Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Телевизионните състезания, телевизията и масовата култура

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
    Неявяването на концертите е точно саботиране на шоуто.
    Може да се тълкува и като ответна реакция. Според очевидци, охраната не е пуснала определения лимит от 10 човека привърженици на Иван в шоуто, за разлика от привържениците на останалите. Отделно от това във визитката той беше оплют тотално, включително и с лъжа за гласовите му възможности. От самото начало той е предизвикван от продуцентите да покаже пълната си магария, за което те после не поемат отговорност. Започнаха да го следят още от хотелската му стая, пускаха по ТВ магариите му, което е насърчително действие. Ако не му бяха обърнали внимание, надали щяха да се развият така събитията
    Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Нова

Comment

gollum написа
        Т.е. важно е не да се подчинява предаването на тяхното желание, а така да се управлява техния интерес, че да се задържат пред екрана.
        Говорех за изритване по сценарий. Иначе, импровизации и подклаждани от продуцентите интриги, които да привличат вниманието на зрителите не може да няма. В т. ч. снимането на Иван Ангелов в банята и на неговите "пъпки на гъзъ". Едва ли Иван им е казал: "Елате ме снимайте гол в банята". Пък може и да им е казал. А на Иван и Андрей идеята да им е допаднала.
        Самото изгонване обаче си е в ръцете на зрителя. А в подобни предавания участниците си имат фенове и фен клубове. Всеки айдъл си има почитатели, които могат да бъдат изгубени за шоуто, ако любимецът им отпадне. Същото е като с футбола. Отпада Бразилия, спада зрителският интерес. Продължава България (1994 г.), зрителският интерес също спада (в световен мащаб). Във Ф1 при намаляване на интригата, федерацията веднага въвежда някое ново правило, което трябва малко да спъне фаворита и да върне интригата. В този смисъл, Ф1 за мен отдавна вече не е спорт, а машина за пари. Но при футболните мачове всичко е в ръцете на футболистите и съдиите. Във Ф1 нещата са в ръцете на федерацията и на отборите. В "Телевизионно състезание" продуцентите изритват един играч, който вече не е интересен на зрителите, но в играта от филма зрителите не гласуват. В спортните състезания зрителите също не гласуват.
        В Мюзик айдъл обаче това, кой продължава и кой отпада, е в ръцете на зрителите. Разбира се, това не е напълно обективен вот по разбираеми причини. Още си спомням как група "Кафе" се изстреля на "Евровизията" преди няколко години. Но, това е положението. Който има любимци, гласува n на брой пъти за тях. Който няма, просто гледа сеир. А когато няма нито любимци, нито сеир, каналът просто се превключва.

Darkas написа
        Отделно от това във визитката той беше оплют тотално, включително и с лъжа за гласовите му възможности.
        Така е. Но тенденциозно сглобените материали и речи на Фънки не са от вчера. Обяснявам си го с това, че на всички им беше писнало вече от Иван и се чудеха как да се отърват от него. Но в крайна сметка, последната дума беше на зрителите. Продуцентите и журито само трябваше да помогнат на зрителя да вземе "правилното" решение. Но пък и Иван никой не може насила да го накара да се прави на идиот. Последната дума по отношение на собственото му поведение си е негова. Ако искаше да продължи напред, щеше да се яви в понеделник.
        Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 10-04-2008, 19:37. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

. В спортните състезания зрителите също не гласуват.
          В Мюзик айдъл обаче това, кой продължава и кой отпада, е в ръцете на зрителите.
          Тук грешиш, ИЦА. Реалити шоу като Айдъл не се издържа, нито зависи от гласуването. Може спокойно да извади какъвто резултат го устройва за момента, щом като това е съгласувано със сценария. Забравяш, че мнозинството аудитория обикновено не гласува- просто следи шоуто. Тя няма да спре да го гледа, ако точно Иван или кой да е друг напусне, дори и с нагласен резултат. Рейтингът ще падне само сред активната публика /дори само част от нея/, но тя едва ли е приоритет за шоуто в краткосрочен план.
          Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

А на Иван и Андрей идеята да им е допаднала.
            Иван, Андрей и по принцип, водещият в такова шоу, НЕ РЕШАВАТ НИЩО. Никой не ги пита какво им допада и какво не. Просто изпълняват каквото им се каже.

Comment

Странно. Преди да разбера, че Иван не се е явил да пее в понеделник си мислех, че всичко е по сценарий. Може и така да е било, но Иван е излязъл от контрол и заради феновете му се наложи такова гласуване снощи. И аз не мога да приема, че Иван се е съгласил на наложен отгоре сценарии (за такова развитие) при положение, че вота е ясен. Освен, ако не се е надценил. А ако е вярно това, че е отказал да пее, защото не са пуснали негови фенове значи просто е глупав.

Comment

Говорех за изритване по сценарий.
                Е, аз млко по-долу писах за това. Както и да е - разбира се, че ако има сценарий (а такъв има), той в някаква степен ще се опитва да контролира и зрителските реакции, а следователно и кой ще бъде изгонен. Това със сигурност може да се планира най-малкото като кампания, т.е. като влияние. А отделно няма никакъв проблем да се фалшифицира при нужда и резултата от гласуването - все пак, става въпрос за много хиляди СМС-и и никой зрител не знае реално колко са дадени, на кого и прочее. А това със сигурност е поверителна информация, така да се каже, от "кухнята на предаването", котяо не би трябвалоад се разгласява (убеден съм, че подобни текстове в договорите присъстват). Т.е. възможност да се нагласят нещата има, а би трябвало да има и воля за това - все пак трябва да се поддържа рейтинга, а това не може да става с едни и същи хора - те с времето губят обаянието си и тогава може да се извадят на преден план други персонажи и да се експлоатират. Въобще, възможности много.

А в подобни предавания участниците си имат фенове и фен клубове.
                Вероятно е така, нямам чак такъв поглед върху нещата. Но си мисля (и опитът ми от познати, които гледат такива предавания го потвърждава), че в повечето случаи хората ще продължат да гледат предаването, ще гледат и следващото му издание и ще разпознаят като подходящ някой друг персонаж. Дори съм убеден, че реално точно така и става. Разбра се, вероятно винаги ще има някакъв малък процент люде, които ще се откажат, но подобна маса "твърди фенове" винаги е много малка част от останалите.
                А пък изваждането на преден план на друг персонаж ще има това положително свойство, че може да привлече нови хора, да раздвижи замиращата интрига, че и да активира друга част СМС-о дарители. Както и да е, мисля си, че едва ли в подобни програми,за създаването на които отиват огромни средства, се правят с лека ръка неща, които могат да застрашат възвращаемостта им. По-скоро ще е обратното.

Comment

Юлиан Август написа
                  Тук грешиш, ИЦА. Реалити шоу като Айдъл не се издържа, нито зависи от гласуването.
                  Никъде не твърдя, че Мюзик айдъл се издържа от гласуването. Може би нещо не си ме разбрал. Но определено, от гласуването зависи кой остава. В този смисъл, сценарият трябва да е съобразен с желанието на зрителите. Не може просто така, по сценарий, да се изхвърлят играчите с най-многобройни фенове. Това е абсурд.

Юлиан Август написа
                  Може спокойно да извади какъвто резултат го устройва за момента, щом като това е съгласувано със сценария.
                  Да, може. Но по принцип, може да се направи справка при мобилните оператори и ако има подобни манипулации на вота, те веднага ще лъснат като маймунски задник. Това също е абсурд.

Юлиан Август написа
                  Забравяш, че мнозинството аудитория обикновено не гласува- просто следи шоуто.
                  Не го забравям. Прочети по-внимателно предния ми пост.

кало написа
                  Иван, Андрей и по принцип, водещият в такова шоу, НЕ РЕШАВАТ НИЩО. Никой не ги пита какво им допада и какво не. Просто изпълняват каквото им се каже.
                  Иван и Андрей не са само водещи. Те са и продуценти.
                  Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 10-04-2008, 20:04. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Мюзик Айдъл си е едно явление. Цялото предаване за мен е обществен манипулационене експеримент. Манипулация за продуцентите, експеримент за тези, които не се вълнуват чак толкова. Може да видиш българина в много интересна светлина.

Аз смея да твърдя, че гледам Мюзик Айдъл безпристрасттно. От чисто музикантска гледна точка ми е интересно какво ще изпеят и хич не ми дреме на капата дали Иван се явил на концерт или Денислав и Пламена се разделили. Шоуто е направено така, че всеки слой от активната аудитория (по - младите) да намира своят любимец. Едно пълничко момиче за по-дебелите. Едно момиче с мощен глас за феновете на музиката. Един гейски настроен (Стоян) за левите резби. Денислав и Пламена за влюбените. Брюнетки за брюнетките, блондинки за блондинките, Иван за бунтарски настроените личности с голямо самочувствие и т.н. Всеки гласува за любимеца си. Между другото журито е по същата схема като миналата година. Продуцент - Фънки (Слави), фолкпевица сексбомба - Есил (Глория), добър музикант, стара кримка - Вили Казасян (Й. Христова). И един обратен (тук може и да спорим. За мен Дони е обратен, за други не...) - Люси (Дони). Та предаването е скалъпено да барне всеки един слой от обществото. Уж изглежда искрено и непринудено, но сценарият си е сценарий. Мое мнение. Не знам дали експериментът Иван е излязъл извън контрол, но това, че 50 % от гласовете отидоха за него не е случайно. Младите винаги ги е влечал духът на революцията. Младият човек иска да се опълчи на нещо - било то комунизъм, капитализъм, СССР, САЩ, правителството или нещо друго. На хората им харесва борбеният дух и отстояването на своето. Простотията и лигавщините са друг въпрос. Но зрителят одобрява бунтарстово, ядосва се, настръхва срещу предуцентите, праща СМС-и да помогне на бунтовника и същевременно не се усеща как го манипулират и пълнят касичката от неговия джоб.

Сега ще кажа защо аз исках Иван да остане. Когато се прибера след дълъг ден от училище, занимавал съм се цял ден със скучни неща и ми е писнало от всичко, аз не искам да изживявам проблемите на многоуважаемите айдъли. Не ме вълнуват любовните интриги или кой какви проблеми с гласа имал. Откровено се забавлявам и се присмивам на тази простотия (била тя и иронична) и предпочитам да гледам как Иван се лигави на телефона, от колкото как онези двете гълъбчета се целуват в джакузито.

Като цяло за ТВ игрите. Мразя СМС и те. За всяко нещо СМС. Всяко предаване иска СМС. А най-много се дразня, че цената нищога не се споменава, а винаги се изписва с много ситни бюкви най-отдолу, където никой не я вижда, заради разнообразните шаранийки. Стига толкова, че лягам да спя.
                    I can't continue like this - surviving in the world of nothingness.

Comment

Те са и продуценти.
                      такива са само в надписите. пак повтарям, не решават нищо.

Comment

Щом казваш, може и така да е. Моето впечатление обаче е съвсем друго.
                        Впрочем, правилно ли е усещането ми, че не гледаш редовно Мюзик айдъл 2?

Comment

не гледам изобщо Мюзик Айдъл, нито нещо подобно. отдавна. но имам инфо то кухнята.

Comment

ох, целият свят ли трябва да прави анализ на мюзик айдъл?
                            ясно е, че всеки си има мнение, но свободата, която ти дава интернет превръща общуването в едностранна комуникация, в апотеоз на нечуваемостта.
                            Отвратително. Не може ли да има поне едно място в целия нет, което да играе ролята на оазис сред предвидимостта на риалититата?

Comment

Тази тема отказвам да я чета. Иначе просто ще турна катинара на целия форум и ще дам ключа на съквартиранта утре като минава над Хъдзън да го хвърли в нея.
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Да, разбирам те. Вчера се колебаех дали да изтрия мненията, които прехвърлих тук или да направя това, което направих. Сгрешил съм (е, това едва ли е изненада, дори за мен). Но някой твърдяха, че все пак имало какво да се обсъжда. Поне убихме малко време, но стига толкова.

Comment

Working...
                                X