Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Подарявам книги

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Подарявам книги

Подарявам малко книжки. Засега толкова, като прочета другите, ще има още - но все пак да се има предвид, че ги чета сигурно от две години
    По-голямата част са фантастика, но пък повечето от нея е военна, тъй че не е съвсем извън темата на форума Книгите са в отлично (почти като нови), много добро или добро (съвсем явно е, че са употребявани, но нищо по-лошо от това) състояние.
    За съжаление ми е трудно да дам кратко резюме на книгите, просто не ми се удава да пиша такива неща бързо, но пък достатъчно други хора из интернет би трябвало да са ги коментирали.

============
    "For more than glory" - William C. Dietz
    Чисто литературно не е кой знае какво. Но е приятна за четене хардкор военна фантастика. Интересното е, че като основа ползва събитията около Въстанието на боксьорите.

"Hell's faire" - John Ringo
    За съжаление това е нещо като продължение на една друга книга, When the Devil Dances. Трябвало е да бъде част от нея, но човекът просто не е можел да я напише в срок по обективни причини - обяснява ги в края на книгата. Затова не става ясно от какъв зор се води тази война (в недалечно бъдеще Земята е почти завладяна от някакви доста странни извънземни, едни от многото видове, с които си общуваме) и какви игри играят останалите извънземни. Е, в тази книга унищожението ни се разминава. Естествено, очакваме продължение.
    Отново не е кой знае какво като литература. Има приятни идеи за бъдещо оръжие и тактика (особено ми хареса един, на когото му се наложи за втори път да оцелява при ядрен взрив в непосредствена близост). Но най-важното - едно огромно оръдие, което играе важна роля, се нарича Bun-Bun. Има и тематични комикси на Sluggy Freelance Към книгата е имало CD, но е изгубен.

"Trading in Danger" - Elizabeth Moon
    Първа книга от поредица, надали бих могъл да кажа нещо повече за нея. Проследява премеждията на една госпожица в първата й мисия като капитан на търговски кораб, след като я изхвърлят от Академията и прекъсват мечтата й за военна кариера. Пак фантастика, защото от предното изречение не става много ясно

"Conqueror" - S. M. Stirling, David Drake
    Сборник с книги от поредицата за Raj Whitehall, т. нар. The General series - "The Anvil", "The Steel", "The Sword". Принципно има и други две, преди тези три - "The Forge", "The Hammer", които са издадени и в сборник под името Warlord. Не знам за какво се разправят, освен че най-вероятно е за възхода на Радж (май ще излезе военен гений, не без помощта на един компютър). Просто имам два екземпляра, тъй че мога да подаря единия сега, още преди да съм го чел. Пък другия - после.

"The Reformer" - S. M. Stirling, David Drake
    Поредната забутана планета, където заселниците постепенно са се върнали назад в развитието си. В момента са на етап Римска империя. В нашия герой Ейдриън се вселяват едно от множеството копия на споменатия по-горе компютър и Радж Уайтхол (вече не помня как точно се бяха озовали на планетата) и го повеждат към известни само на тях цели. Например възстановяване на цивилизацията. Като начало обаче целите са по-скромни - обединяване на разпокъсаните кралства или нещо такова. Ако сте се чудили какво би станало, ако римляните имаха барут, парни машини и огнестрелно оръжие, тази книжка дава едно възможно развитие.
    Книгата е първа част от поредица (иначе си е самостоятелна, не е недовършена), има продължение The Tyrant, което е достъпно безплатно от Baen Free Library.

Толкова с военната фантастика засега.

"Moon Shots" - сборник разкази. "16 all-original tales created by today's top writers in celebration of the 30th anniversary of the first manned Moon landing." Разказите са свързани с Луната, действието им не е непременно на нея.

"A King of Infinite Space" - Allen Steele
    Разказва за преживелиците на един тип, съживен 300 години, след като е бил замразен в наше време. А е бил замразен, защото е загинал при катастрофа. Книгата е написана добре, даже дотолкова, че се ядосах заради края. Не че краят е лош, напротив, просто е някак неочакван, не следва клишетата на жанра. А се ядосах, понеже имах чувството, че героят е прецакан. Не бих се вживявал толкова, ако книгата не беше написана добре.

Нефантастика
    "Deception point" - Dan Brown
    Мисля, че това е преведено у нас под името "Метеорит". Не е нещо особено, по-зле е от "Шифърът на Леонардо", но пък е по-добре от още по-ранните книги. Макар че от по-ранните май съм чел само "Цифрова крепост", от която всичко е по-добре. За почитатели на писателя

"The Sword and the Scimitar" - David Ball
    Описва съдбата на брат и сестра от Малта през годините. Момчето е отвлечено от алжирски пирати, продадено в робство, озовава се в двора на Сюлейман Великолепни, става капитан на турски кораб, участва в битката за Малта. Момичето остава на острова, където обаче животът й съвсем не е толкова спокоен, колкото бихме могли да си помислим за затънтено място като Малта. В битката за Малта те все пак се срещат за малко само за да бъдат разделени отново и всеки да продължи по своя път.
    Доста добре написана, увлекателно четиво. Накрая мъничко се разводни според мен, но пък не можах да измисля какво от написаното е излишно. Определено си заслужава.
    ============

Ами толкова засега. След време ще има и други.
    За връзка - лични съобщения, e-mail. Ако случайно няколко души се интересуват, ще карам на принципа "кой превари, той завари". В София съм и не ми се изпращат единични книги по пощата за страната, ако някой прояви интерес, затова с предимство са хората в София.
Working...
X