Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос- стратегически суровини

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Въпрос- стратегически суровини

    Здравейте,
    може би моят въпрос не е за правилния раздел (но надявам се да е за правилния форум), но ще го задам. Някой знае ли, кои суровини се наричат стратегически и какво е определението за стратегическа суровина? Въпросът ми възникна от следния- дали може материал с трайност 5 дни да бъде стратегическа суровина и как става нейната подмяна? И дали стратегическите суровини се съхраняват в държавния резерв?
    Темата е оформена като въпрос, но не ми трябва отговор за училище, университет или нещо подобно, а просто се чудех.
    Поздрави!
    Last edited by DesertFox; 07-05-2009, 18:43. Причина: правописна грешка

    #2
    Не мога да отговоря точно на въпросите, но мога да споделя една историйка. Имах един състудент, който беше ходил в казармата преди университета, значи трябва да е било 1988-1990 г. Та той разправяше, че в тяхното поделение никога не ядели пресен хляб. Всеки ден се докарвало необходимото количество хляб за целия личен състав, то се вкарвало в хладилник или нещо подобно, от там се изкарвал хлябът от преди 3 дена и се изяждал той. По този начин винаги имали тридневен запас от хляб - и никога не ядели пресен хляб.
    Та принципно е възможно да се подменя суровина с трайност 5 дни. А дали тя може да се нарече стратегическа, не се наемам да преценя.

    P.S. Прочетох коментара на Божилов - ами може и в този случай да е било така, просто да съм запомнил неправилно. Пък и хляб на три дни е поносим, а човекът определено се оплакваше, тъй че дните ще да са били повечко.
    Last edited by bsb; 07-05-2009, 23:29.

    Comment


      #3
      Навремето захарта беше стартегическа суровина,защото се изнасяха доста консерви за валута.Поне така съм чувал.

      Comment


        #4
        bsb-седмица.При нас това си беше закон-кара се новия пресен и топъл и се реже от най-дъртия изостанал.Повече от 7-8 дневен не се е случвал.Хлебонарезната машина скърцаше все едно че тухли режеш.

        Comment


          #5
          Лекарят ни обясняваше, че пресен хляб не е полезен за ядене, затова трябвало да отлежи няколко дни.
          http://www.bukvite.com

          Comment


            #6
            Моето мнение - като уточнявам, че изхождам само от някакви общи разсъждения, - се свежда до две неща:

            1. всяка суровина или ресурс, без която съответната организация (общност, държава) не може да просъществува, т.е. такава, която се използва ежедневно и е жизненоважна.

            2. ако е изпълнено условие 1., то за да бъде суровината или ресурсът "стратегическа/и", трябва тя да не може да бъде заменена с нещо друго и заедно с това осигуряването й да може да бъде проблемно в определени условия.

            Това определение е съвсем общо и означава, че списъкът ще се променя според времето / епохата и мястото / държавата.
            В този смисъл хлябът или захарта сами по себе си могат и да не бъдат "стратегически", ако могат да бъдат заменени с нещо друго.
            Към това бих добавил, че за да бъдат такива, съответните суровини или ресурси имат определящо значение в рамките на стратегията - все едно дали военно-политическа или икономическа, т.е. стратегическите решения се взимат с оглед на осигуреността или възможността да се осигури снабдяването с тях. Така че на първо място като такива ще се нареждат ресурси или суровини, които се внасят, а чак след това такива, които се осигуряват с производство в самата държава.
            Естествено, от тези суровини се създава стратегически резерв, т.е. запас, който да може да поддържа жизнеспособността в случай, че снабдяването бъде прекъснато или не може да се осъществи по някаква причина.

            Въпросът ми възникна от следния- дали може материал с трайност 5 дни да бъде стратегическа суровина и как става нейната подмяна?
            Не, би било безсмислено, поне според мен. Няма как да създадеш резерв от такава суровина, който да има стратегическо значение.

            Comment


              #7
              Мерси за отговора. Според мен също да се създаде стратегически резерв от суровина с трайност 5 дни е леко безумно като идея. Но се зачудих, дали не можем да дефинираме хлябът по поделенията, като "тактически резерв"- заради влиянието му върху сравнително малък брой хора- едно поделение в случая.

              Comment


                #8
                DesertFox написа Виж мнение
                Мерси за отговора. Според мен също да се създаде стратегически резерв от суровина с трайност 5 дни е леко безумно като идея. Но се зачудих, дали не можем да дефинираме хлябът по поделенията, като "тактически резерв"- заради влиянието му върху сравнително малък брой хора- едно поделение в случая.
                Хлябът сам по себе си е готово за консумация иизделие, трайността на което е с много малък срок. Поради тази причина да говорим за резерв тук е неуместно. По-скоро би следвало да се акцентира върху суровината, от която се приготвя хляба - това е брашното. То е много по-пригодно за съхранение, има голяма трайност и в действителност би могло да бъде сураовина за образуване на резерв от стратегическо значение- запасяване за година, две или три.
                GOTT MIT UNS!

                Comment

                Working...
                X