Или траките повече Българи отколкото ?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българите повече траки отколкото славяни?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Нищо чудно, възможно е в това отношение също да има "представителна извадка", както е и при статистиката, т.е. определен брой изследвания (стига, разбира се, разпределението да е добро), над който новите изследвания не добавят нови данни. Това само някой, който е наясно с прогреса в подобен род изследвания може да го каже. Така или иначе, тук ситуацията ще е сходна сд археологията (а и въобще с всички науки): колкото повече данни се натрупват, толкова по-добра картина ще се оформя.
Що се отнася до това кое погребение какво е или кой предмет към каква култура спада, тук, струва ми се, ситуацията е малко по-различна. За де се "формира" нова култура, вероятно са достатъчни и единични находки, стига те да показват достатъчна разлика с дотогавашните артефакти. В такъв случай ще се формира представата за "нова култура" и всяка нова находка ще се сравнява и спрямо нея. Т.е. всяка следваща находка или ще "разширява" областта на новата култура (и ще я обогатява заедно с това), или на някоя стара, или пък ще води до хипотезата за формиране на нова култура.
Comment
-
Не бих искал да измествам дискусията от сегашмото и русло но....според мен има една моного важна особеност която забравяте...
В случая не е важно до каква степен изследването е достоверно (според мен това е толкова достоверно колкото и аз сам доктор на науките) а колко човека ще го прочетат и колко човека ще повярват. Аз за разлика от вас разбрах от един приятел, след като оспорих тая нелепости пред него, той не ми повярва даже започна да защитава ожесточено данните от весника (щом го пише у весника значи е така ) Това е изолиран случаи естествено, но задавали ли сте си въпросът колко хора се връзват на подобни глупости !??!?!?!
Comment
-
Да, отговорът е "болшинството" и това е причината всякакви шарлатанства, псевдонауки, източни мистици и врачки да съществуват в публичното пространство.
Понякога се чудя доколко има смисъл да се хабим да опровергаваме такива публикации, когато редовия наивник, който не е внимавал в часовете по биология или физика въобще ще дискардне нашата информация не защото публикацията е грешна, а защото му е по-интересна да я чете....
Така че, към всички, които се занимават с това, цитирам Еомер от "Завръщането": "We cannot achieve victory through strength of arms."
Comment
-
Важното е че, в изследването представително или не се казва основната истина:
България никога не е била славянска държава, и има малки славянски примеси (в Западната и Юго-Западната част) но като цяло няма кьорав славянин ,само Траки темерути....и малко прабългари )
Съжалявам че, изгубих следите на предишното антропологично изследване на произхода ни от 38г. където беше доста по-достоверно но отхвърляно с етикета "Фашистко"...
Публикувано е на 12 януари 1938 година от проф. Методи Попов
Comment
-
То това с генетичните маркери за произход май никой не го взема насериозно вече. Такива "изследвания" изкачат от време на време има и тук във форума тема за едно подобно изледване (резултатите от което нямат нищо общо с горното). Проблемите както аз го виждам е че няма две агенции които да покажат еднакви, или поне сходни резултати от техните "изследвания", което някак си олекотява цялата работа. Другото е че тези изследвания са МНОГО скъпи. За да имаш представителна извадка трябва да се изследват няколко хиляди човека. И за какво да потрошиш милиони и милиони за да отговориш на въпроса...кой въпрос? Малко като в "пътеводителят на галактическия стопаджия" ще се получи - ще имаш отговора ама няма да имаш въпроса. Пука им на англичаните дали имат повече келтски, нордически или немски гени. Или пък на българите дали делят повече общи гени с гърци, сърби, руснаци или кавказци. Такива теми май само македонците им се радват.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Ами не успяват. В Сибир вече на два пъти намират замръзнал и сравнително запазени мамути и доколкото знам все още се борят руски и френски лаборатории да извлекат пълната ДНК при положение че имат меките части на тялото. А по изсъхнали кокали на по 5000 години...не съм специалист но едва ли е много по-различно положението отколкото с мамутчето.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Репликата ми беше отчасти саркастична, отчасти проява на любопитство и надежда по-запознати съфорумници да споделят. От това, което съм чел просто като любознателен човек, а в никакъв случай някой запознат, съм останал с дълбокото убеждение, че е невъзможно ДНК материал да се запази толкова дълго време. Поправете ме ако греша, но май то можеше да се запази в специални условия в най-добрия случай десетилетия. А и от друга страна как пък намират източник на ДНК от отдавна изчезнали народи. Ами че това са абсолютни догадки.
Comment
-
Проф. Гълъбов за едно от най-мащабните изследвания: http://cao.bg/?article=1744747&pages=0&category=4
"Според данните, които се получиха, близо сме до славяните, но и сме встрани от тях."
Comment
Comment