Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българите повече траки отколкото славяни?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Българите повече траки отколкото славяни?

Днес попаднах на този материал в "24 часа" и реших, че е добре да го обсъдим. На мен лично не ми е ясно на каква научна основа /генетика/ се правят подобни изводи, но звучи любопитно:

"Във вените на българите тече наполовина тракийска кръв, установи швейцарският институт по генетика “Игенеа”, цитиран от сръбското списание НИН.

Според учените носим 49% гени от траки, по 15% от славяните и елините, 11% от древните македонци и 8% от финикийците.

Швейцарците, които са използвали един камион специална литература и тестове, твърдят, че нямат ни най-малко желание да се занимават с политика. Целта им била да опитат да преразгледат произхода на сегашните балкански, а и на останалите европейски народи в научен контекст, пише сп. НИН.

На Балканите изследването за произхода не се оказа голям проблем и швейцарските специалисти, с анализ на материалите от терена, идват до заключението, че средният сърбин например е с 30% славянски произход, 21 процента илирски, 18 процента тевтонски, 14 - келтски, 9 - финикийски, и 6% от от елинските народи. Имат и около 2% викингска кръв.

“Анализирахме генетични племена, а не политически или исторически племена, които могат да се различават генетично”, обяснява директорката Имна Пазос.

Според определението, което е използвал “Игенеа”, древните народи представляват група, дефинирана не само от отделен език, култура и история, а и от ДНК профил като келти, германи, илири, славяни, викинги, араби, бербери, перси, хуни, вандали, угрофински народи.

Най-доволни от резултатите на операцията "вадене на корен" могат да бъдат в днешна Македония, тъй като според учените във вените на жителите й тече 30% от кръвта на древните македонци. В девиза "Всички ние сме Александър Македонски" гърците се вписват по-малко от северните си съседи, тъй като дължат на потомците на великия завоевател 5% от гените си, коментира НИН. В тях преобладава елинският произход - 35 процента.

Най-разнолика смес от народи са жителите на Турция, чийто генетичен профил е съставен от девет народа - турци, финикийци, бербери, елини, тевтонци, славяни, араби, илири, евреи.

Русите са най-славянският народ, докато населението на Германия, заради чиито чисти гени са падали милиони глави, носи кръвта предимно на келти - 45%, на тевтонци - 25%, славяни - 20%, и евреи - 10%.
    (24часа)
    "

Мен ми е интересно, какво означава "тевтонска кръв" и дали не са от една кръвна група с йезуитите примерно

Comment

Е, да не забравяме все пак, че става въпрос за вестникарска статия, предназначена за масовия читател. /Съмнявам се, че авторът си е правил труда да бъде терминологично прецизен / Интересно е обаче, ако въпросният швейцарски институт е правил подобно изследване /което малко ме съмнява, прекалено мащабно е, а и щеше да се чуе/, на каква основа учените са базирали заключенията си. Индо-иранският и тюркският елемент направо липсват /тоест за "прабългарите" ни дума/...
      Иначе, по Дискавъри показваха подобно проучване във Великобритания. там се оказа, че повечето англичани /около 30%/ са в викингска кръв.

Comment

картаген написа Виж мнение
        Най-разнолика смес от народи са жителите на Турция, чийто генетичен профил е съставен от девет народа - турци, финикийци, бербери, елини, тевтонци, славяни, араби, илири, евреи.
        (24часа)[/I]"

Тевтонци??? Това е проблем с дефинициите.

Момент...

Search the world's information, including webpages, images, videos and more. Google has many special features to help you find exactly what you're looking for.

В сайта на иГЕНЕА няма нищо по въпроса май.

Код:
        site:www.igenea.com slavs
        във Google ми дава това:
        iGENEA DNA-Genealogie-Tests bieten eine persönliche Herkunftsanalyse mit individueller Experten-Beratung.

Така че, изглежда, някой си е направил малка генетична шега със балканите.

By my calculations, all this is a FAIL

Comment

SizarieldoR написа Виж мнение
          Код:
          site:www.igenea.com slavs
          във Google ми дава това:
          iGENEA DNA-Genealogie-Tests bieten eine persönliche Herkunftsanalyse mit individueller Experten-Beratung.

Така че, изглежда, някой си е направил малка генетична шега със балканите.

By my calculations, all this is a FAIL
          И на мен цялата работа ми изглежда повече като пропаганден трик /вероятно с търговски и други цели/, но ако забелязваш, онзи, който отговаря на въпросите, си е оставил телефон, има и име, плюс позоваване на адреса ан института:

"Post from iGENEA to 26.09.2008
          Albania:
          30% Illyrians
          15% Phoenician
          14% Hellenen
          18%Thraker
          2% Vikings
          20% slavs

Greece:
          10% Germanic
          10%illyrians
          20% slavs
          20% phoenician
          5% macedonian (in north more than 18%)
          35% Hellenen

Bulgaria:
          49%Thraker
          11%macedonian
          15%slavs
          15%hellenen
          5% pheonician

Macedonia:
          30%macedonian
          10% illyrian
          15% hellenen
          5%phoenician
          20% germanic
          5% hunnen
          15% slavs

When we talk about macedonian roots, it defines the primitive tribe of the macedonian. The actual Macedonians are a political folk, but not a genetic. No country in Europe is today genetically homogen.

Inma Pazos
          iGENEA
          Tel. +41 (0)43 233 81 51
          info@igenea.com
          www.igenea.com "
          .

Ако на някой му се занимава, може да звънне да провери

Ето още, на който му се чете /това вече е "официалната" статистическа част на “Игенеа”/ :
          https://www.igenea.com/index.php?c=49a
          Last edited by zmaj; 28-05-2009, 21:47.

Comment

Има шанс да е инстински човек, но тази вероятност засега я базирам само на броя нейни отговори по разни теми.

От резултатите от името й
            Код:
            "Inma Pazos"
            , Гугъл ми казва, че македонските форуми са луднали по тази публикация.

http://www.igenea.com/index.php?content=132&st=278 тук, изглежда, е нещо като оригинален пост на компанията

Постове #12 и нататък от тази тема

са съобщения на говорителката на компанията. Твърдят, че журналистът, разпространил това, не е бил в директна връзка с iGENEA, което си е проблем за достоверността на "проучването." А като се погледне в по-голям мащаб...

PLEASE. STOP DISCUSSING POLITIC TOPICS HERE!! THIS IS A GENETIC FORUM AND I ALREADY EXPLAINED THIS ARTICLE OR REPORTAGE HAS BEEN WRITTEN WITHOUT OUR PERMISSION OR WITHOUT HAVING CONTACTED US. WE CANNOT VERIFY IF ALL DATA DESCRIBED THERE ARE CORRECT, GIVEN THAT WE CANNOT UNDERSTAND GREEK, MACEDONIAN OR ALBANIAN.
            Според мен щом самите им дефиниции не са ясни, логически спор не може да има. Сократ го е казал (поставяйки философията на правилния й научен фундамент).

Comment

"Ключът към бараката" ми се изясни като изчетох внимателно всички дивотии Въпросната дама /която твърди, че е служител на швейцарския институт/ казва, че данните са осреднени /ползвани са източници за генетични изследвания, правени някога от някого, а не от самия “Игенеа”/.

Но явно на македонците мед им капе от сърцето

Странното е, че украйнците имат някакъв "хунски" елемент, а българите - не Както и да е.

Въпросните публикации само показват, че е време у нас да се направят някакви по-сериозни изследвания в тази област /ако не заради друго, поне заради куриоза/

Вероятно в статистиката на “Игенеа” има нещо вярно все пак

Comment

По начало тия изследвания няма как да са нито представителни, нито да дават представа за истинското състояние на нещата, ако в тях не са участвали хиляди хора от съответните народности. Освен това - тези изследвания не са ли доста скъпи все още? Колко (например) българи са изследвали? И освен това е важно как е разпределено териториално изследването. Защото ако са спрели в 1-2 големи града и за изследвали по 20-тина човека там, с тия резултати могат да докажат и че сме руснаци или германци или каквито там гени ... и т.н. Освен това - как и откъде имат представа за генетичния материал на отдавна изчезнали народи, питам се аз?
                Както и да е, според мен няма какво толкова да им се обръща внимание - поредните фоменковисти, с колба и микроскоп в ръка и странни идеи в главата
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Според мен не 20 човека , ами нито един не са изследвали тези смешници , претендиращи да бъдат сериозни учени . Прекалено много политизиране виждам тук , особено в случая с македонците . То според тази анкета излиза , че има десетина основополагащи древни народа , като днешните нации са един своеобразен "коктейл" от техните гени , но в различни пропорции . Чули са за идиотските теории на скопските "историци" и хоп , древните македонци стават фундамента на днешните . Чули , че едно време по нашите земи са властвали траките , и ето ги и тях в основата на българската народност . Само дето не са дочели , че траките излизат много извън днешните предели на българските земи , и по тяхната опростена логика би трябвало да са със също толкова фундаментално значение и за околните народи . Като става дума за съседите ни , замислих се какви са тези финикийци в Сърбия и германи в Турция
                  Но едно е сигурно , трябва нашата държава наистина да направи едно мащабно проучване за българския народ . То евентуално ще да де най-накрая отговор на наболелите въпроси българите иранци ли са или други , славяните до каква степен са се отразили на гена ни и дали изобщо се е запазила тракийската ни "кръв" .

Comment

За генетичният материал на древни народи и племена идва на помощ археологията, поне кости има в изобилие .
                    А за твърде ограничената представителност на подобни изследвания Воланд е напълно прав. Аз го споменах в една друга тема, коментирайки същия въпрос. Нека изследват поне 100 000 души (примерна бройка, но колкото повече толкова по-добре) от всяка страна и тогава може да се изказват претенции за някаква обективност и достоверност. Поради тази причина подобни изследвания и проучвания трябва да се подлагат на сериозни съмнения и да не се вземат за сигурни доказателства за една или друга теория.
                    Ето още малко по темата - резултатите за доста страни (предимно европейски) в сайта на въпросния институт. Ако не друго, поне ще е любопитно за форумците :

Comment

Sulla написа Виж мнение
                      За генетичният материал на древни народи и племена идва на помощ археологията, поне кости има в изобилие .
                      Post from iGENEA to 24.12.2008

There are different methods to isolate the DNA of a primitive tribe.

You can analyse actual habitants and analyse if they have common markers. ( > jews)

you can analyse archaeological funds and isolate the DNA from bounds (> illyrians, thracians)

you can combine both methods (> macedonian, celtic, germanic)

You must consider not all primitive tribes, who existed historically or politically ara genetic tribes. We can only analyse tribes, who have a genetic singularity.
                      Струва ми се, че не е задължително наличието на кости.
                      Което ми напомня за неотдавнашните дискусии по лингвистичната методология.
                      Което пък ме кара да тръпна в очакване...

Comment

Sulla написа Виж мнение
                        За генетичният материал на древни народи и племена идва на помощ археологията, поне кости има в изобилие
                        Съвършено съм съгласен. Обаче! Кой може да ти гарантира, че във въпросните гробове са наистина "чисти" представители на въпросните древни народи? Че те не са резултат от 1-2-3 поколение смесени бракове с други народи, или че са определени точно? Естествено, ще се намери арехеолог, който ще каже, че тези неща се определят по намерените в гробовете вещи, предемети с културна стойност, оръжия и т.н., но все пак сигурността няма как да е стопроцентова. А след това върху нея ще гради някой, все едно е 100% сигурна база и ще вади изводи - като тези господа.
                        Не искам да бъда разбран погрешно обаче - това, което казвам е принципно, а не срещу конкретните изводи - за тях ми е все тая, в смисъл, че дали сме с такъв или онакъв произход е все тая - това няма да ни промени - ние сме си такива, каквито сме и толкова

Това ми напомни на онези ... идиоти, да, друга дума не може да се използва, които правеха предположения около произхода на древния човек, намерен в Алпите - Йоци. Поне във филма така изглеждаха нещата, та - имаше забавни моменти - някакъв "учен" беше установил, че стрелите били използвани повече от един път (здрасти!) и казваше, че според него това било "глупаво" и че "не виждал причина това да се прави". И ако такъв род "специалисти" правят заключения за древни събития ...
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Съгласен съм с Кухулин - аз поне нямам никаква идея в какво точно се състои методиката на подобни изследвания. Вероятно могат без проблем да проследяват изключително много поколения назад. Вероятно целият проблем - точно както в случая с лингвистиката, - идва оттам, че те използват определени названия за да назовават различните групи, като тези названия имат специфично значение в генетиката, което въобще не се покрива със същото в историята.

Comment

На мен ми е интересно как по генетичен път ще различиш племенни общности, които вероятно имат общ произход - балти, славяни и германци - ако ползваш само археологически находки. Айде, за викингите, доколкото гледах по Дискавъри, учените сравняваха преобладаващия генетичен тип в скандинавските страни с пробите, взети в северо-източна Англия. И така косвено достигнаха до извода, че около Йорк съвременните англичани са почти на 60% с викингска кръв.
                            Не ми е ясно как само по кости на 2-3 хиляди години ще различиш едно германско племе от друго / примерно саксите от предшествениците на викигите на полуостро Ютланд/.
                            Не ми е ясно по какво се различават генетично финкийци, арабски племена и евреи /семитски народи/, ако тръгнем в тази плоскост на разсъждения.

Comment

Цялата тая история с проучвания от подобен род е бош лаф.
                              Прочетох внимателно данните от конкретното изследване и забелязах, че според него турците въобще не са били по нашите земи. Монголите, които имат всепризнато генетично присъствие в Европа също ги няма никакви. За сметка на това някакви древни народи са доста стабилно представени.

На мен тези неща ми звучат абсурдно или поне странно да се приемат като чиста монета без да се задават въпроси.

Интересно е например откъде се знае какви са гените на "древните" македонци? Може би някой от тях си е забравил четката за зъби в някой гроб или нещо подобно...

Имам куп други въпроси, но се питам има ли смисъл да си губим времето вдискусии за подобни глупости.
                              Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

Working...
                              X