Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Севтополис сензация или дупка в морето!"

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    "Севтополис сензация или дупка в морето!"

    Днес в сутрешния блок на БТВ беше поднесена новината, че съществува проект за , как да го нарека, възстановяване на античния, тракийски град Севтополис. Идеята е подета от община Казънлък, ако се не лъжа , представена от кмета на общината, архитект, който е изготвил проекта за възстановяване и възрастна дама археоложка провела последните проучвания на града, преди да бъде залят от водите на язовир Копринка.
    Като противник на идеята се изяви световно известния учен археолог Божидар Димитров, доста разпален противник на този проект.
    Идеята по същество е - да се изгради концентричен вал - дига около Севтополис да се пресуши, почисти от тинята, да се реставрира , и да бъде достъпно за туристи. Идеята е този проект да се впише в общия проект за "Долината на царете" като общината вече е започнала проучвания за урбанистично устройване на района, така че да поеме и обслужи туристо - поток. Освен това е имало експедиция на Дискавъри, която е заснела със съвременни технически средства подводен филм за града Севтополис и дори този филм е имал своята премиера в САЩ. Освен това, според думите на кмета на община Казанлък, има интерес от инвеститори да осигурят нужните 150 милиона евро за този проект срещу 30 годишна концесия. Също така кмета потвърди, че не е нужно държавата да дава свои финансови средства. Нужно е само съгласие и административно - бюрократични действия , като обявяване на конкурси и прочие. Чудно, защо този виден археолог,председател на комисията за културно- историческо наследство, директор на НИМ професор Б. Димитров войнствено, едва ли не на нож, посреща тази идея или проект, не зная как да го нарека, и дори стигна до там да подхвърля аналози с "Царичинската дупка" нарече проекта дупка в морето, подхвърли, че ако се осъществи проекта, ще има огромни комисионни и дори принципното му съгласие, като българин и патриот за такава огромна инвестиция, ще бъде съпроводено с противодействия от негова страна - с цел нито лев държавна пара да не изтече в " Дупка в морето".
    Лично аз приветствам тази идея , не воден от идеята напук на Б. Димитров, а защото си мисля, че първо, ако се осъществи този проект -това означава 150 млн. евро инвестиция в България, второ - това означава работа за български учени, строители, и прочие българи заети с този проект и трето - наука и туризъм + приходи в България.
    Така че, браво на казанлъшкия кмет.
    Ще се радвам, ако уважаемите колеги от този форум се включат в една дискусия по тази тема, на която да се разисква Севтополис ,като научна ценност за българската историческа наука и проекта ,като нужен за българското културно-историческо наследство.
    Моля модераторите предварително да ме извинят ако неправилно съм поставил темата в този раздел.
    За осъдените на живот и смъртта е приключение!

    #2
    световно известния учен археолог Божидар Димитров
    ъъъ, така ли го бяха представили? Явно му е пораснала работата на "професора". "Световно известен", че и "учен археолог". Смехории.

    Comment


      #3
      Идеята е вече доста стара - поне на година-две. Беше си много глупава, в условията на криза е вече безумна. Нямам идея колко нагъл или колко кретен трябва да си за да я поддържаш.

      Севтополис е прилично разкопан и изучен, така че голям смисъл да го изравят изпод тинята на язовира няма. И без това са запазени само по няколко реда камъни. Ако искат да правят антична атракция - пълно е с обекти, които не са на дъното на голям гьол и не е необходимо да строиш нещо си за 150 млн. евро около тях. Та дори гробницата в Александрово не е още експонирана!


      thorn

      Средновековните църкви в България

      Comment


        #4
        We don't see things as they are, we see them as we are
        ---Anais Nin----

        Comment


          #5
          Какъв Севтополис, какви 5 лв.? Има толкова неща, които са зарязани на средата. С примитивните си и световно неиавестни археологически познания аз се сещам за поне 4-5 обекта.
          Иначе е разбираемо всяка община да се стреми да привлече средства и туристи. Но може би една национална програма за приоритетните обекти ще реши въпроса. Иначе може в Търново да поканят National Geografic, в Пловдив - History Chanel, а в Бобошево - Македонската телевизия. И всеки своето ще хвали.
          Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
          Неизвестен руски адмирал

          Comment


            #6
            На всеки би трябвало да е ясно, че обектът няма да има никаква историческа (хеле пък проучвателна!) стойност, а ще бъде Sevtopolis-land, или Трако-парк.

            Като бизнес-идея обаче, си е ОК. Ще създаде много нови работни места, и препитание на местното население за години напред. Сега, ако на брега "вкарат" едни тракийски колесници - да се мотат насам-натам,че и да качват туристи, и изградят малки могилки, където всеки турист (след съответното заплащане) собственоръчно може да си изкопае малко "тракийско" парче делва (за по-заможните туристи може да се организират могилки със златни предмети заровени в тях). Освен това могат да се организират тракийски битки ( на всеки два часа), и ритуални тракийски погребения. И като сложат едни тракийски hot-dog stands, туристите има да се кефят...

            Малко по-встрани ако монтират един roller-coaster (туристите вече така и така вече са тук, що да се не врътнат по веднъж...)

            Хората по света и от по-малко камъни са направили атракция. Няма лошо. Че и пари не искат, а ще им ги дадат (нали знаете, че на запад пари току-така не се дават, "дарителите" им са си направили ДОБРЕ сметката, преди да поемат подобен ангажимент...)
            В страната, в която живея, много изоставени мини са превърнати в музеи. И срещу допълнително заплащане можеш да си изкопаеш...каквото там си намериш. И инструменти ти дават (каската ти я връчват още преди да си влязъл в "музея"), и указания даже къде да копаеш. И народът размятва лопати и се кефи. И СИ ПЛАЩА ЗА ТОВА!Няма лошо. Нали помните как Том Сойер боядисваше оградата?
            "You build it, they will come."

            Comment


              #7
              И смяташ, че описаният от теб псевдувеселителен парк ще върне 150 000 000 евро инвестиция и ще работи на печалба в условията на криза?

              Такъв атракцион може да се направи навсякъде, не задължително около някаква дупка в морето, т.е. язовира.


              thorn

              Средновековните църкви в България

              Comment


                #8
                Thorn, не го взимай толкова надълбоко, още не са изградили валовете!, ще ни глътне дупката и тогава кой ще спори във форума?
                Голяма част от написаното от мен е пълна пародия - мислех, че е очевидно.
                Това, което обаче наистина мисля е, че светът е пълен с безумия (и откровени гаври с история, култура и т.н.), носещи пари. Знаеш ли колко ми струваше детската ми мечта да видя "волни" китове в "естествената им среда", а не "пленници" в някой воден парк? И си платих като поп, и бях щастлива.

                Какво ти дреме дали тази инвестиция ще донесе пари? А кризата е навсякъде, но хората продължават да си инвестират. И можеш ли наистина да твърдиш, че няма да има такива (приходи, де)? Нали някакви западни инвеститори ще финансират идеята? Вярвай ми, те нямат навика да си хвърлят парите на вятъра (или в дупката, ако препочиташ) И ти го казвам от личен опит - бъди убеден в едно - добре са си направили сметката. "инвеститорите". И ако има нещо, което наистина трябва да те притеснява в сделката, е тази 30 годишна концесия. Това е ключето. Аз бих сериозно прегледала тази част от договора.
                Не знам дали ще работи на печалба, или на загуба - изпуснах си кристалната топка, и сега се лутам насам-натам без посока. Щом някой иска да финансира някой да прави дупка в където и да било - това си е тяхна работа. Ако щат и казино да пльоснат насред гьола - пак си е тяхна работа. За всеки влак си има пътници.

                Comment


                  #9
                  Представете си 150 млн. евро, разпределени за реставрация и социализация на 150 най-ценни историко-археологически обекта.
                  По 1 млн. на парче, всички екстри - туристическата индустрия ще цъфне и ще върже. Особено ако престане практиката да се слагат кавички на усвояване.

                  Comment


                    #10
                    Цялото предаване и тоя проблем са един пълен фарс. Фарс на режим, изпълнил глупост, фарс на сетила се, че Севтополис е ценност, демокрация, фарс на инженери и проектанти, фарс и на БД...
                    20 век у нас - унищожение, бетони, скодоумие, антично наследство, превърнало се във вар за кокошарници...фарс на археология и национални ценности

                    Севтополис малко преди потапяне:

                    Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

                    МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

                    Comment


                      #11
                      Не е ли Вулгар...но, кажи?

                      Comment


                        #12
                        Но пък си помисли за египтяните - те пък какво направиха с lake Nasser.

                        Значи, освен масовото изселване на хора от района (в повечето случаи насилствено), 18 древни храма са "разглобени" и "преместени" (в други държави!). Тези храмове са били представени като "дарове" на нациите, "съдействали" при построяването на Асуанския язовир. Което е останало (т.е. не са успели да разглобят и пренесат в Европа и Америка), е било залято от водите на язовира. Дори не е възможно да се прецени общия брой на храмове и гробници, които сега лежат на дъното на Lake Nasser, нито има начин да се разкрият многобройните тайни, скрити в тях.

                        Деййй, ако египтяните се усетят и си направят дупка в Nasser преди нас, отидоха ни и туристите, и инвестициите...Тц,тц,тц...

                        А, между другото, ето още едно Безспорно Доказателство, че египтяните са с български произход - ние потопяваме древен град под водите на язовир, и те потопяват древен град под водите на язовир - всичко това е плод на обшия ни произход и баща Зиези. Професорът ще прегледа лингвистичните особености на египетските йероглифи, и ще ни светне по въпроса. Там вероятно всичко е обяснено. Така де, и без да съм лингвист виждам, че името на Бог Ра е коренът на българските имена Рад, Радослав, Радомир, Радина. А името на язовир Aswan има един и същ произход с Асен. ЗНАЕХ СИ!

                        Comment


                          #13
                          gollum написа Виж мнение
                          ъъъ, така ли го бяха представили? Явно му е пораснала работата на "професора". "Световно известен", че и "учен археолог". Смехории.
                          защо обиждаш човека като изобщо не го познаваш? мисля че сам трябва да си коригираш поста

                          ПП дано проекта да се осъществи и да се съхрани пълноценно, а и да даде много приходи на местното население
                          Зимата пее свойта зла песен,
                          вихрове гонят тръни в полето,
                          и студ, и мраз, и плач без надежда
                          навяват на теб скръб на сърцето.

                          Comment


                            #14
                            TERZIev написа Виж мнение
                            защо обиждаш човека като изобщо не го познаваш? мисля че сам трябва да си коригираш поста

                            ПП дано проекта да се осъществи и да се съхрани пълноценно, а и да даде много приходи на местното население
                            Целият цитат отива под рубриката "хумор".

                            Терзиев, просто не си на нивото на този форум. Не се обаждай където не си компетентен.


                            thorn

                            Средновековните църкви в България

                            Comment


                              #15
                              Четейки псевдодискусията формирам окончателното си мнение :
                              Не искам да цитирам и обиждам лично " по делата им ще ги познаете".
                              Някои от потребителите в този форум не могат да надскочат пубертетското в себе си. Определено им липсва образование и добро възпитание, да не говорим, че не могат да излязат от рамката на местното си битие. Съжелявам, че с написаното излизам от рамките на добрия тон. Искам също да направя една аналогия.
                              Хора вие реагирате по същия начин като известния учен-археолог Божидар Димитров.
                              С какво сте по-различни от него!?
                              Колкото до Севтополис - типично по български.
                              Трябва отвън да ни кажат, че имаме нещо добро и да дойдат, да ни го оправят, иначе всеки дърпа чергата към себе си, и мечтае за "солунската митница". Представям си тези 150 млн инвестиция и си спомням един "чикагски случай на наш автор на пътеписи" .
                              -Ако това го имаше в България какъв прилив на патриотичен подем щеше да доведе.
                              Разбира се цитата е неточен но смисълът му е верен!
                              За осъдените на живот и смъртта е приключение!

                              Comment

                              Working...
                              X