбите за шопската салата. Така ние можем да кажем че сме измислили шампанското например.

Кало като казваш че тези ястия не са български може ли да ми кажеш какви са. А добавянето на думата чорба не означава нищо. Просто тогава много турски думи са били популярни, както сега думи от английския. Доста ми е интересно турците, които карантия не ядът как ще измисля храна съдържаща карантия.

Comment

Дължа пояснението, че гледната ми точка беше именно произходът. Все пак, огромна част от ястията се числят и към други "национални кухни" .
                    Тоест - трудно биха могли да бъдат ползвани за идентифициране на нашата.

3.Какво имате предвид като казвате да се освободи от националното и митологията?
                    Не съм го изказал достатъчно ясно. Не да се освободи от националното, а от прекомерната тежест на това определение, която, qed, прави общо-взето абсурдно дефинирането на дадени ястия като "национални", например.
                    Под "митология" имам предвид националните митове в исторически аспект, които също стигат да абсурд в дадени моменти.

Това че дадена ястие е познато на целите балкани не значи че ние не сме ги научили съседите на него. Но пък наистина ме убиха сърбите за шопската салата. Така ние можем да кажем че сме измислили шампанското например.

Кало като казваш че тези ястия не са български може ли да ми кажеш какви са. А добавянето на думата чорба не означава нищо. Просто тогава много турски думи са били популярни, както сега думи от английския. Доста ми е интересно турците, които карантия не ядът как ще измисля храна съдържаща карантия.
                    1. Не значи и че ние не сме го научили от тях

2. Думата "чорба" има един синоним в български и той е "супа". Фактът, че няма българска дума за това ястие говори достатъчно за това, доколко е българско то. Популярността на думи от разни езици се дължи най-вече на факта, че нямат аналог, тоест, обозначаваното с тях е непознато на съответния етнос, говорещ съотвения език (разбира се, без да се стига до крайности).
                    Защо реши, че турците не ядат карантия? Аз лично съм ял прекрасно шкембе в едно турско ресторантче в центъра на Брюксел, като е рекламирана като турска супа.(но аз не съм турчин )

ПП - колкото до ястията, определянето им като "типични" за дадена национална кухня, е ИМХО по-точно. От друга страна, не може да не се отчетат огромните разлики в кухнята на различните български региони (може да реализирате тази идея на сайта, например). Не съм срещал по света аналог на популярната в Северозападна България "лютика", например (което не значи, че няма, де)

Comment

ferumman написа Виж мнение
                      Но пък наистина ме убиха сърбите за шопската салата. Така ние можем да кажем че сме измислили шампанското например.
                      Стефан Дечев има прекрасна забавна статия за шопската салата, в която съвсем на сериозно изследва кога се появява това животно. Краен извод - произведение на някой безименен готвач на Балкантурист от 50-те г. на 20 век. Ако някой има линк към статията нека пусне, много забавно четиво.

ferumman написа Виж мнение
                      Доста ми е интересно турците, които карантия не ядът как ще измисля храна съдържаща карантия.
                      Това пък как го измисли? То не е джигер, кокореч, ишкембе и т.н., ако под карантия разбираш някои органи и части от отделителната и храносмилателната система на тревопасните, ядат та пушек се вдига.

Comment

Стефан Дечев има прекрасна забавна статия за шопската салата, в която съвсем на сериозно изследва кога се появява това животно. Краен извод - произведение на някой безименен готвач на Балкантурист от 50-те г. на 20 век.
                        именно.

Comment

От което следва, че тази салата е българско национално ястие .

Comment

За шопската салата (и всичките и вариации - гръцка, овчарска и тн) е близко до акъла, че е създадена в последните няколко десетилетия, тъй като доматите навлизат по българските земи преди 120 - 150 години и реално стават част от бита след ПСВ. Бума на доматите е свързан със старта на бума на консервната промишленост у нас през 20-те и 30-те години на ХХ век. Тогава сме ги прояли масово, тъй като тъй или иначе сме ги отглеждали.
                            Ако някой иска да види истинска традиционна българска кухня, да разгледа първо стенописите на Боянската църква - зелен лук, риба, ряпа, хляб...
                            Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Да това е така. Да не забравяме,че нашият народ(особенно от селските райони) е бил в мнозинството си изключително беден, така че едва ли са си позволявали разнообразие от храни. Както каза по-горе колегата менюто е било-хляб, лук, сол.. всичко останало много рядко, по празници.

Що се отнася до заглавието на секцията (национална кухня) то тук може да се появи двусмислица и да не значи определено българска национална кухня.

Comment

Working...
                              X