Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Византия срещу арабите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Юлиан Август написа
    Сензация. Кога ?
    Рядко подкрепям отстъпници :p , ма и аз бих желал да науча.

Comment

лелееее не съм писал от години (не, че някога съм бил много активен де)
      здравейте на всички
      темата си е точно общи приказки
      от българска страна никой сериозен историк не се замисля защо 717-718г. Тервел не тръгнал да превзема Константинопол, това повече не го коментираме
      проблема на нас българите (в частност историците и непрофесионалните родолюбци), е че всеки (почти) знае Поатие и Карл Мартел и ролята му за спасяването на европейската идентичност и култура пък виждате ли нашия Тервел никой не признава, че е свършил повече работа, а само едно Кесар и Загоре му дали (областта Загоре все още не е известно кои точно земи е обхващала)
      отдавна спрях да чета извори, но май в някой от ГИБИ-тата (гръцки извори за българската история) имаше дании, че войската на Тервел е била 7 или 8 хиляди, което по скоро говори за отделни отряди които тормозят омаломощената арабска войска, а не за генерално сражение (знам, че имаше и такова сведение и за загубите на арабите варираха от стотици до трийсет хиляди)
      “Никога не е имало война, която по-лесно би могла да бъде
      предотвратена от тази, която току-що бе доразрушила
      всичко, останало от света при предишната битка.”
      Сър Уинстън Чърчил
      март 1948г.

Comment

shadowsong написа
        България на три морета:
        Черно Море - Варна
        Адриатика - Драч
        Бяло Море - зависи през кой период, и Солун сме владели за кратко, иначе второстепенни пристанища...
        Ха-ха :rock: :sm113: :kill_myse

Но иначе хората имат претенции!

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Аз отново ще зачопля темата за морския флот. Давам отново пример с I Пуническа Война, когато Картаген е бил първа морска сила в средиземноморието или поне в западната му част до момента, когато римляните конструират новите кораби по модела на заседнала пуническа пантера, което внася обрат във войната. С използването на абордажния мост тактиката на сухопътните действия се пренася и в морските сражения. Колкото и дълго време да е било нужно за това, владетелите на ПБЦ е трябвало да направят поне опит за изграждане на флот щом като са имали намерение да се установят трайно на Балканите по Черноморието. Ресурсите т.е. дървения материал е бил в изобилие по тези земи, а колкото до гръцкия огън, аз мисля че запалени стрели изстреляни от българските средновековни лъкове не са по-малка заплаха.
          "...WE WILL EITHER FIND A WAY OR MAKE A NEW ONE..."
          HANNIBAL BARKA 217 B.C.

Comment

Hannibal Barka написа
            Аз отново ще зачопля темата за морския флот. Давам отново пример с I Пуническа Война, когато Картаген е бил първа морска сила в средиземноморието или поне в западната му част до момента, когато римляните конструират новите кораби по модела на заседнала пуническа пантера, което внася обрат във войната. С използването на абордажния мост тактиката на сухопътните действия се пренася и в морските сражения. Колкото и дълго време да е било нужно за това, владетелите на ПБЦ е трябвало да направят поне опит за изграждане на флот щом като са имали намерение да се установят трайно на Балканите по Черноморието. Ресурсите т.е. дървения материал е бил в изобилие по тези земи, а колкото до гръцкия огън, аз мисля че запалени стрели изстреляни от българските средновековни лъкове не са по-малка заплаха.
            За Рим през Първата пуническа война флотът е бил въпрос на живот и смърт. Сицилия, обсади и т.н.
            Ние каква нужда сме имали от флот, та да го създаваме?

Comment

resavsky написа
              Това е военно временно завоевание - владението на Драч от България никога не е било санкционирано с мирен договор.
              Е, то ако става въпрос, и самият Самуил никога не е бил санкциониран.

resavsky написа
              Като при това по всичко изглежда че Драч се е ползвал с широка доза автономия и не е бил директно управляван от българския цар.
              Ето какво пише в хрониката на Йоан Скилица: "Самуил пък, като се спасил в страната си, освободил от тъмница Ашот, Таронитовия син, и го оженил за дъщеря си, защото тя била влюбена в него и заплашвала, че ще се самоубие, ако по закон не бъде свързана с него. Като направили сватбата, Самуил го изпратил в Дирахиум, за да отбранява областта. Ашот отишъл там и като се споразумял с жена си и я предумал, избягал с нея в ромейските триери, които плували наоколо, за да охраняват това място. С тях той избягал при императора и бил почетен с титлата магистър, а жена му - с титлата зости. Той му занесъл и писмото на един велможа от Дирахиум на име Хрисилий, който обещавал да му предаде града, ако бъде почетен заедно със двамата си синове с титла патриций. Императорът потвърдил с писмо, че ще изпълни обещанието си, и Дирахиум бил предаден на патриций Евстатий Дафномил."

Hannibal Barka написа
              римляните конструират новите кораби по модела на заседнала пуническа пантера, което внася обрат във войната.
              Ами така е, като не сте имали гръцки огън.
              Ама римляните първо губят един флот по време на буря и след това си строят нов. Но при тях имаме пехотни действия насред морето и чрез гарвани се бият все едно са на сушата.
              Трудно ми е обаче да си представя прабългарите да препускат на конете си из корабите и да подскачат от кораб на кораб.
              Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 10-04-2008, 02:00. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
              It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Imperatrica написа
                Браво Odzava много точно обесни защо българската флота я е фанало липсата,а знаеш кога България се сдобива със свой флот? :sm186:
                Императрице, в България за флота се знае точната дата на неговото създаване. И тя е 01.08.1879 г. в Русе.
                Митовете и легендите за "флот" при Добротица са само такива. Вече надълго и на широко дискутирахме защо е мизерно вероятно да сме имали флот. Но само накратко да се аргументирам - онези споменати 25 галери се казва, че са екипирани от Добротица, а не че са български. Или построени в от българи ако трябва да съм по-точен. За тогавашния период е било нормално венецианци да строят галери във Франция, а унгарци да леят оръдия на турския султан. Според мен така е и станало. Най-вероятно галерите са построени от венецианци или генуезци с италиански екипажи (мога да допусна българско участие сред гребците, макар тогава за гребци вече да са използвани не наемни работници, а пленници и затворници).
                И да кажа предварително - всички тези за величието на нашия флот тогава не могат да обяснят елементарния факт къде изчезва той след Добротица.
                Last edited by Odzava; 10-04-2008, 11:28.
                Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                Неизвестен руски адмирал

Comment

Odzava написа
                  ...защо е мизерно вероятно да сме имали флот.
                  А Османската империя като е имала 5 вековни традиции в морския флот значи е било мизерно и безполезно в нач. на 20 век да си имаме "Дръзки", "Летящи", "Смели" и "Строги" при това само 30 год. след като сме се събудили от 500 год.
                  подтисничество и вече имаме мераци за първа сила на Балканите.
                  HANNIBAL BARKA 217 B.C.

Comment

Какво е общото между моя цитат и твоя пост? :sm186:
                    Неизвестен руски адмирал

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                      Трудно ми е обаче да си представя прабългарите да препускат на конете си из корабите и да подскачат от кораб на кораб.
                      Ми арабите от камилите как са завладели Средиземно море?

А за българския флот през Средновековието имаме специална тема: Военен флот!?.
                      A strong toun Rodez hit is,
                      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Ми арабите от камилите как са завладели Средиземно море?
                        Море пълно с пустиня.

Одзава, съгласен съм с поста ти, но имам спомени за това, че е имало Дунавски флот по времето на Омуртаг, с който ходили да наказват "отстъпническите" славянски племена?
                        "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

Comment

багатур написа
                          Най-малко сега с вас щяхме да комуникираме на друг език...познайте кой!
                          Не и на турски/тюркски обаче! На арабски - може би! Щяхме да сме като Волжска България. Тюркската група езици като понятие нямаше да съществува, най-малкото щеше да се казва "арабско/българско/кипчакска или нещо подобно" група езици.
                          Кво ти пука? Щяхме да си живеем в халифски рай - нямаше да има проблеми с жените, македонците, Доган и съвременните "българско-европейски" обществени тоалетни. :tongue5: . Булгаристан щеше да се простира от Северен ледовит до Средиземно море! :mhehe: :mhehe: :mhehe:
                          Вместо руснаците нас - ние щяхме да освобождаваме руските крепостни от царя и в Москва щеше да се извисява джамия в памет на "братушките-освободители"...Да продължавам ли с Благинките?
                          :clown:
                          "...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми

Comment

Stormbringer написа
                            Одзава, съгласен съм с поста ти, но имам спомени за това, че е имало Дунавски флот по времето на Омуртаг, с който ходили да наказват "отстъпническите" славянски племена?
                            Имаш от мен бира/водка/уиски ако ми цитираш документ/графит/миниатюра или друго свидетелство за притежаван флот от КОРАБИ, а на флот от торби със слама, лодки и салове. Темата, която цитира Ги (благодаря за което, аз се чудех къде сме трошали копия по този въпрос) беше именно за флот от кораби. Иначе флот от еднодръвки, салове и прочие - не се и съмнявам. Все по някакъв начин са ловили риба на Дунав.
                            Иначе Византийците доста до късно ползват и Марица и Тунджа за плавателни реки. До колкото си спомням (трябва да проверя обаче) имаше статия на един от сътрудниците на Пловдивския археологически музей за корабоплаването по Марица, Арда и Тунджа. И по Марица корабите стигали до днешния Пазарджик.
                            Ама се отвлякохме.
                            Давайте за това как Маслама и компания правят "Света София" джамия, а "Свети Георги" - медресе.
                            Неизвестен руски адмирал

Comment

20 август 917 г. цар Симеон I разбива многохилядна византийска войска, предвождана от Лъв Фока. Византийците акостират на пристанището в гр. Месембрия..." и още за същата битка "...съюзни печенежки племена проникнат в Малка Скития (Добруджа). Ромейската флота под командването на друнгария на флота Роман Лакапин се отправя към устието на р. Дунав, за да ги пренесе през реката.
                              Подобни маневри в морето под носа на Симо едва ли са били хубава гледка откъм брега. Освен да стоиш и да гледаш как византийците си прекарват войски оттук-оттам.
                              HANNIBAL BARKA 217 B.C.

Comment

А и с гръцкия огън нещата загрубяват. Вижте какво става с руско-варяжката флота обсадила Цариград. Дромоните просто ги помели.

Comment

Working...
                                X