If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
А и няма как да е следствие на пътешествие, след като отправната точка не е на земното равнище, а от височина
Мюсулманите, по това време, все още не са летели :-)
За да бъдем честни, Пири Рейс има доста пътешествия и много карти рисувани от него.
За да бъдем честни, Пири Рейс има доста пътешествия и много карти рисувани от него.
Така е, но и не знам да се твърдели, че точно тази карта е резултат от негово пътешествие. Имам смътен спомен, че някъде из форума се е споменавала тази карта пак в този контекст, в сериозна тема.
За отправната точка с минарето въобще и няма какво да се коментира: мястото й е тук .
Според някои "учени" Финикийците са изпреварили всичките (римляни, ирландски попове, араби и нормани) Само индианците не са преварили
Хм, археологически находки, още по време на ледниковите периоди племена от територията на днешна франция са изпреварили всички, дори и азиатските заселници.
Добре де, толкова ли не можете да се въздържите от политически коментари по един колаж? От вчера разни идиоти се опитват да политизират дори бокса.
А зоркият модератор само това чака и ми изтри хубавата картинка с чинията.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Картата на Пири Рейс, или поне това, което е останала от нея, не изобразява нищо сензационно. Напротив, не много добре илюстрира какво е било известно за света към 1510 - 1513 г. Той е работил с много източници, включително арабски карти, но според съвременните изследователи Америка е създадена на база на карти на Колумб, които днес са загубени за историята.
Картата на Рейс е направо казано чиста фантасмагория на фона на португалските карти от 1529 г.
Comment